marţi, 21 aug 2012 - Anul XVII, nr. 194 (5099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expoziţie

Imagini cu case din Muzeul Satului Bucovinean şi Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, expuse la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Timp de o lună, în perioada 17 august – 16 septembrie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava se poate vizita o expoziţie care cuprinde imagini cu case, atât exterioare, din diverse unghiuri, cât şi din interior, cu inventarul aferent, al unor obiective muzeale din Muzeul Satului Bucovinean (Casa Vicovu de Jos, Moara din Mănăstirea Humorului, Biserica Vama, Gospodărie Straja…) şi din Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi (Mori de vânt, Stâna, Biserica Sf. Nicolae, Cârciuma…).

Expoziţia „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi” a fost vernisată vineri, în prezenţa unui public numeros. Ea se desfăşoară în cadrul proiectului „Moştenire tradiţională comună - Element de promovare europeana”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013 de Uniunea Europeană, prin Instrumentul European pentru Vecinătate şi Parteneriat şi cofinanţat de ţările participante în program.

 

Proiectul la final

În cadrul vernisajului, au fost lansate şi distribuite gratuit catalogul trilingv (română, ucraineană şi engleză) „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi” şi seturi de vederi, care au pe verso şi câte un timbru imprimat cu emblema instituţiilor muzeale partenere din Suceava şi Cernăuţi.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus în deschiderea expoziţiei că „ne aflăm, practic, la finalul unui proiect european, derulat împreună cu Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, un proiect transfrontalier, care, din punctul nostru de vedere, a fost foarte benefic, pentru faptul că ne-am cunoscut mai bine. Discutând de patrimoniu, am încercat să abordăm subiecte legate de conservare, dar, în primul rând, de evidenţă a patrimoniului. Dacă Suceava stă ceva mai bine, Cernăuţiul este uşor în urmă”.

 

70 de aparate de ghidaj audio, pentru Muzeul Satului Bucovinean şi Muzeul din Cernăuţi

Emil Ursu a completat că, prin acest proiect, „ne adresăm şi turismului din zonă, practic în cadrul proiectului au fost achiziţionate 70 de aparate de ghidaj audio, câte 35 pentru fiecare din cele două muzee în aer liber implicate în proiect, în trei limbi: română, ucraineană şi engleză, care vor facilita accesul vizitatorilor la obiectivele din cele două muzee. De asemenea, catalogul celor două muzee, o serie de vederi contribuie la promovarea celor două instituţii. Colaborarea specialiştilor la acest proiect, de o parte şi de cealaltă parte a graniţei, a fost foarte bine gândită şi s-a desfăşurat în condiţii cât se poate de normale”. Expoziţia „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi” a fost deschisă la Cernăuţi, în urmă cu o lună şi jumătate.

 

Alexandru Rădulescu: „Sper să revenim la matca noastră firească”

Prezent la vernisaj, Oleg Cuciurean, directorul Muzeului Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, a declarat: „Sunt impresionat de expoziţie, pentru felul cum a fost organizată. O expoziţie similară a fost organizată la Cernăuţi, la sediul Administraţiei Regionale de Stat. Ca muzeograf, mă simt onorat şi sunt mândru de realizarea proiectului cu colegii din Suceava”.

Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a completat că „este reconfortant şi util pentru mine, ca cetăţean în mileniul III, să ştiu că se derulează astfel de proiecte, proiecte extrem de utile, atât pentru a marca evoluţia culturală comună a celor două zone, dar mai ales util pentru noi, ca oameni. Pentru că astfel de case, pe care le vedem în imagini, au fost create în decursul a sute de ani, pentru a putea trăi bine în armonie cu natura. Ce se întâmplă acum în jurul nostru, într-un urbanism adesea necontrolat, cred că ne îndepărtează de natură şi de evoluţia firească a individului, ca specie. De aceea, cred că astfel de proiecte îşi vor arăta utilitatea foarte curând, şi cu cât vor fi mai multe, cu atât vom vedea că ne-am îndepărtat de ceea ce trebuie. Sper să revenim la matca noastră firească”.

Printre vizitatori, am întâlnit-o vineri şi pe Elena Marţineac, restaurator la laboratorul Muzeului Bucovinei, care ne-a spus că expoziţia i se pare superbă. „N-am reuşit să o examinez în detaliu. Urmează. Am venit special pentru eveniment. Sunt salariată a muzeului şi nu puteam să ratez această interesantă expoziţie”, a completat restauratoarea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imagini cu case din Muzeul Satului Bucovinean şi Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, expuse la Suceava.
 Vizualizări articol: 1059 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Imagini cu case din Muzeul Satului Bucovinean şi Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, expuse la Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei