Ziua de 10 mai, Ziua Regalităţii în România, sărbătorită ca Ziua Naţională a României până în anul 1947 (când regimul comunist a venit la putere şi a înlăturat monarhia), va fi marcată la Suceava prin expoziţia temporară „România din inima Reginei Maria”, care se va deschide joi, la ora 12:00, la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei.
Caseta de argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria
Muzeul Bucovinei, care a întâmpinat Ziua Regalităţii în România şi în anii anteriori prin organizarea unor expoziţii care au prezentat publicului sucevean Coroana de oţel a Regelui Carol I (coroana simbolică a independenţei Regatului României, realizată din oţelul unei ţevi de tun capturat de armata română în Războiul de Independenţă din 1877-1878, purtată de primul rege al României şi, ulterior, de Regele Ferdinand la încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia), precum şi Coroana Reginei Maria (coroana din aur ornamentată cu pietre preţioase şi semipreţioase, executată din aur românesc la Paris, la Casa de Bijuterii „Lucien Falize”, după schiţele pictorului Costin Petrescu - care a avut ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Elena-Despina, soţia lui Neagoe Basarab, voievodul Ţării Româneşti), aduce acum, în premieră la Suceava, caseta de argint în care s-a păstrat inima Reginei Maria.
100 de medalii şi monede britanice din colecţia Muzeului Bucovinei
Prin testamentul redactat în anul 1933, inima Reginei Maria a fost îmbălsămată şi depusă într-o casetă de argint, care a fost transportată cu bricul „Mircea” la reşedinţa reginei de la Balcic.
După pierderea Cadrilaterului, caseta cu inima reginei a fost adusă la Castelul Bran şi a fost păstrată într-un sarcofag de marmură într-o capelă special construită.
De la Bran inima reginei a ajuns, la sfârşitul anilor ’60, la Muzeul de Istorie Bucureşti, unde se află şi astăzi.
Odată cu caseta de argint va fi expus şi un pavoaz, un steag în care aceasta a fost învelită, precum şi cca. 100 de medalii şi monede britanice din colecţia Muzeului Bucovinei, piese care ilustrează originea şi ascendenţa Reginei Maria prezentând efigiile suveranilor Marii Britanii şi vastitatea Imperiului Colonial.
Regina Maria în America şi mărturii foto-documentare ale prezenţei unor suceveni pe pământ american
O atenţie aparte merită medaliile britanice emise cu ocazia unor evenimente deosebite, precum inaugurarea celebrului Crystal Palace, din Londra, în anul 1851.
Un loc special în expoziţie este rezervat călătoriei Reginei Maria în America, din anul 1926, eveniment ilustrat cu imagini de epocă şi mărturii foto-documentare ale prezenţei unor suceveni pe pământ american (emigraţi pe „pământul făgăduinţei” sub mirajul „visului american” la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX), precum şi o serie de obiecte personale care au aparţinut acestora, păstrate până astăzi în colecţii private.
Expoziţia îşi propune să ilustreze câteva faţete mai puţin cunoscute publicului larg, aspecte care vizează modul în care Regina Maria a promovat imaginea României în lume.