Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 aug 2012 - Anul XVII, nr. 191 (5096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Recital

Actorul Ion Caramitru şi muzicianul Aurelian Octav Popa au deschis aseară a VI-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Actorul Ion Caramitru şi muzicianul Aurelian Octav Popa au deschis aseară, în Muzeul Satului Bucovinean, a VI-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”.

Recitalul celor doi mari artişti, care tocmai s-au întors din SUA, dintr-un turneu cu spectacolul „Dor de Eminescu”, spectacol pe care l-au susţinut aseară şi în faţa a zeci de suceveni, a fost precedat de citirea unui zapis, de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu: „Din mila lui Dumnezeu, noi, Complexul Muzeal Bucovina Suceava, împreună cu buna chiverniseală şi ajutoriu a multor oameni buni şi luminaţi facem cunoscut cu această carte a noastră, tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se, că am binevoit, cu inima curată şi luminată şi cu toată bunăvoinţa noastră şi am făcut pentru pomenirea vremurilor de demult trecute Festivalul de Artă Medievală <Ştefan cel Mare>, spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor de mult apuse!”.

 

„Dor de Eminescu”, un prilej rar de a auzi o limbă română de calitate superioară

Maestrul Ion Caramitru, împreună cu clarinetistul Aurelian Octav Popa, solist al Filarmonicii „George Enescu” Bucureşti, au dialogat într-un mod inedit, completându-se reciproc: actorul recitând selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet Mihai Eminescu, muzicianul intervenind în spectacol cu intermezzo-uri din muzică clasică şi contemporană de J.S. Bach, Purcell, Marcian Negrea. După cum a spus Ion Caramitru, recitalul „Dor de Eminescu” reprezintă şi un prilej rar de a auzi o limbă română de calitate superioară, „exerciţiu atât de necesar în timpurile noastre”.

 

Primul recital „Dor de Eminescu” în aer liber

Recitalul celor doi artişti, a completat Caramitru, „nu este altceva decât o investigare în preocupările de veşnic student ale lui Mihai Eminescu. Este pentru prima oară când facem această prezentare în aer liber şi pentru a încerca să acoperim spaţiul cu aripile lui Mihai Eminescu, fiul acestor locuri, şi pentru că prin el putem afla cine suntem noi şi ce limbă vorbim, şi cât de frumoasă e ea, şi cât de români putem fi vorbind această limbă, mulţumindu-i lui, iată-mă adâncit în manuscrise, în poezii de început, în preocupări de tânăr elev şi apoi student, aşa cum apare el pentru cei care îl iubesc”.

 

„Limba română, cea mai frumoasă limbă posibilă, încărcată de o filosofie care e posibilă în orice secundă”

„Acest spectacol, deşi nu poate fi considerat un adevărat spectacol, ci o aventură, o retragere în ce aş spune eu că Eminescu a lăsat moştenire neamului nostru, şi până la urmă tuturor celor care vorbesc limba română, şi anume cea mai frumoasă limbă posibilă, încărcată de o filosofie care e posibilă în orice secundă. Sper ca spectacolul să fie şi unul provocator, în sensul că, după părerea mea, Eminescu nu mai este citit aproape deloc, nu este înţeles aproape deloc, e preluat doar superficial, la faţadă, ceea ce el prezintă estetic, muzical, şi deloc în înţelegerea supremă, care este profunzimea de neegalat a simbolurilor şi a semnificaţiilor pe care el le foloseşte. Eminescu este un precursor nu numai al unei limbi curat românească, ci şi al unei identităţi naţionale cu totul aparte. Ori dacă noi am putea fi consideraţi, pentru că nu suntem întotdeauna, un popor superior, este în primul rând datorită lui. Şi pe lângă el, alte figuri de mari artişti... Enescu sau Luchian, de exemplu”, ne-a spus maestrul Ion Caramitru, înainte de recitalul „Dor de Eminescu”, din deschiderea Festivalului Medieval.

 

Aseară, la Suceava, primul spectacol, după Los Angeles şi San Francisco

Spectacolul „Dor de Eminescu”, a explicat maestrul Caramitru publicului sucevean, „s-a născut din preocupările mele. El cuprinde şi foarte multe incursiuni în manuscrisele lui Eminescu, în prozele lui. Pentru că marile gânduri ale lui sunt surprinse şi în manuscrise care nu sunt cunoscute. Însăilate cu poezii cunoscute şi necunoscute”. Actorul a completat că în această formulă, cu clarinetistul Aurelian Octav Popa, spectacolul a fost prezentat în ţară şi în străinătate, artiştii susţinând aseară, la Suceava, primul spectacol în ţară, după Los Angeles şi San Francisco, „după ce ne-am întors din comunităţile româneşti”.

Întrebat care este legătura de suflet cu Suceava, cu Cetatea Sucevei, Ion Caramitru ne-a spus că „în perioada mea de ministeriat, prioritatea absolută a celor patru ani pe care i-am avut ca ministru a fost salvarea patrimoniului naţional. Ori aici au fost investiţii serioase, şi în acest muzeu, şi în cetate. Moldova întreagă a fost privilegiată din punctul de vedere al acestor importante investiţii”.

 

„Ne dorim din tot sufletul să putem fi în continuare alături de aceste manifestări”

Prezent la deschiderea Festivalului de Artă Medievală, ediţia a VI-a, viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei a declarat: „Mă bucur că mă aflu în faţa dumneavoastră, în primul rând datorită efortului continuu depus de Muzeul Bucovinei. Dar şi datorită faptului că suntem noi, ca municipalitate, un stâlp de nădejde, nu foarte firav, dar nici prea grozav, în manifestarea acestor acţiuni cu caracter cultural. Ne dorim din tot sufletul să putem fi în continuare alături de aceste manifestări, să fim din ce în ce mai consistenţi în ajutorul pe care îl dăm şi, de ce nu, să-i încurajăm şi pe alţii să facă acest efort”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Actorul Ion Caramitru şi muzicianul Aurelian Octav Popa au deschis aseară a VI-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală.
 Vizualizări articol: 1664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Actorul Ion Caramitru şi muzicianul Aurelian Octav Popa au deschis aseară a VI-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei