George L. Ostafi, dramaturgul sucevean care, cu un an în urmă, lansa cel de-al doilea volum de teatru cu titlul „Amprente pe flăcări”, are deja gata pentru tipar cel de-al treilea volum, care, adăugat precedentelor, ridică opera sa dramatică tipărită la circa 1.000 de pagini.
„Comedii la grătar”, „Satire flambate”, „Haz pe sfori” şi „De tot râsul”
Ceea ce se cuvine subliniat este că volumul III al dramaturgului sucevean este un omagiu adus lui I.L. Caragiale, chiar în anul în care se împlinesc 160 de ani de la naşterea scriitorului şi 100 de ani de la dispariţia acestuia.
Cartea, care va vedea lumina tiparului sub egida Consiliului Judeţean Suceava, fiind inclusă în planul editorial al Centrului Cultural „Bucovina”, cuprinde patru capitole: „Comedii la grătar”, „Satire flambate”, „Haz pe sfori” şi „De tot râsul”.
George L. Ostafi, Conu Jorj cum îi spun cei apropiaţi, ne oferă în acest volum 18 comedii de scurt metraj, peste 50 de satire în versuri, două piese pentru teatrele de păpuşi şi 20 de scenete versificate pentru preşcolari şi şcolari.
Conu Iancu şi Conu Jorj pe acelaşi afiş
La o vorbă cu Conu Jorj aflăm şi ce legătură avem noi, sucevenii, şi George L. Ostafi, în particular, cu... I.L. Caragiale. Despre legătura noastră, a sucevenilor, ne spune George Călinescu în a sa „Istorie a literaturii române de la origini până în prezent”, lucrare în care consemnează că, între anii 1881-1882, Caragiale a fost revizor şcolar la Neamţ şi Suceava, unde „mergea în inspecţie călare”.
Cât despre legătura George L. Ostafi - I.L. Caragiale există ca mărturie un afiş din anul 1962, când, pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, figurează două spectacole: „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, farsă într-un act de I.L. Caragiale, şi „Ultima rădăcină”, piesă semnată de George L. Ostafi. Aşadar, Conu Iancu şi Conu Jorj pe acelaşi afiş.