Venerabilul octogenar sucevean Alexandru Jauca, preşedintele Filialei Suceava a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), a debutat ieri, pe simezele Galeriei „Bucovina” din incinta Palatului Administrativ din municipiul Suceava, cu expoziţia de pictură cu genericul „Ţara Fagilor”.
60 de lucrări, peisaje şi scene etnografice din spaţiul bucovinean
După 69 de ani de la prezentarea primelor sale lucrări în cadrul unei manifestări şcolare, organizate în anul 1943 de profesorul Dimitrie Loghin la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava, Alexandru Jauca, trecut acum de vârsta de 85 de ani, expune pentru prima oară în spaţiul public un număr de 60 de lucrări, realizate în culori de ulei şi tempera, peisaje şi scene etnografice din spaţiul bucovinean.
Deşi a frecventat doi ani Academia de Arte Frumoase din Iaşi (pe care însă n-a absolvit-o, întrucât, în anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, aceasta s-a desfiinţat ca urmare a comasării cu cea de la Bucureşti), Alexandru Jauca se consideră un autodidact, iar pasiunea lui pentru pictură a rămas până acum nemărturisită public.
„Diplomă de excelenţă”, conferită de preşedintele Gheorghe Flutur
Expoziţia a constituit o surpriză şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care, aşa cum a spus la vernisaj, a colaborat mulţi ani cu Alexandru Jauca în perioada în care au activat amândoi în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Faptul că acum s-au reîntâlnit într-o altă instituţie, care i-a putut oferi pensionarului sucevean spaţiul propice pentru expunere, s-a soldat cu conferirea de către preşedintele Gheorghe Flutur a unei „Diplome de excelenţă” pentru pasiunea artistică şi pentru calitatea lucrărilor cu care Alexandru Jauca a înnobilat Galeria „Bucovina”.
„Pădurea de fagi, care este emblema Bucovinei”
Alexandru Jauca s-a confruntat cu tragismul vieţii, a fost condamnat politic şi a trecut prin închisorile comuniste, dar a continuat să picteze discret, pentru propria lui plăcere. Aşa cum a mărturisit el într-un cuvânt „de apreciere informativă, nu calitativă a lucrărilor” prezentate, „subiectul cel mai drag a fost şi rămâne pădurea”.
„Umblând prin pădure - a subliniat el - am descoperit colţuri ale naturii care meritau să fie imortalizate”. Pădurea, în mod deosebit „pădurea de fagi, care este emblema Bucovinei”, este mediul care oferă ipostaze multiple, „se supune - aşa cum a spus Alexandru Jauca - influenţei anotimpurilor şi jocurilor de lumină, care diferă de la un moment la altul al zilei”.
„Un frumos lampadar”
Expoziţia lui Alexandru Jauca, acest debut tardiv la vârstă octogenară, marchează, cu siguranţă, o premieră la Suceava.
Este vorba de ieşirea în public a unui om talentat, un om care, aşa cum a remarcat graficianul Mihai Pînzaru PIM, „are o pasiune care i-a rămas constantă de-a lungul vieţii”.
„Este un om care pictează cu bucurie - a subliniat el - care preţuieşte lumina, un om care este el însuşi un frumos lampadar!”.