Un grup de studenţi din anul II, secţia actorie, de la Universitatea „Hyperion” Bucureşti, au prezentat, joi seară, în sala Auditorium „Joseph Schmidt” - Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, un spectacol inedit, o adaptare modernă a binecunoscutei comedii „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare.
După cum ne-a spus actorul Constantin - Tache Florescu, regizorul piesei, „am avut curajul să abordăm o piesa întreagă, cu studenţi de anul II, s-o tocăm, să râdem puţin de Shakespeare şi s-o facem cum ştim noi mai bine. Este o adaptare care a condensat toate situaţiile importante din piesă, pe care le-am stors de tot ce era comic şi le-am dus într-o zonă de meditaţie asupra zilei de azi. Este vorba despre droguri. Este o manifestare a acestei poveşti cu drogurile, este lumea tinerilor, este viaţa lor şi am zis să ne jucăm puţin...”.
Pe afişul spectacolului Shakespeare este îmbrăcat ca un rapper. Şi în piesă sunt pasaje care se „rostesc” pe ritmuri hip-hop. Orice autor clasic, în general, a completat regizorul, „trebuie adaptat, în perspectiva luării contactului cu ceea ce este universal în ziua de azi”.
Protagoniştii piesei „Visul unei nopţi de vară”
Din distribuţie: suceveanul Bogdan Amurăriţei – Theseu, anul II - clasa profesorilor Virgil Ogăşanu şi Liliana Pană, Bogdan Năstase – Egeu, Cătălin Popa - Lysander, Constantin Viscreanu – Demetrius, Mădălina Nicola – Gutuie, Adi Dima – Nico, Andreea Domnica – Subţirelu, Andrada Pascu - Flaut, Gabriela Alexandru – Zidul, Alina Breahna – Hipolita, Loredana Topciu - Hermia, Cristina Petre – Helena, Gabi Giol – Oberon, Raluca Eftimie – Titania, Radu Trandafir – Puck, Mihaela Sotrocan – Leul, Simona Vereha – Luna, Mădălina Dorobanţu – beţivul, Cosmin Stănica – sunet, studenţi anul II – clasa profesorilor Maia Morgenstern & Tache Florescu - Universitatea „Hyperion” Bucureşti.
„El are talent şi, având talent, merită să fie pus în valoare”
Profesorul Constantin Florescu ne-a spus că a fost pentru prima dată când această grupă de studenţi a jucat o piesă în faţa unui public plătitor de bilete. „Este prima lor ieşire în public. Printre ei este şi suceveanul Bogdan Amurăriţei, pe care îl ştiu de mult timp. Este cumva îndrumat de mine... spre teatru. El are talent şi, având talent, merită să fie pus în valoare. Bogdan, practic, nu e din clasa noastră, este de la Virgil Ogăşanu, dar l-am racolat eu”, a completat Tache Florescu. Bogdan Amurăriţei a jucat, în perioada liceului, în trupaThe Knockers(teatru în limba engleză)laColegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, cu care a obţinut mai multe premii. În acest moment, Bogdan joacă în două spectacole la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti.
Piesa a prins la public
Cu un decor absolut minimal, piesa „Visul unei nopţi de vară” putea fi jucată şi într-o piaţă, după cum ne-a sugerat regizorul Florescu, pentru că, spune el, „este vorba de mesajul pe care îl transmit studenţii prin ceea ce joacă. Noi ne propunem ca ei, studenţii, să ia contact direct cu spectatorii, spectatorii sper să înţeleagă exact mesajul lor şi să iasă în întâmpinarea efortului pe care studenţii îl fac ca peste câţiva ani să devină actorii îndrăgiţi, iubiţi, adoraţi de public”.
Aplauzele de la finalul spectacolului, buna dispoziţie şi râsul pe care l-au stârnit în sală studenţii la actorie sunt un semn că piesa a prins la public şi că mesajul a fost înţeles. „Se întâmplă o mare transformare cu această generaţie de tineri. Ei sunt complet nealteraţi de ceea ce s-a întâmplat înainte. Această nealterare le dă şi o lipsă de experienţă a unor lucruri dramatice, şi asta e bine, pe de o parte. Pe de altă parte, nu e tocmai bine pentru ei. Eu nu aş vrea să cred că există o generaţie care nu este pregătită. Încercăm să-i pregătim, nu să facă ce ştim noi, ci să descopere ei alt tip de teatru, alt tip de public, şi să atragă. Pentru asta se pregătesc”, ne-a explicat Constantin Florescu.
Intrigi amoroase, într-o lume magică, „îmbătată de iarbă”
Acţiunea piesei „Visul unei nopţi de vară” prezintă idilele, aventurile a patru iubiţi din Atena, dar şi a unui grup de actori amatori care discută punerea în scenă a piesei lor, într-o pădure luminată feeric de lună, relaţiile care se creează între personajele umane şi „spiriduşii” care locuiesc în pădure, „îmbătaţi de iarbă”. Este, de fapt, o lume magică, în care vorbele de iubire se „şoptesc printr-o crăpătură dintr-un zid”, o comedie care se deschide cu Theseu (ducele Atenei), care anunţă că peste patru zile va avea loc căsătoria sa cu Hippolyta, regina amazoanelor, şi se încheie tot cu el, la o cină, unde ascultă o scurtă piesă tragică, plicticoasă. Spectacolul prezentat de studenţii de la „Hyperion” se înscrie în „mişcarea independentă”. Publicul a venit să-i vadă pentru că „sunt vii, adevăraţi, transmit un mesaj”.
„Nu se lasă călcaţi în picioare de un sistem”
„Sunt oameni care ies în faţa publicului, publicul plăteşte ca să-i vadă, şi cred că este cel mai cinstit. Sunt mulţi actori şi regizori importanţi care au aderat la această mişcare independentă, sacrificând situaţii comode sau premii. Şi-au asumat povestea asta şi nu se lasă călcaţi în picioare de un sistem... Şi este un sistem care încearcă să calce în picioare! Publicul a început să vină către ei pentru că sunt vii, sunt adevăraţi. Mişcarea asta e vie şi s-a născut din necesitatea de a reinventa, iar aceste sute de studenţi la artă, care ies în fiecare an de pe băncile universităţilor, sunt absorbiţi cumva de mişcările independente, pentru că altfel nu au nici o şansă”, a conchis actorul Constantin Florescu, care a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia actorie, clasa profesorilor Olga Tudorache şi Adrian Pintea.
Anul trecut, actorul a fost prezent la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, la lansarea filmului „Nuntă în Basarabia”, film în care a jucat rolul lui Johnny Scarlat.