La Galeria de Artă „Taras Şevcenko”, de la sediul Uniunii Ucrainenilor din România - Filiala Suceava, s-a deschis joi, în aceeaşi zi în care în Capitală a fost inaugurată expoziţia bilaterală româno-ucraineană „De la Bucureşti la Kiev, o călătorie filatelică” dedicată aniversării a 20 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Ucraina, expoziţia de pictură şi grafică a artistei plastice botoşănene Aida Şuster Boţan.
Compoziţii suprarealiste şi un grupaj de portrete care vizează stările psihice
Aida Şuster Boţan, instructor ergoterapeut la Spitalul de Psihiatrie din Botoşani, etalează în expoziţia cu genericul „Stări” o succesiune de compoziţii suprarealiste cărora le alătură un grupaj de portrete care vizează stările psihice.
Prezentată în luna februarie la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” din municipiul Botoşani, expoziţia a ajuns acum la Suceava la invitaţia prof. Ioan Bodnar, preşedintele UUR - Filiala Suceava.
Evenimentul, care a readus în atenţia publicului sucevean Galeria „Taras Şevcenko”, spaţiu deschis manifestărilor expoziţionale dedicate, cu precădere, multiculturalităţii şi colaborării interetnice, s-a desfăşurat în prezenţa oficialităţilor judeţene (subprefectul Angela Zarojanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie), a reprezentantului Consulatului General al Ucrainei la Suceava (viceconsul Volodymyr Palesika) şi a unui public care, deşi restrâns, a reunit membri ai minorităţilor etnice din perimetrul bucovinean (prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, pictorii Iosif Csukat şi Iulian Dziubinski).
O Balanţă cu nume de prinţesă etiopiană, care a evoluat de la joacă la vis
Autoarea lucrărilor, o Balanţă cu nume de prinţesă etiopiană (Aida, din drama romantică pe muzica lui Giuseppe Verdi), care până la vârsta de 30 de ani nu s-a preocupat de pictură, dar care a avut nevoie de o supapă pentru a-şi descărca tensiunile acumulate în activitatea de zi cu zi, a început să picteze, aşa cum a mărturisit ea, „în joacă”, instruindu-se mai întâi ca autodidact şi urmând apoi cursurile Şcolii Populare de Artă din Botoşani.
Atrasă de maniera suprarealistă, am putea spune că Aida Şuster Boţan a evoluat de la joacă la vis, dacă ne gândim că atunci când pictorii s-au alăturat acestui curent artistic de avangardă care proclama o nelimitată libertate de expresie (curent care a apărut iniţial în literatură) şi-au propus să transpună ilogicul visului în reprezentările vizuale.
O reflecţie asupra stărilor psihice resorbite de fizionomiile unor identităţi tulburate
Vizând zona situată la graniţa dintre lumea exterioară şi lumea interioară, cea care sondează adâncurile subconştientului, lucrările Aidei Şuster Boţan (compoziţii care absorb endorfinic privirea) deschid ferestre spre teritorii virgine, încă neexplorate, care se circumscriu registrului straniu al aproximării inexprimabilului.
Coordonator al programului ArtTerapie aplicat în cadrul Spitalului de Psihiatrie din Botoşani, Aida Şuster Boţan ne oferă odată cu imersia în universul oniric suprarealist o reflecţie asupra stărilor psihice resorbite de fizionomiile unor identităţi tulburate.
„Jupânul” Roman Istrati a remarcat în cea mai mare parte a lucrărilor prezenţa mâinii, în diverse şi metamorfotice ipostaze, iar prof. Sorin Golda s-a arătat impresionat de portretele clinice desenate.
„O expoziţie sub semnul visului”
„O expoziţie sub semnul visului”, cum a spus subprefectul Angela Zarojanu, expoziţie care, aşa cum a subliniat vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie (care a remarcat că există „multă materie cenuşie” înglobată în fiecare imagine picturală) constituie un semn ce se adaugă altor iniţiative care accentuează faptul că „se doreşte o apropiere mai mare între Suceava şi Botoşani, pentru că împreună putem da un semnal mai puternic în Moldova”.
Un vernisaj la care, galant, prof. Ovidiu Milici i-a oferit Aidei Şuster Boţan un buchet de lalele, iar inspectorul principal din cadrul Prefecturii Suceava Alexandru Flandorfer a apreciat cu sinceritate discursul vizual suprarealist al artistei.
Vernisaj care s-a încheiat cu un mini-recital de muzică folk, susţinut de liceana Daniela Bejenariu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.