După festivaluri şi spectacole costisitoare, Suceava poate, fără costuri care să afecteze bugetul local, să aibă parte de un weekend cu atmosferă medievală şi concerte de calitate.
Un eveniment care pune muzica în slujba trecutului
Sâmbătă şi duminică (1 - 2 septembrie a.c.) Cetatea de Scaun a Sucevei este scena unor manifestări de amploare, care, aşa cum spun organizatorii, într-o atmosferă medievală, „pun muzica în slujba trecutului”.
Este vorba despre cel de-al şaselea eveniment din cadrul Festivalului „Pro Istoria Fest”, proiect al Asociaţiei Star Education (care în acest an s-a desfăşurat până acum, în faze succesive, în Cetatea Enisala, Cetatea Râşnov, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Cetatea Poenari şi Muzeul Goleşti) şi care, la acest final de săptămână, se desfăşoară la Cetatea de Scaun a Sucevei.
„Cetatea de Scaun a Sucevei merită un astfel de eveniment”
La conferinţa de presă organizată ieri la Muzeul Bucovinei (instituţie care este singurul partener local alAsociaţiei Star Education în desfăşurarea manifestărilor), Zoli Toth, membru al trupei Sistem şi preşedintele asociaţiei organizatoare, a spus că „Cetatea de Scaun a Sucevei merită un astfel de eveniment, care are ca scop concret promovarea acestui monument istoric”.
Detaliile tehnice ale festivalului au fost prezentate de Anca Lupeş, vicepreşedintele Asociaţiei Star Education, care a precizat că este vorba de „un festival itinerant”, care a demarat anul trecut pornind de la „un vis al lui Zoli” şi care s-a bucurat în fiecare locaţie de prezenţa entuziastă şi de aprecierea publicului participant.
Anul acesta festivalul a avut ca primă locaţie Cetatea Enisala şi, prin numărul mare de spectatori (peste 20.000), s-a impus ca manifestarea de cea mai mare amploare din istoria judeţului Tulcea.
Bugetul pentru Suceava este de un milion de lei, iar costurile locale „sunt aproape de zero”
Bugetul pentru Suceava este de un milion de lei, Asociaţia Star Education (care derulează acest proiect cu finanţare europeană) propunându-ne două zile de manifestări care cuprind ateliere creative pentru cei mici (pictură, cioplit, olărit...), precum şi un spectacol de teatru (trupa Zurli) şi momente antrenante pentru adulţi (iniţiere în aruncarea cuţitului, trântă - luptă românească...).
Spectacolele muzicale vor aduce pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei (manifestările nu pot fi susţinute în interiorul zidurilor cetăţii din pricina lucrărilor de restaurare) trupele Sistem, Lala Band, Ad-Hoc, Vunk, Holograf (capul de afiş care va încheia cele două zile de festival), dar şi pe Corina şi Antonia.
Costurile locale, aşa cum a spus Zoli Toth, „sunt aproape de zero”, asigurându-se doar sprijinul logistic în buna desfăşurare a festivalului (mijloace de transport pe platoul Cetăţii de Scaun, jandarmeria va asigura ordinea şi liniştea publică, iar un echipaj de la Detaşamentul de pompieri va veghea să nu se întâmple nici un eveniment neplăcut).
Programul manifestărilor
Pe parcursul celor două zile vor funcţiona, între orele 15:00 - 17:00, atelierele menite să transpună publicul în atmosfera medievală.
Astăzi, de la ora 18:00, copiii sunt invitaţi la un spectacol de teatru (teatrul Zurli), după care scena va fi ocupată pe rând de Corina (ora 19:00), Lala Band (ora 20:00), Sistem (ora 21:00), noaptea încheindu-se cu un laser show (ora 22:00).
Duminică searaspectacolul muzical va fi susţinut de Ad-Hoc (ora 18:00), Antonia (ora 19:00), Vunk (ora 20:00), Holograf (ora 21:00), finalul constând într-un show de artificii. Accesul publicului este gratuit.