A fost... „Vis”, miercuri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, un show fără cuvinte în care actorul Dan Puric a avut capacitatea extraordinară de a capta atenţia a sute de spectatori, doar prin gesturi şi mimică, lăsându-i fiecăruia libertatea de a-i înţelege cât şi cum vrea visele nerostite.
Să transmiţi prin cuvinte cititorului ceea ce actorul Dan Puric a „povestit” pe scenă, o oră şi un sfert, prin limbajul trupului, cu aportul nemijlocit al mâinilor, mereu expresive, neliniştite, prin dans, fie el clasic, modern, step, între lumini şi umbre, nu este deloc uşor. Mă rezum să pun doar că sucevenii au avut parte de o seară specială, în care l-au văzut pe Dan Puric în rol de cowboy (poveşti inspirate din lumea western-ului), mafiot, gangster (din lumea thriller-ului), poliţist, puşcăriaş sau pianist, dirijor de orchestră, Don Juan, roluri construite prin dans şi pantomimă, pe muzică bine aleasă.
Actorul a devenit... creator
Scriitorul american Ambrose Bierce, în „Dicţionarul diavolului”, spunea despre pantomimă că este „o piesă în care povestirea este spusă fără violenţa limbajului. Cel mai puţin dezagreabilă formă de acţiune dramatică”.
Spectacolul „Vis”, jucat pe scena suceveană de Dan Puric, a fost o poveste a trăirilor, a iluziilor, a iubirii, a căutărilor, a dezamăgirilor, îndoielilor, a idealurilor care se înalţă în nemurire, renăscând asemeni păsării Phoenix, a visurilor pe care actorul însuşi le-a adunat de-a lungul timpului, „cu unele am călătorit în lume, iar cu altele, pur şi simplu, m-am rugat”.
Folosind mai multe forme de exprimare scenică, dansul, pantomima, teatrul gestual, în armonie cu lumina, sunetul - muzica, alternând cu tăceri prelungi, grăitoare, Dan Puric a reuşit să comunice cu publicul sucevean într-o formă agreabilă. Nu a lipsit din spectacol umorul. Publicul a simţit atunci când trebuie să aplaude. Actorul s-a „jucat” cu aplauzele sucevenilor, creând o stare de bună dispoziţie, de descătuşare. Au fost şi momente profunde, pe faimoasa piesă Adagio, de Albinoni, când actorul a devenit... creator, interpretând genial condiţia umană, condiţia actorului, condiţia fiecăruia dintre noi, în funcţie de idealuri, de percepţie.
Aplauze şi flori
La finalul spectacolului, publicul s-a ridicat în picioare şi a aplaudat îndelung. Cu emoţie, un spectator i-a oferit un buchet de flori, după ce aproape o jumătate de oră a stat în picioare, aşteptând momentul potrivit pentru a face acest dar, fără să-l deranjeze pe actor din actul artistic. Fragmente din spectacolul „Vis” pot fi vizionate pe http://www.youtube.com/watch?v=5TEpxQ1AUGk.
Spectacolul „Vis” a fost prezentat pentru prima dată în anul 2002, la Teatrul Naţional Bucureşti, şi apoi pe scene ale lumii, în ţări ca Statele Unite, Coreea de Sud, Norvegia şi Germania. „Vis”, şi implicit actorul Dan Puric, a primit premiul Institutului Internaţional de Artă din Chicago şi Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Pantomimă de la St. Croix, Elveţia.
„Rhythm of the dance”
La Suceava continuă spectacolele de calitate. Pe 16 februarie, de la ora 19:30, sucevenii sunt invitaţi la un alt spectacol de excepţie. Compania naţională de dansuri a Irlandei prezintă spectacolul „Rhythm of the dance”, coregrafia – Doireann Carney, producător – Kieran Cavanagh, compozitor – Carl Hession. Biletele costă 75, 100 sau 150 de lei, în funcţie de aşezarea în sală.
Îndrăgitul actor Horaţiu Mălăele revine pe scena suceveană, într-un recital extraordinar, „Sunt un orb”. Spectacolul va avea loc pe 21 februarie, la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Biletele costă 50 de lei. În preţul biletului este inclus CD-ul „Colecţia Mari Actori Români - Horaţiu Mălăele”. CD-urile vor fi împărţite spectatorilor plătitori de bilete, în ziua evenimentului, la intrarea în sala de spectacol.
Maestrul Tudor Gheorghe revine la Suceava, pe 24 februarie, de la ora 19:00, cu spectacolul în premieră „Între rapsozi şi lăutari”. Biletele costă 60 de lei (40 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).