Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreiască din Rădăuţi au inaugurat ieri la prânz, la Sinagoga Mare din municipiul Rădăuţi, un punct muzeistic care cuprinde obiecte de cult, înscrisuri şi fotografii care au aparţinut familiilor de evrei din localitate.
Jeanina Ilie, coordonatoarea proiectului „Puncte muzeale” al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a declarat: „Proiectul de la Rădăuţi aparţine Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, proiect în cadrul căruia vor fi deschise astfel de puncte muzeistice în toate sinagogile din România. Cel din aici are un specific cu totul aparte, pentru că este cunoscut faptul că într-un anumit moment istoric, la Rădăuţi, populaţia evreiască era majoritară. Pentru cei care doresc să afle istoria evreilor din Rădăuţi, este o uşă deschisă oricând. Sursele pe care le-am avut în realizarea acestui muzeu sunt Arhivele Statului, Biblioteca Naţională a României, Institutul Naţional de Statistică, Prefectura Suceava, Primăria municipiului Rădăuţi, documentele şi arhivele unor evrei originari din Rădăuţi care trăiesc acum în străinătate, dar şi alte înscrisuri pe care le-am obţinut de la descendenţii unor familii evreieşti care au locuit cândva în Rădăuţi”.
La inaugurare, alături de preşedintele Comunităţii Evreieşti din Rădăuţi, Igo Koffler, au participat primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, viceprimarul Dumitru Ciobotariu, reprezentanţi ai Federaţiilor Comunităţilor Evreieşti din România, familii de evrei din ţară şi din străinătate, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei locale.