Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2012 - Anul XVII, nr. 26 (4931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7319 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Restituiri

O „radiografie” cartografică a Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Bucovinei a scos deja la vânzare, la standul amenajat la parterul Muzeului de Istorie din municipiul Suceava, la preţul de 150 de lei, mapa care conţine lucrarea bilingvă (germană/română) intitulată „Planul Districtului Bucovina în 72 secţiuni, întocmit după ridicări geometrice în anii 1773, 1774 şi 1775 de Departamentul Cezaro-Crăiesc al Statului Major General”.
Lucrarea, care a apărut la sfârşitul anului trecut în seria „Restituiri” a  Editurii „Karl A. Romstorfer” a Muzeului Bucovinei, poartă semnăturile lui Ioan Iosep, Constantin-Emil Ursu şi Simona Palagheanu şi are un colectiv de referenţi alcătuit din academicianul Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Adrian Grozavu şi cercetătorul ştiinţific dr. Mihai Ştefan Ceauşu.
Planul constituie o „radiografie” cartografică (cu hărţi reproduse la scara numerică 1:28.800) a peisajului Bucovinei de la începutul epocii moderne.
Lucrarea, alcătuită din 72 de secţiuni (dreptunghiuri cu dimensiunile 638/422 mm fiecare, numerotate cu cifre romane de la I la LXXII, care realizează în ansamblu o planşă cu suprafaţa totală de circa 5,6/4,5 m) are o foaie de titlu realizată în manieră medievală.
Planul (harta schematică a Bucovinei cu indicarea provinciilor vecine - Galiţia, Maramureşul, Transilvania şi Moldova) face parte din categoria hărţilor iosefine (reprezentări cartografice austriece din timpul lui Iosif I - coregent al Austriei între anii 1765 - 1780 şi împărat în perioada 1780 - 1790) şi reproduce planşa policromă, executată manual cu 230 de ani în urmă, hartă care, la vremea aceea, avea o mare utilitate practică - militară, administrativă, economică şi demografică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O „radiografie” cartografică a Bucovinei.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O „radiografie” cartografică a Bucovinei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei