La Vama, comuna de la poalele Obcinii Feredeului în care s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, prima ediţie a Festivalului „Umor fără frontiere în Ţara de Sus”, am întâlnit câţiva invitaţi a căror prezenţă nu poate fi trecută cu vederea.
Constantin Tiron, un umorist de mare calibru
Unul dintre aceştia, umorist de mare calibru şi la fel de mare ca... gabarit („greu de înconjurat”, la propriu, cum singur o spune), este câmpulungeanul Constantin Tiron. Cu o turbincă plină de premii obţinute la numeroase festivaluri de satiră şi umor (numai în acest a câştigat, până acum, trei Premii I cu Trofeu la secţiunile de interpretare ale unor manifestări de răsunet - Festivalul Naţional de Umor Cazon „Podul Minciunilor”, de la Sibiu, Festivalul de Umor „Ceapa de Aur”, de la Făgăraş, şi cea de-a XI-a ediţie a Festivalului de Umor „Scena lui Tănase”, de la Techirghiol), Constantin Tiron este un personaj admirabil.
În preajma lui se adună lumea „ca gâza la miere” ascultându-i neîntrerupta cascadă de bancuri, scheciuri umoristice, parodii şi pamflete pe care le expune cu haz molipsitor.
Constantin Tiron, care a compus pe loc un catren dedicat manifestărilor de la Vama („Gustând umorul cu plăcere, / Participanţii şi-au dat seama: / Umoru-i fără frontiere / La festivalul de la Vama!”), se pregăteşte deja pentru competiţiile de umor din această toamnă la care şi-a propus să participe: Festivalul de umor popular „Cucuruz, mălai de toamnă”, de la Jibou, Festivalul Internaţional de Umor „Constantin Tănase”, de la Vaslui, Festivalul de Umor „Tudor Muşatescu”, de la Câmpulung Muscel, şi Festivalul Internaţional de Umor Sătesc „Gura Satului” de la Macea.
Constantin Moldovan, primarul umorist votat de... ”Cetăţeanul turmentat”
Un alt invitat al vămenilor a fost, în dubla-i calitate de vecin, dar şi de umorist, prof. Constantin Moldovan, primarul independent din comuna Mănăstirea Humorului. Apropo de criza cu care ne confruntăm (ce fel de criză doriţi dvs., politică, economică, financiară...), primarul umorist ne-a oferit următoarea epigramă: „Am făcut o analiză / Şi pot spune fără teamă: / Am ieşit demult din criză, / Însă... doar în epigramă!”.
Şi fiindcă recent am trecut prin alegeri, Constantin Moldovan a publicat în primul număr al revistei de istorie literară şi umor „Surâsul Bucovinei” (lansată în întâmpinarea festivalului de la Vama) o poezie intitulată „Cetăţeanul turmentat”, pe care o reproducem în continuare: „S-a pornit devreme-n sat / Înspre vot mergând agale / Cetăţeanul turmentat, / La fel ca-n... Caragiale! / Avea o nedumerire: / Toţi cei patru candidaţi / Îl cinstiseră-n neştire, / Sperând că vor fi votaţi; / Şi acum, lângă toloacă, / Se oprise să ofteze, / Neştiind cam ce să facă / Şi cu cine să voteze... / În sfârşit! Ajuns în sală, / A intrat într-o cabină / Şi trezit din mahmureală / A rostit după cortină: / Să-l votez numai pe unul / Nu pot, că m-apucă mila, / Toţi mi-au dat, a zis nebunul... / Şi pe toţi a pus ştampila!”.
Dorel Mihai Gaftoneanu şi curgătoarele sale prozopoeme satirice
Dorel Mihai Gaftoneanu, cu obârşia în Vereşti dar stabilit la Botoşani (despre care am aflat că a fost, în liceu, unul dintre elevii preferaţi ai regretatului profesor Ioan Gavrilă Braicu, unul dintre cei mai mari „colecţionari” de bancuri pe care i-am cunoscut), a venit la Vama cu originalele sale „prozopoeme satirice”.
Texte de dimensiuni impresionante, care curg ca nişte râuri ce-şi păstrează matca, pe care autorul le tipăreşte pe planşe pe care le poartă rulate ca papirusurile din vechime.
Cum la festivalul de la Vama, care a avut ca temă „Lăcomia”, lui Dorel Mihai Gaftoneanu nu i s-a putut acorda, la festivitatea de premiere, atâta timp cât ar fi avut nevoie pentru a citi un „prozopoem satiric” (cel intitulat „Lumea artelor apune!”, publicat în cel de-al doilea număr al revistei „Surâsul Bucovinei”, are exact... 100 de versuri), acesta a încropit o epigramă vizavi de această temă: „Premii, diplome, distincţii / Lăcomia va da iama / Peste tot... omniprezentă (!) / Azi, o regăsim la Vama”.
(12 iul 2012, 15:54:44