La Galleria Suceava a avut loc, în ziua de sărbătoare a Înălţării Domnului, vernisajul expoziţiei de pictură „Întâiul drum”, realizată de Ştefana Petre, elevă în clasa a IX-a A la Colegiul Naţional „Petru Rareş”.
„Încearcă să ne prezinte viziunea ei asupra lumii”
Expoziţia, care etalează un număr de 28 de lucrări executate cu culori acrylice, constituie, cum subliniază genericul, prima prezenţă publică pe simeze a unei tinere care, aşa cum a spus la vernisaj profesoara sa de desen de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Isabela Ignătescu, „încearcă să ne prezinte viziunea ei asupra lumii”.
O viziune asupra lumii la vârsta multiplelor întrebări care încă aşteaptă răspunsuri, un exerciţiu vizual de candoare care conjugă forme şi culori ce relevă o anume potenţialitate creativă.
Pe simeze „lucrările arată mai bine decât în clasă”
Mai emoţionată decât eleva ei, prof. Isabela Ignătescu, care a remarcat că pe simeze „lucrările arată mai bine decât în clasă”, când au fost prezentate colegilor, a încurajat-o pe juna expozantă, îndemnând-o să-şi continue drumul.
Încurajare care a venit şi din partea dirigintelui, prof. Mihai Airinei, care a participat, împreună cu tot colectivul de elevi din clasa a IX-a A, la vernisaj.
Susţinută de părinţi, profesori şi colegi, Ştefana Petre, care încă nu are visuri şi ambiţii clar definite, încearcă să dea formă viziunilor sale şi să-şi contureze personalitatea artistică.
Porţile sunt deschise
În lucrările sale, de format mic şi mediu, Ştefana abordează teme diverse. Titlurile sunt relevante: „Asfinţit”, „Nămeţi de primăvară”, „Toamna”, „Iarna”, „Lumina nopţii”, „Printre stânci”, „Înaintea furtunii”, „În atelier”, „Vas cu flori albe”, „Mască de lut”...
Încă neantrenată concurenţial (nu a participat la concursuri de creaţie artistică), Ştefana Petre are nevoie de îndrumare plastică pentru a-şi face loc într-o lume neiertătoare cu prezenţele superficiale. Iar porţile sunt deschise atât la Şcoala de Arte „Ion Irimescu” (unde în paralel cu studiile liceale ar avea posibilitatea să se instruiască), la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, dar şi sub aripa formatoare a unor artişti plastici care lucrează în ateliere cu grupe de tineri şi copii.