La Librăria Cărtureşti, din incinta Iulius Mall Suceava, a avut loc, săptămâna trecută, lansarea CD-ului „Poveste din Bucovina”, al interpretei de muzică populară Doina Fodor Lavric.
Evenimentul, organizat sub egida Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa (care a editat compact-discul) a reunit în spaţiul librăriei un public numeros şi eterogen, prieteni şi admiratori ai cuplului Doina Fodor Lavric & Virgiliu Parghel, „o voce revelaţie” (aşa cum a fost apreciată interpreta la spectacolele de muzică arhaică românească în care a evoluat alături de Grigore Leşe) şi un artist plastic remarcabil (format la şcoala maestrului Corneliu Baba), care a realizat grafica produsului editat.
Manifestarea, a cărei deschidere a fost asigurată din partea gazdelor de Cristina Iacob şi de către prof. Elena-Manuela David, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a „răsfoit” de la început file de poveste, o poveste rostită şi cântată de Doina Fodor Lavric, împreună cu Lorena Nechifor Oltean (interpretă pe care sucevenii au avut prilejul să o asculte în Duminica de Florii cântând alături de Grigore Leşe, la concertul susţinut în spaţiul sacru al Bisericii romano-catolice „Sf. Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava).
O interpretă cu o „ţinută voievodală” ne face să preţuim „lucrurile simple şi omeneşti”
Compact-discul „Poveste din Bucovina”, prezentat de Gavril Ţărmure, preşedintele Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa (desemnat în anul 2011 ca fiind „cel mai influent manager cultural din România”) s-a bucurat de aprecierea unanimă a publicului participant, atât pentru calitatea înregistrării, cât şi pentru calitatea estetică a produsului înnobilat cu grafica lui Virgiliu Parghel.
Subliniind faptul că, prin poveştile şi muzica sa, Doina Fodor Lavric, o interpretă cu o „ţinută voievodală”, ne face să preţuim „lucrurile simple şi omeneşti” şi accentuând „aportul grafic deosebit” al pictorului Virgiliu Parghel, doctorul în muzicologie Gavril Ţărmure s-a declarat, ca realizator al acestui CD, ca fiind „un editor şi un producător norocos”.
„O adevărată bijuterie”
Virgiliu Parghel a mărturisit că această „poveste din Bucovina, lungă şi frumoasă”, i-a pus pe amândoi la încercare: pe Doina pentru că a trebuit să-şi selecteze foarte bine poveştile şi cântecele, iar pe el pentru că l-a determinat să revină la grafică. La grafica în peniţă, care a tentat-o şi pe Doina, care i-a confiscat tocul pentru a scrie cu el textele poveştilor sale cântate.
Graficianul şi realizatorul TV Mihai Pînzaru PIM, care a mărturisit că a făcut parte din „comitetul de organizare al acestui eveniment”, a spus că „vom prelungi povestea”, continuând prezentarea CD- ului în cadrul unei emisiuni televizate.
Ca grafician „peniţar”, Mihai Pînzaru PIM a apreciat produsul ca fiind „o adevărată bijuterie”.
„Unde se spun poveşti în casă, acolo-i Dumnezeu”, a subliniat la final Doina Fodor Lavric, mulţumindu-le colaboratorilor şi tuturor celor care au susţinut realizarea albumului.