Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava prezintă luni seara, pe scena Dom Polski, încununând astfel anul şcolar care se încheie în aceste zile, un spectacol folcloric intitulat „Flori din Bucovina”.
Prima prezenţă pe scenă
Genericul, care reproduce denumirea formaţiei de dansuri populare înfiinţată în anul 2007 de prof. Ciprian Hreţcanu, aduce în atenţia publicului o iniţiativă care a rodit pe parcursul anilor, aducând satisfacţii atât membrilor colectivului de dansatori, cât şi Colegiului de Artă sucevean.
Ceea ce se cuvine menţionat este faptul că, în actuala componenţă, formaţia de dansuri „Flori din Bucovina” a înregistrat luni prima prezenţă pe scenă, întrucât anul trecut s-a schimbat generaţia colectivului prin plecarea absolvenţilor care au făcut parte din formula constitutivă.
Aşadar, un debut pe scenă în faţa publicului sucevean, un debut căruia i s-a alăturat cu aceleaşi emoţii orchestra folclorică „Bujorii Bucovinei”, înfiinţată în acest an de profesorul şi dirijorul Constantin Smochină.
Dansuri folclorice, solişti vocali şi instrumentişti
Spectacolul, care a debutat cu două dansuri folclorice („Hora” şi „Arţăraşul”), care au impus formaţia (în prima ei componenţă) la Concursul Naţional de Interpretare Muzicală şi Coregrafică „Emanuel Elenescu” (Piatra Neamţ, 2008) şi pe scena internaţională, la Festivalul „Floarea Tinereţii” (Italia, 2009), a continuat cu tinerii solişti vocali Paula Crăciun şi Mariana Maximiuc şi soliştii instrumentişti Carmen Roba (nai), Mihai Guzun (acordeon), Ionuţ Peiu (trompetă), Mihai Cotos şi Vlăduţ Dochiţa (vioară).
Dansatorii (între care s-a aflat şi prof. Ciprian Hreţcanu) au prezentat apoi un dans din Oaş, în aranjamentul coregrafic al regretatului maestru coregraf Friedrich Şvarţ.
Curaj pentru plecarea şi participarea, în luna iulie, la un festival în Franţa
Orchestra folclorică „Bujorii Bucovinei”, dirijată de prof. Constantin Smochină, a stârnit aplauzele spectatorilor (în cea mai mare parte cadre didactice, elevi şi membri ai familiilor celor aflaţi pe scenă) cu o suită de piese din Moldova şi cu una din Făgăraş.
Finalul a fost rezervat dansului „Bălăceana”, în coregrafia instructorului Ciprian Hreţcanu, care a fost şi realizatorul spectacolului. Aşa cum a mărturisit el după căderea cortinei, dansatorii, care sunt liceeni din clasele a IX-a şi a X-a de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, şi-au învins emoţiile şi au evoluat în premieră în faţa publicului, iar aplauzele cu care au fost răsplătiţi le-au conferit tăria de care aveau nevoie pentru a se prezenta duminică pe scena Casei de Cultură „Mihai Teliman” din oraşul Siret, dar şi curajul pentru plecarea şi participarea, în luna iulie, la un festival internaţional în Franţa.