Jurnalistul Tiberiu Cosovan şi-a lansat ieri, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, într-un cadru armonios, în care s-au îmbinat în mod plăcut momentele artistice, muzica şi poezia, cu prezentările de carte, cel de-al doilea volum „Efigii în filigran - Intersectări cordiale”. În acelaşi spirit şi în prezenţa unui public numeros, în Sala de Arte „Elena Greculesi” au fost lansate ieri şi volumele (care-l au ca redactor de carte pe scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul) “Bătălia bucovineană pentru Eminescu” (carte care recuperează scrieri semnate de Matei Eminescu, Vasile Gherasim, N. D. Giurescu, Ion Grămadă, Leca Morariu, Grigore Nandriş, Lucian Predescu, Radu Sbiera, T.V. Ştefanelli, Sofia Ştefanovici şi Filimon Taniac) şi “Puţinătăţi. Petecuţe de viaţă”, de Elena Greculesi.
Directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, ne-a spus că instituţia pe care o conduce continuă şi în acest an seria acţiunilor culturale cu mare impact la public, printre ele numărându-se şi evenimentul de ieri, cu lansarea celor trei volume de carte.
Muzică şi poezie
Acţiunea de ieri de la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, după cum ne-a spus scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul, precede suita de manifestări organizate de Consiliul Judeţean Suceava şi instituţiile culturale pe care le administrează, cu prilejul aniversării a opt decenii de la înfiinţarea, la Cernăuţi, la data de 31 ianuarie 1932, a Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina - Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene, care va fi sărbătorit, pe 31 ianuarie, şi la Suceava, dar şi Festivalul internaţional de rock de la Suceava, ce se va desfăşura în această vară.
Scriitorul Ion Drăguşanul i-a invitat la lansările de carte de ieri pe muzicienii suceveni Lucian Curelariu (solistul trupei “Rava”) şi pe Vasile Purice (component al trupelor “Pegas” şi “Semnal M”), care au susţinut recitaluri de excepţie. Momentul poetic a fost susţinut de actriţa Corina Borş, de la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila.
„Efigii în filigran – Intersectări cordiale”
Cel de-al doilea volum al lucrării ”Efigii în filigran”, cu subtitlul “Intersectări cordiale”, semnat de colegul nostru, jurnalistul Tiberiu Cosovan, lucrare care vizează sfera artelor vizuale, reuneşte texte care sunt produsul unei prestaţii jurnalistice extinse pe parcursul a zece ani (2002-2011).
După cum ne-a spus autorul lucrării, „volumul, spre deosebire de primul, care - cu subtitlul <Profiluri autohtone> - cuprindea articole de presă referitoare la activitatea artiştilor plastici locali (creionând efigiile a 60 de creatori din perimetrul bucovinean şi panoramând viaţa artistică din zonă prin prezentarea unor saloane anuale, expoziţii colective şi de grup, tabere de creaţie), aduce în atenţie, pe lângă alte nume ale locului, nume care rezonează în spaţii mai largi, artişti plastici români şi străini, care se identifică mai mult sau mai puţin cu această zonă, dar care au venit şi au expus în arealul nostru provincial”.
Tiberiu Cosovan a primit, anul trecut, premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale Bucovina, pentru primul volum „Efigii în filigran – Profiluri autohtone”, lansat în anul 2010.
Amintirea unor oameni care şi-au înscris numele în istoria artelor vizuale
Cu subtitlul “Intersectări cordiale”, cel de-al doilea volum, în opinia autorului, conturează alte 66 de efigii de creatori, de la tinere talente care constituie speranţa de viitor, până la artişti consacraţi, cu anvergură naţională şi internaţională, cărora li se adaugă şi câteva efigii “în sepia”, efigii “in memoriam” menite să păstreze vie amintirea unor oameni care şi-au înscris numele în istoria artelor vizuale.
Tiberiu Cosovan a mai completat că, la fel ca în primul volum, a ales doar un text, cel mult două, referitor la un artist, pentru a nu părea părtinitor şi pentru a nu crea dezechilibre în dozarea informaţiilor din lucrare.
„Ghid pentru cei care vor dori să privească retrospectiv viaţa artistică suceveană”
Toate textele din cartea „Efigii în filigran - Intersectări cordiale”, care „scanează viaţa culturală din zonă”, au fost publicate în Monitorul de Suceava, dar unele dintre ele au fost găzduite ulterior şi în paginile altor publicaţii, care apar în format tipărit sau on-line (Revista “Agero” Stuttgart, “Romanianvip”, din Dallas, “Noi NU”, Revista internaţională “Starpress”, “Ararat”, “Curierul ucrainean”, “Gazeta de Herţa”, “Confluenţe româneşti”, “Obcina Literară”…). „Textele n-au suferit mari modificări, nu le-am rescris pentru a le armoniza în cadrul unei structuri unitare, ci le-am reprodus (cu doar câteva “perieri” absolut necesare) aproape în forma în care au fost publicate iniţial”, a adăugat Tiberiu Cosovan.
Ambele volume circumscrise titlului “Efigii în filigran” (care au ieşit simetrice, cu câte 350 de pagini fiecare) pot avea, peste ani, după cum a spus Tiberiu Cosovan, „rolul unui ghid pentru cei care vor dori să privească retrospectiv viaţa artistică suceveană, un ghid care să traseze nişte cărări pentru cei care vor dori să croiască drumuri mai largi”.
Oricum, autorul nu se opreşte aici. Deja se configurează un alt volum, cu materiale care abia aşteaptă să vadă lumina tiparului.
„Un om de o infinită generozitate, care ştie să trăiască prin bucuriile altora”
Tiberiu Cosovan este definit de scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul ca fiind „cel mai bun, mai cinstit şi mai conştiincios ziarist de cultură din acest nord de ţară românească, toate textele pe care le publică el, zi de zi, în cotidianul <Monitorul de Suceava>, însemnând tot atâtea mărturii despre istoria noastră culturală recentă, de folos mai ales viitorimii”. Cosovan, mai spune Ion Drăguşanul, în prefaţa celui de-al doilea volum „Efigii în filigran”, este „un mesager, un martor şi un mărturisitor, un om de o infinită generozitate, care ştie să trăiască prin bucuriile altora”. Scriitorul Ion Drăguşanul mai zice despre colegul nostru că este „un model de puritate, dus pe unda cosmică a frumuseţii în necontenită şi neostenită curgere, iar cele două volume ale Efigiilor în filigran – <Profiluri autohtone> şi <Intersectări cordiale> - risipesc lumină din lumină, în speranţa că vor apune, dincolo de noi, neguroasele ceţuri ale deşertăciunii. Aşa simt eu trăirile lui Tiberiu Cosovan, aşa le mărturisesc...”
(28 ian 2012, 15:41:00