Ca şi în anii anteriori, programul „Paştele în Bucovina” le-a oferit sucevenilor prilejul unei reîntâlniri cu Grigore Leşe, muzicianul despre care cineva spunea că „nu este un rapsod, ci un vestitor, întrucât face din cântec o euharistie din care se împărtăşesc cei care îl ascultă”.
În seara Duminicii de Florii pentru credincioşii ortodocşişi a Paştelui Catolic
În seara Duminicii de Florii pentru credincioşii ortodocşi şi cea a Paştelui Catolic, Grigore Leşe a susţinut, în spaţiul sacru al Bisericii romano-catolice „Sf. Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava, un concert pascal, avându-i alături pe actriţa Maria Ploaie, muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee şi acompaniatoarele vocale Măriuca Verdeş şi Lorena Nechifor Oltean.
Salutând credincioşii catolici din rândul publicului participant (public care, la momentul începerii, era destul de rarefiat, dar care a crescut, cu discreţie, pe parcursul desfăşurării concertului) cu “Hristos a înviat!”, directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin - Emil Ursu a precizat că evenimentul se circumscrie programului “Paştele în Bucovina”.
În calitate de gazdă, preotul paroh, decan de Bucovina, Iosif Păuleţ, le-a urat oaspeţilor şi credincioşilor “Bun venit în Biserica catolică de la Suceava” şi le-a dorit “Audiţie plăcută!”.
“Ninge ca la capătul lumii”
A fost un concert pascal în...atmosferă de Crăciun, întrucât Suceava era deja acoperită la ora aceea de zăpadă, iar ninsoarea nu a contenit toată noaptea.
În lăcaşul de cult împodobit de sărbătoare, în care icoanele aveau ofrande de flori, Grigore Leşe, care la momentul apariţiei în faţa publicului a spus că “ninge ca la capătul lumii”, a cerut să se stingă luminile în nava bisericii, rămânând luminată doar platforma din faţa altarului.
Încadrat de actriţa Maria Ploaie (care contrapuncta secvenţele muzicale cu recitalul poetic) şi de AmirHeidarkhodaee (care a făcut să răsune sub cupola bisericii romano-catolice sunetele orientale ale sitarului), Grigore Leşe a concertat însoţindu-şi glasul cu trilurile unuia dintre numeroasele sale fluiere.
O sonoritate cu ecouri care veneau parcă dintr-o altă lume
Coordonând desfăşurarea interpretării prin semne şi mişcări scenice adresate colaboratorilor, Grigore Leşe, pentru care „cântatul este un har, un dat transcedental”, iar concertul o revelaţie, a indus publicului starea de a simţi spiritul sărbătorilor.
Maria Ploaie a recitat versuri de Nichita Stănescu („Evangheliile toamnei”), Vasile Voiculescu („Colind”) şi Rudyard Kipling („Fă-ţi timp” - „Fă-ţi timp, măcar o clipă, să vezi pe unde treci! / Fă-ţi timp să fii aproape de cei iubiţi, voios, /Fă-şi timp să fii şi-al casei şi-n slujba lui Hristos!”), Amir Heidarkhodaee l-a acompaniat pe Grigore Leşe cu acorduri persane, iar vocile din navă ale Măriucăi Verdeş şi Lorenei Nechifor Oltean,
voci care curgeau din sens opus celor dinspre altar, creau o sonoritate cu ecouri care veneau parcă dintr-o altă lume.
„Lumina Învierii să vă aducă bucuria în suflete!”
Grigore Leşe, care, ca şi în anii anteriori, a cântat, între altele, piesa „Ridicat-am ochii la ceruri”, îndemnând melomanii din sală să se alăture cântului său, şi-a prezentat la final, în aplauzele publicului, partenerii, adresându-le tuturor celor prezenţi urarea „Lumina Învierii să vă aducă bucuria în suflete!”.
La ieşire, ningea cu fulgi mari.