La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava a avut loc vineri vernisajul expoziţiei cu dublu generic „Cruciada electorală” sau „Cavalcada partidelor”, a artistului plastic sucevean Constantin Ungureanu BOX.
Un univers parodic
Vernisajul, care a constituit finalul happening-ului creativ pe care Constantin Ungureanu BOX l-a desfăşurat sub sigla Partidului Verde, cu deviza „Verde peste tot!”, în intervalul 1 - 8 iunie a.c., le-a permis participanţilor accesul în universul parodic al unei expoziţii care, în ansamblul ei, este o operă de artă indivizibilă, cu specificitatea contextului în care a fost prezentată.
Lucrarea de mari dimensiuni, care reuneşte în lectura ansamblului o compoziţie dinamică (prin care artistul atrage atenţia publicului asupra confruntării politice din campania electorală, confruntare în care lupta partidelor din contemporaneitate este transpusă în perioada medievală, în vremea desfăşurării cruciadelor), încadrată orizontal de două şiruri de peisaje cu cromatică violentă şi susţinută vertical de coloane cu serii de portrete expresive (portrete care acoperă şi tavanul galeriei), este provocatoare atât prin mesaj, cât şi prin anumite secvenţe vizuale.
Sub zodia estetică a barocului
Constantin Ungureanu BOX, care, aşa cum a remarcat la deschidere conf. univ. dr. Sabina Fînaru, „are o preferinţă pentru infernal, care se situează sub zodia estetică a barocului”, şi-a însoţit compoziţia cu „personaje multiplicate” („o colcăială, o viermuială, o mişcare larvară”), care înglobează cadre în care personajele „glisează între miraculos şi absurd prin contaminarea cu alte regnuri”, cu peisaje în care „tuşele şi culorile tari” accentuează „izvodirea vegetală din energiile ascunse ale universului”.
Prin această punere în scenă, „politicul este proiectat în peisaj”, ansamblul creat fiind puternic contrapunctat cu portrete, unele dintre ele groteşti („chipuri de asceţi înfăşuraţi în barbă”), măşti care creează o „senzaţie de stranietate”.
O discretă idee ecologică
Prof. univ. dr. Gheorghe Macarie a remarcat „monumentalitatea expoziţiei”, subliniind faptul că prin dinamism, varietate şi lipsă de frontiere („nu vedem nici o ramă”) între lucrările de diverse genuri (peisaje, portrete...care alcătuiesc ansamblul) „suntem în plină epocă barocă”. De fapt, aşa cum a accentuat el, aceste lucrări care „se asociază...nu sunt tablouri înşiruite într-o expoziţie”, ci elementele unui ansamblu care circumscrie „o singură operă de artă”.
Impresionat de compoziţia narativă (scenele de luptă cu cavaleri înzăuaţi), care duce cu gândul la Tapiseria de la Bayeux sau, mai aproape de noi, la Cavalcada de la Pătrăuţi, profesorul şi criticul de artă ieşean a evidenţiat o serie de elemente compoziţionale („sirenele cu nimb crucifer”, opoziţia dintre petele cromatice din peisaj în care „linia s-a topit în culoare”), observând prezenţa „unei discrete idei ecologice”, a unui „dialog între natură şi fiinţa umană.
„O clipă suspendată între ceea ce a fost şi ceea ce va urma”
Apreciindu-l pe Constantin Ungureanu BOX ca fiind „un peisagist şi un portretist de primă mână” şi recomandându-i să fie „mai statornic cu acest gen de lucrări” (în sensul executării lucrărilor cu materiale rezistente în timp, nu cu pastel pe hârtie în astfel de formule nerecuperabile), Gheorghe Macarie a concluzionat că avem de-a face cu o „expoziţie - laborator”, care este „o clipă suspendată între ceea ce a fost şi ceea ce va urma”, în creaţia artistului sucevean. Un eveniment artistic cu care Constantin Ungureanu BOX, „un nimeni - cum s-a autoprezentat el - care poartă totuşi un nume”, a marcat sfârşitul campaniei pentru alegerile locale, luptă politică în care a fost implicat şi artistul care a figurat pe lista candidaţilor Partidului Verde pentru Consiliul Judeţean Suceava.