Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 apr 2012 - Anul XVII, nr. 78 (4983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Emisiune filatelică aniversară

„Timişoara – 800 de ani de atestare documentară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus în circulaţie, din data de 26 martie, emisiunea filatelică aniversară „Timişoara - 800 de ani de atestare documentară”.

 

Timişoara, cel mai vestic oraş de pe harta Banatului românesc

Deşi data atestării documentare a oraşului este una controversată, cea mai des acceptată este anul 1212.

Timişoara, cel mai vestic oraş al României, dar şi punct reprezentativ de pe harta Banatului românesc, a fost întotdeauna un model demn de urmat, din punct de vedere economic, social, cultural. Aşezat într-un punct strategic din care poate controla întreaga Câmpie a Banatului, oraşul a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a existenţei sale în vremea domniei lui Carol Robert de Anjou (1308-1342).

Timişoara înregistrează în premieră o serie de realizări deosebite: este primul oraş din Imperiul Habsburgic iluminat cu lămpi cu gaz (1857) şi primul oraş din Europa continentală iluminat electric (1884), iar ca importanţă culturală Timişoara a fost singurul oraş din Europa în care se găseau, în 1953, trei teatre de stat în limbile română, maghiară şi germană.

 

Emisiunea filatelică aniversară conţine patru mărci poştale şi o coliţă dantelată

Emisiunea filatelică aniversară conţine patru mărci poştale, din care una este machetată şi în coliţă, fiind emise totodată două plicuri „prima zi”, un carton şi un album filatelic.

Marca poştală cu valoarea nominală de 2,10 leiesteilustrată cuCatedrala Episcopală Romano-Catolică sau Domul Romano-Catolic, o construcţie barocă, cea mai valoroasă din Banat.

Timbrul cu valoarea nominală de 5 leiprezintă Cetatea Timişoarei, din anul 1602, după o cromolitografie realizată în 1876.

Timbrul cu valoarea nominală de 7,60 leiprezintă Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timişoara, după o litografie din secolul XVIII, iar marca poştală cu valoarea nominală de 14,50lei este ilustrată cuCatedrala Mitropolitană Ortodoxă, cea mai mare construcţie religioasă a oraşului.

 

Au fost emise 80.680 de timbre

Au fost emise 80.680 de timbre, din care 20.480 în coli de 32 de mărci timbre, 51.200 în minicoli de opt timbre şi o vinietă. Coliţa dantelată (6.500 de exemplare) redă pe manşetă imaginea reconstituită a Cetăţii Timişoarei la anul 1800 şi stema actuală a municipiului.

Albumul filatelic al emisiunii este realizat într-un tiraj limitat de 500 de exemplare, echipat cu produsul filatelic special al emisiunii (numerotat cu roşu de la 001 la 500).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Timişoara – 800 de ani de atestare documentară”.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Timişoara – 800 de ani de atestare documentară”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei