Revista Jupânu’, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina, Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina şi Alianţa „Pro Bucovina”, au organizat în ultima zi de Făurar, la Iulius Mall Suceava, expoziţia de fotografie şi grafică satirică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”, realizată de fotojurnalista Oana Şlemco şi caricaturistul Mihai Pînzaru PIM.
Un discurs vizual menit să-l amuze pe privitor
Cu subgenericul „Desenăm, fotografiem, comentăm”, expoziţia, care este cea de-a patra manifestare de acest gen în care cei doi autori, colegi de redacţie la săptămânalul „Jupânu’”, realizează într-o formulă partenerial-cordială o desfăşurare articulată, în care imaginea fotografică şi desenul satiric alcătuiesc un discurs vizual menit să-l amuze pe privitor, a reunit în primul rând personajele vizate, oameni din politică şi administraţie care s-au regăsit în acest eseu ilustrat.
Ilustrat şi comentat, pentru că instantaneele fotografice ale Oanei Şlemco erau subtitrate acidulat de Sorin Avram, redactorul-şef al săptămânalului sucevean.
Instantanee fotografice şi ilustraţii satirice decupate din tranziţie
Miniştri, parlamentari, şefi de partide politice, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, şefi de instituţii publice descentralizate... au fost surprinşi de obiectivul aparatului de fotografiat la diverse evenimente: întruniri politice, întâlniri şi confruntări cu electoratul, vizite de lucru, inaugurări cu tăieri de panglici, conferinţe de presă, întreceri sportive...
În paralel cu aceste instantanee fotografice, graficianul Mihai Pînzaru PIM ilustrează satiric diverse aspecte cotidiene decupate din interminabila şi derutanta noastră tranziţie: productivitatea muncii, găurile negre ale economiei, jongleriile financiare, moartea reformei...
Un cerc care a reunit puterea şi opoziţia, care s-a lărgit treptat şi s-a deschis către toţi participanţii
Asigurându-şi la prezentare o „gardă” alcătuită din „jupânii” Victor T. Rusu, Corneliu Cârdeiu şi Roman Istrati, cei doi realizatori ai expoziţiei au chemat alături de ei, într-un cerc care a reunit puterea şi opoziţia, câţiva dintre invitaţi, cerc care s-a lărgit treptat şi s-a deschis către toţi participanţii prezenţi.
Dacă Oana Şlemco a mărturisit că-i vine greu să vorbească „despre lucrurile pe care ştiu că le fac bine”, adică despre fotografiile sale, PIM şi-a asumat rolul de moderator oferind microfonul tuturor celor care au dorit să transmită un salut sau să comenteze această manifestare.
„Începem primăvara acestui an cu un zâmbet”
Aşa că, de la subprefectul Angela Zarojanu (care a apreciat „talentul şi dăruirea autorilor expoziţiei”), la vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie (care a subliniat că „începem primăvara acestui an cu un zâmbet”), de la viceprimarul Lucian Harşovschi (care, remarcând faptul că vernisajul se petrece în ziua de 29 februarie, le-a spus expozanţilor să-şi continue demersul, pentru a-i revedea în acelaşi cadru şi în... următorul an bisect), la deputatul PSD Cătălin Nechifor (care a accentuat că cei doi autori „critică într-un mod constructiv”), şi nu în ultimul rând, la Ex. Sa Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava (care le-a oferit celor doi cadouri de Mărţişor), s-au expus opinii şi s-au transmis urări şi felicitări realizatorilor expoziţiei.
Un discurs vizual „plin de inteligenţă, de savoare şi de jupânism în registrul bunului simţ”
Finalul a aparţinut „jupânilor” Victor T. Rusu (care s-a îngrijit de panotarea şi promovarea expoziţiei nu doar în calitate de coleg de redacţie cu cei doi autori, ci şi în cea de preşedinte al Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina) şi Roman Istrati, care, „în manieră jupânească” (după ce s-a referit la rafturile goale din spaţiul în care s-a desfăşurat vernisajul spunând că „şi aceasta este o expoziţie care prezintă <realizările> puterii şi opoziţiei”), a apreciat discursul vizual etalat ca fiind „plin de inteligenţă, de savoare şi de jupânism în registrul bunului simţ”.