În cadrul Proiectului „Artă contra drog”, iniţiat în urmă cu cinci ani de Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film „Dracula” şi Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) România, în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc joi, 16 februarie, în prezenţa unui public numeros, spectacolul „Rhythm of the Dance”. Multă culoare, veselie, ritm alert, muzică live, costume strălucitoare, ropote de aplauze, toate încadrate într-o poveste care a păstrat tradiţia paşilor irlandezi.
Fascinaţie
O echipă de profesionişti, cunoscută şi apreciată în toată lumea, doi tenori, care au cântat în limba engleză, dar şi într-un dialect irlandez, piese tradiţionale, care ascund, fiecare, o poveste din „ţara smaraldului” (Irlanda fiind situată pe insula cu acelaşi nume, scăldată de apele Oceanului Atlantic), un band format din cinci muzicieni, care au cântat la instrumente tradiţionale: flaut, armonică, vioară, tobă, chitară, şi peste 20 de dansatori şi solişti, pregătiţi de celebra coregrafă Doireann Carney, a fascinat publicul sucevenean, într-un show extraordinar. Ritmul irlandez, veselia de pe chipurile artiştilor, luminile, sonorizarea, decorul, recuzita, întreaga atmosferă creată în cele două părţi ale spectacolului, a câte 50 de minute fiecare, au adus noutate şi bună dispoziţie pentru fiecare spectator în parte.
Călătorie în timp, împreună cu irlandezii
A fost inedit pentru suceveni să „călătorească” în timp, împreună cu irlandezii, prin intermediul paşilor de dans, a muzicii instrumentale dar şi prin vocea celor doi tenori irlandezi, „din mitologia antică, cu frumoasele poveşti cu eroi celţi, până la încercările emigranţilor irlandezi în lume, din ţinutul stâncos Connemara, purtător al tradiţiilor irlandeze, până la modernii zgârie-nori din New York”, după cum au declarat organizatorii. Inedite au fost şi dansul cu măturile (la propriu), dansurile individuale sau pe echipe, alternând băieţii, apoi fetele, ca, în final, cu toţii să se armonizeze pe scenă, într-o simbioză perfectă.
Ritmul irlandez, „bătut” cu pantofi speciali
Publicul a fost impresionat de flexibilitatea dansatorilor, de mişcările rapide, sincronizate perfect, ritmul „bătut” cu pantofi speciali, costumele spectaculoase, strălucitoare, colorate, cu broderii preţioase, pe care artiştii irlandezi le-au folosit pentru fiecare moment din show, toate fiind răsplătite cu aplauze îndelungi. Ineditul spectacol a fost organizat de Compania Naţională de Dansuri a Irlandei, care a revenit în România pentru a treia oară consecutiv, însă, pentru prima dată, la Suceava. Coregrafia spectacolului a fost asigurată de Doireann Carney, producător – Kieran Cavanagh, compozitor – Carl Hession.
„Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase!”
La debutul spectacolului, prezentatoarea a comunicat publicului faptul că organizatorii promovează prin acest spectacol extraordinar „Rhythm of the Dance” arta ca o modalitate benefică de petrecere a timpului liber şi ca alternativă de viaţă sănătoasă. „<Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase!>” este mesajul pe care organizatorii l-au transmis publicului sucevean.