luni, 25 iun 2012 - Anul XVII, nr. 145 (5050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Eveniment cultural

Expoziţie şi lansare album „Dimitrie Loghin”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc, cu câteva zile în urmă, un eveniment cultural care a vizat personalitatea profesorului şi artistului plastic Dimitrie Loghin (13.10.1910 - 18.07.1982), spiritul tutelar al vieţii artistice sucevene timp de câteva decenii, pictorul a cărui efigie în filigran - imprimată în blazonul Sucevei - continuă să anime, cu seniorială discreţie, conştiinţele artistice ale urbei.

 

„Eforturile pentru realizarea acestui eveniment aparţin în totalitate prof. Viorelia Braicu”

Evenimentul, care a conexat o cuprinzătoare expoziţie retrospectivă de pictură, sculptură şi grafică şi lansarea unui album mult aşteptat de comunitatea suceveană, a reunit, în saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la etajul instituţiei muzeale, un număr impresionant de participanţi.

În calitate de gazdă, directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a ţinut să sublinieze faptul că „eforturile pentru realizarea acestui eveniment aparţin în totalitate prof. Viorelia Braicu”, fiica maestrului Dimitrie Loghin, care s-a îngrijit atât de expoziţia care etalează un număr de 189 de lucrări (182 pictură şi grafică şi 7 piese sculptură) din colecţia familiei, cât şi de editarea albumului.

 

Dimitrie Loghin, „un om iubit şi un maestru respectat”

Prof. Petre Horvat, reprezentantul Centrului Cultural „Bucovina”, instituţia care, aşa cum a precizat el, „a fost alături în realizarea proiectului de editare a albumului, un proiect unic în Suceava”, a remarcat prezenţa masivă a publicului la eveniment, prezenţă explicată de faptul că profesorul şi pictorul Dimitrie Loghin a fost „un om iubit şi un maestru respectat” de întreaga comunitate suceveană.

Artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava şi unul dintre coordonatorii proiectului de editare, a apreciat „voinţa şi tenacitatea prof. Viorelia Braicu pentru realizarea albumului” şi a conturat portretul maestrului ca fiind „un artist complex şi complet”.

 

„Cel ce iubeşte pământul”

Prezentarea expoziţiei a fost făcută de lectorul univ. dr. Emanuela Ilie, care, accentuând de la început că manifestarea marchează un moment comemorativ (se împlinesc în curând 30 de ani de la decesul maestrului), a spus că evenimentul este deopotrivă „un act de ofrandă, un pios omagiu şi o manifestare civică” dedicate celui care a purtat un nume cu semnificaţie deosebită: Dimitrie - „Cel ce iubeşte pământul”.

Un artist în lucrările căruia a observat „detalii de fineţe” în tablourile cu „flori umile înzestrate cu o notă accentuată de rafinament”, „un portretist absolut remarcabil”, un peisagist care „surprinde cromatic alunecarea între rural şi urban, între aproape şi departe”.

 

305 imagini care reproduc lucrări din colecţia familiei şi din câteva colecţii private

Albumul, despre care prof. Viorelia Braicu a spus că, din pricina cantităţii mari de material documentar, a fost conceput ca o lucrare care este „mai mult decât un album plastic”, are 262 de pagini şi conţine 305 imagini care reproduc lucrări din colecţia familiei şi din câteva colecţii private.

Imaginea de pe copertă (care a ilustrat şi catalogul realizat de Muzeul Bucovinei cu prilejul organizării expoziţiei care a marcat centenarul naşterii artistului, din anul 2010) reproduce un autoportret din tinereţe (din anul 1937, când avea vârsta de 27 de ani), lucrare pe care Dimitrie Loghin nu a mai expus-o niciodată în timpul vieţii.

 

„O carte cu un destin fericit”

Tipărit la Tipografia „Muşatinii” Suceava, albumul bilingv (română, engleză), care se deschide cu un text semnat de criticul de artă ieşean Valentin Ciucă („Dimitrie Loghin, un pictor al Bucovinei”), cuprinde „Note biografice”, „Documente şi corespondenţă”, „Consemnări din presă”, urmate de secţiuni intitulate „Maestrul”, „A fost profesorul nostru”, „Din caiete de expoziţii”, „Colecţii şi colecţionari”, „Povestea unor lucrări”.

Editat cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”, avându-i drept coordonatori pe prof. Viorelia Braicu, Iulian Asimionesei şi Lucia Puşcaşu, cu versiunea în limba engleză realizată de Anca Viviana Dăscăliuc, albumul este, aşa cum a subliniat la final lect. univ. dr. Emanuela Ilie, „o carte cu un destin fericit”, dacă ţinem cont de calitatea şi numărul mare de participanţi la lansare, care s-au arătat interesaţi de achiziţionarea lui.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie şi lansare album „Dimitrie Loghin”.
 Vizualizări articol: 1235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţie şi lansare album „Dimitrie Loghin”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei