La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis miercuri expoziţia de pictură cu genericul “Simbol, Credinţă şi Artă”, a artistului plastic mureşean Marcel Naste.
Un artist apreciat ca fiind „vârful generaţiei tinere mureşene”
Expoziţia, care etalează icoane şi prapuri (lucrări în care artistul combină culorile de ulei cu foiţa de aur, într-o suprapunere de simboluri menită să transmită mesaje), a fost apreciată la vernisaj ca fiind „prima întâlnire între arta mureşeană şi cea suceveană”, o întâlnire care deschide calea unei colaborări care poate fi benefică deopotrivă artiştilor din cele două zone.
Evenimentul, care a marcat prezenţa în galeria suceveană, alături de directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, conf. univ. dr. Aurel Buzincu, a şefilor instituţiilor omonime Mureş (prof. dr. Nicolae Băciuţ) şi Botoşani (prof. Dănuţ Huţu), le-a oferit sucevenilor prilejul să se întâlnească şi să-l cunoască pe pictorul Marcel Naste, un artist care a reuşit să-şi contureze un stil propriu, apreciat ca fiind „vârful generaţiei tinere mureşene”.
„O expoziţie plină de simboluri şi semne spirituale”
Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, secţia Teologie Patrimoniu Cultural, Pictură Bisericească, Iconografie şi Restaurare din Cluj-Napoca, şi al Institutului de Artă Vizuală “Ion Andreescu”, Marcel Naste, membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) - Filiala Mureş din anul 2006 şi membru fondator al grupului de artă religioasă „Deisis” din Târgu Mureş, a deschis această expoziţie la Suceava la interval de numai o zi de la momentul în care, alături de colega sa Klara Balazs, a prezentat, la Biblioteca „Petre Dulfu” din municipiul Baia Mare, expoziţia cu genericul „Icoana de la tradiţie, la modernitate”.
Prezentată de artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta UAP - Filiala Suceava, ca „o expoziţie plină de simboluri şi semne spirituale”, desfăşurarea vizuală din galeria „Ion Irimescu” îndeamnă, aşa cum a spus ea, la „optimism şi linişte sufletească”.
„Un moment de sărbătoare a artei plastice mureşene la Suceava”
Subliniind faptul că au ajuns aici „după un tur de forţă” (început de la Târgu Mureş, cu oprire la Baia Mare, iar acum la Suceava), scriitorul Nicolae Băciuţ (şeful Direcţiei pentru Cultură Mureş, unde artistul expozant are calitatea de consilier) a apreciat evenimentul ca fiind „un moment de sărbătoare a artei plastice mureşene la Suceava”.
Marcel Naste, a accentuat Nicolae Băciuţ, care a introdus în premieră icoana la Consulatul General al României la Bonn şi a fost invitat să expună la deschiderea Bibliotecii Naţionale din Bucureşti, „a îndrăznit” acum să expună şi la Suceava.
Lucrările tânărului artist (icoanele şi prapurii - care au „o firească consubstanţialitate cu celelalte lucrări religioase”) sunt, conchide Nicolae Băciuţ, „asimilabile rugăciunii”.
„A reuşit să se detaşeze de spiritul iconografic standard”
Mărturisind că pictura sa „are o bază teologică”, Marcel Naste a spus că „a reuşit să se detaşeze de spiritul iconografic standard”, înclinând balanţa spre latura artistică pentru a crea „icoane mai deosebite”.
Mulţumindu-le colegilor de breaslă suceveni care s-au îngrijit de panotarea expoziţiei, artistul oaspete a spus că este încredinţat de buna colaborare care se conturează între gruparea artistică suceveană şi artiştii din Târgu Mureş.
„Marele lui examen”, aşa cum a precizat Aurel Buzincu, va avea loc însă la următoarea expoziţie pe care o va avea la Suceava, expoziţie care ar trebui să fie vernisată în faţa teologilor, pentru că, venind dintr-o zonă care are un anumit specific al icoanei, Marcel Naste şi-a făcut intrarea într-un alt perimetru de spiritualitate, în care icoana este la ea acasă.
„Ut pictura poesis”
Finalul şi aplauzele participanţilor i-au aparţinut însă poetului Nicolae Băciuţ, care - având ca motto dictonul horaţian „Ut pictura poesis” (Poezia este asemenea picturii) - a oferit, sub genericul „Pe unde umbli, Poezie?”, un recital poetic cu versuri de Mihai Eminescu, Radu Gyr şi Nichifor Crainic.