Ziua de 10 mai, Ziua Regalităţii în România, sărbătorită ca Ziua Naţională a României până în anul 1947 (când regimul comunist a venit la putere şi a înlăturat monarhia), a fost marcată ieri la Suceava, la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, prin deschiderea expoziţiei temporare cu genericul „România din inima Reginei Maria”.
Caseta de argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria
Muzeul Bucovinei, care a întâmpinat Ziua Regalităţii în România şi în anii anteriori prin organizarea unor expoziţii care au prezentat publicului sucevean Coroana de oţel a Regelui Carol I (coroana simbolică a independenţei Regatului României, realizată din oţelul unei ţevi de tun capturat de armata română în Războiul de Independenţă din 1877-1878, purtată de primul rege al României şi, ulterior, de Regele Ferdinand la încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia), precum şi Coroana Reginei Maria (coroana din aur ornamentată cu pietre preţioase şi semipreţioase, executată din aur românesc la Paris, la Casa de Bijuterii „Lucien Falize”, după schiţele pictorului Costin Petrescu - care a avut ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Elena-Despina, soţia lui Neagoe Basarab, voievodul Ţării Româneşti), prezintă acum, în premieră la Suceava, caseta de argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria.
„Un vis împlinit”
Aşa cum a spus la deschidere directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, aducerea la Suceava a casetei de argint în care s-a păstrat, timp de câteva decenii, inima Reginei Maria, constituie „un vis împlinit”, o dorinţă pe care au avut-o, deopotrivă, muzeul sucevean şi Consiliul Judeţean (CJ) Suceava.
Un vis care, aşa cum a accentuat vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, a devenit realitate după insistenţe repetate, iar evenimentul care a împlinit acest vis este purtătorul unui „mesaj care trebuie să ajungă în toată ţara”.
Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi i-a felicitat pe organizatori pentru această expoziţie reuşită, iar pr. consilier Vasile Baltag, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care - ca doctorand în istorie - a prezentat periplul inimii Reginei Maria (de la Palatul Regal Cotroceni, la reşedinţa de la Balcic - unde a fost depusă în capela Stella Maris - pentru a ajunge apoi la Castelul Bran şi, în final, la Muzeul Naţional de Istorie a României), a ţinut să sublinieze că „în biserica ortodoxă, inima este locul sufletului”.
„Un eveniment care va crea o reverberaţie pe care o vor simţi toţi românii”
Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Ştefan Purici, a conturat portretul Reginei Maria ca personalitate de prim rang „care a contribuit enorm la realizarea României Mari”, apreciind manifestarea de la Suceava ca fiind „un eveniment care va crea o reverberaţie pe care o vor simţi toţi românii”.
Caseta de argint, expusă într-o vitrină de sticlă, a fost prezentată publicului printr-un ceremonial menit să amplifice emoţiile privitorilor. La semnalul unui trompet din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, steagul tricolor care acoperea vitrina în care se afla caseta a fost rulat încet de doi jandarmi în uniforme de ceremonie, oferind astfel participanţilor posibilitatea vizionării casetei.
Expoziţia care, alături de această piesă cu încărcătură simbolică, etalează pavoazul bricului „Mircea” (cu care a fost înfăşurată caseta atunci când a fost transportată la Balcic), circa 100 de medalii şi monede britanice din colecţia Muzeului Bucovinei (piese care ilustrează originea şi ascendenţa Reginei Maria prezentând efigiile suveranilor Marii Britanii şi vastitatea Imperiului Colonial), precum şi o serie de mărturii foto-documentare ale prezenţei unor suceveni pe pământ american şi diverse obiecte personale care au aparţinut acestora, a fost prezentată de muzeografa Benonia Jităreanu, cea care, cu un colectiv de colegi, a pus în operă expoziţia.