Meşterul popular băimărean Cornel Sitar a primit ieri Trofeul „Bucovinei”, la Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XVII-a, desfăşurat în perioada 3 – 5 august, la Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Ceramistul din Baia Mare ne-a spus că practică acest meşteşug datorită părinţilor săi, care au făcut această meserie. „Olăritul este o meserie de familie. Avem 80 de ani de tradiţie în olărit. În acest moment lucrez alături de fratele mai mic. Suntem cinci fraţi, din care patru am preluat meseria şi o ducem mai departe”, ne-a povestit Cornel Sitar, care a călătorit în toată lumea şi a avut expoziţii în Germania, Franţa, Iordania, SUA, Anglia, Austria etc., locuri în care arta sa a fost foarte apreciată.
Invitat la Oxford
La multe expoziţii din străinătate la care a participat ceramistul din Baia Mare, oamenii erau uluiţi de meşteşugul său, de faptul că vasele superbe sunt lucrate manual. „La ei a dispărut <manualitatea> şi încearcă să găsească oaze de cultură tradiţională”, ne-a povestit câştigătorul târgului meşterilor populari din acest an de la Suceava.
Invitat să ia parte, în urmă cu câţiva ani, la „Lumea dispărută a vechii Europe”, meşterul Cornel Sitar a susţinut o demonstraţie de olărit la Muzeul Ashmolean din Oxford, unde cei care doreau să confecţioneze piese ceramice o puteau face cu ajutorul lui, iar la final fiecare putea păstra lucrarea.
Şanse din ce în ce mai mici pentru meşterii populari
Chiar dacă este un optimist, după cum s-a definit singur, Cornel Sitar dă şanse din ce în ce mai mici meşterilor populari. „Globalizarea a venit cu lucruri bune, dar nu numai, fără să vorbim de procentaje. Datorită anumitor constrângeri, impuneri, se va restricţiona posibilitatea simplilor meşteri populari de a exista, mă refer la cei adevăraţi. O problemă mare ar fi deplasarea la târguri şi expoziţii. Noi mai existăm datorită muzeelor care se mai preocupă şi mai au nişte fonduri cu care organizează expoziţii şi ne invită. Mai sunt şi expoziţiile internaţionale, însă manifestările de acest gen sunt din ce în ce mai puţine, deplasările sunt foarte costisitoare. În perspectiva îndepărtată şi foarte îndepărtată o să ajungem în nişte biblioteci, pe nişte CD-uri, undeva pe acolo....”, a completat Cornel Sitar.
Obiecte din ceramică pictată, cu glazură ecologică
Băimăreanul ne-a destăinuit că a renunţat să meargă la un târg organizat în străinătate pentru a veni la Suceava, apreciind el că în Bucovina şi Moldova se simte apreciat, munca lui şi a altor meşteri populari este văzută la adevărata valoare, „oamenii de pe aceste meleaguri sunt însetaţi de cultură”.
Cornel Sitar ne-a spus că face obiecte din ceramică pictată, cu glazură ecologică, fără plumb. Ne-a arătat o cană cu mâner, pe care ţăranii o folosesc la munca de la câmp, pentru a păstra în ea mâncarea la rece, şi un ulcior, care se confecţionează mai greu, având şi o formă interesantă, ulcior care, pe vremuri, constituia probă eliminatorie pentru calfe. „După ce ucenicii deveneau calfe, aceştia erau puşi să facă un astfel de ulcior, care se numeşte <cana meşter>. Dacă nu reuşeau, nu deveneau meşteri”, ne-a explicat Cornel Sitar.
Public numeros la spectacolele folclorice
Târgul Meşterilor Populari, ediţia a XVII-a, organizat de Muzeul Bucovinei, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, la care au fost prezenţi aproape o sută de meşteri şi artizani din toată ţara, s-a încheiat aseară, cu un concert extraordinar susţinut de interpreta Irina Loghin, începând cu ora 19:00.
Spectacolele folclorice în aer liber, din cele trei zile de târg, au adunat sute de suceveni, la Muzeul Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei. Dacă în prima zi a târgului, vineri, vedeta serii a fost Margareta Clipa, alături de artişti autohtoni: Andreea Chisăliţă, Ionuţ Motrici, Mariana Maximiuc, Doina Petroaie, Ionel Dorel şi Mirela Aanei, sâmbătă au urcat pe scena în aer liber, de la ora 15:00, Grupul folcloric Gheorghe Jitaru (Iaşi), Florin Costan, Ionuţ Motrici, Manole Ştirbu, Mariana Maximiuc, Petronela Petruneac, Lucian Florin Motoveleţ, iar, la final, formaţia Haiducii. Nici măcar stropii de ploaie de sâmbătă seară nu i-au speriat pe iubitorii de folclor, care au venit în număr mare la fiecare concert, răsplătindu-şi favoriţii cu aplauze.