Cu genericul „În zodia lui Eminescu”, sub care s-au desfăşurat duminică manifestările de la Cernăuţi, Uniunea Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina şi Liceul Particular Nr. 1 Suceava au organizat ieri, la sediul UUR - Filiala Suceava, o serie de activităţi dedicate împlinirii a 162 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti.
Manifestările au deschis suita de acţiuni culturale ale anului 2012
Manifestările, cu care, aşa cum a spus prof. Ioan Bodnar, preşedintele UUR- Ţinutul Bucovina, „se deschide suita de acţiuni culturale ale anului 2012”, au debutat în Galeria de Artă „Taras Şevcenko”, cu vernisajul expoziţiei de acuarelă a artistului plastic humorean Radu Bercea.
Expoziţia, în cadrul căreia au fost prezentaţi de moderatorul întâlnirii, prof. Roman Istrati, invitaţii şi participanţii între care s-au aflat reprezentanţi ai Consulatului General al Ucrainei la Suceava, ai Prefecturii Suceava, precum şi ai unor instituţii publice (Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”), scriitori, artişti dar şi venerabili membri ai Filialei Suceava a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a fost vernisată de artistul plastic Mihai Pânzaru PIM.
„Daţi-i lui Radu Bercea o cutie de acuarele şi va picta poezii toată noaptea!”
Remarcând faptul că prin amenajările interioare de care dispune sediul UUR - Ţinutul Bucovina este „un mic ateneu cultural”, Mihai Pânzaru PIM, care a subliniat că „pictura este latura sensibilă a lui Radu Bercea care l-a ajutat să supravieţuiască momentelor dificile din viaţă” (artistul a fost deţinut politic), a spus referindu-se la acuarelele expuse că „acestea sunt poeziile lui Radu Bercea”.
„Nu ştiu dacă a scris vreodată poezii - a accentuat PIM - dar daţi-i lui Radu Bercea o cutie de acuarele şi va picta poezii toată noaptea!”.
Nadia Boiechko, soţia Ex. Sale Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava (care a mărturisit că simte foarte aproape de suflet poezia lui Eminescu), a apreciat peisajele bucovinene pictate de Radu Bercea din expoziţia „Anotimpuri eminesciene”.
„Diplomă de merit” pentru deputatul Ioan Bălan
Prof. Roman Istrati, care a participat la manifestările de la Cernăuţi, a semnalat faptul că deputatul Ioan Bălan şi prof. Dan Lohănel au acordat „Gazetei de Herţa” un premiu şi o „Diplomă de excelenţă”.
Ca răspuns dat acestui gest, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi le-a conferit celor doi suceveni câte o „Diplomă de merit” „pentru contribuţia morală şi materială şi pentru sprijinul constant acordat pentru păstrarea culturii şi civilizaţiei româneşti”.
Pentru că prof. Dan Lohănel şi-a primit diploma în Ucraina, dar deputatul Ioan Bălan nu a putut participa nici la manifestările de la Cernăuţi şi nici la activităţile care s-au desfăşurat ieri la Suceava, diploma a fost înmânată unui consilier al acestuia.
Proiecţie de imagini, recital susţinut de „Soacrele” şi expoziţie de medalii cu efigia lui Eminescu
Programul a continuat apoi în sala de şedinţe de la sediul UUR - Ţinutul Bucovina cu o proiecţie de imagini comentate, cu genericul „Perenitatea memoriei - Chipul Poetului”, montaj realizat de prof. Mihaela Neacşu, şi cu un recital susţinut de formaţia „Soacrele” (cântece inspirate din lirica eminesciană interpretate în limbile română şi ucraineană).
Acestora li s-a adăugat expoziţia de medalii cu efigia lui Mihai Eminescu, din colecţia prof. Dan Lohănel, directorul Liceului Particular Nr. 1 Suceava.