Cea de-a doua zi a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” a fost marcată ieri prin mai multe evenimente care au avut loc în Suceava, localităţile Călineşti Cuparencu şi Putna. Evenimentele organizate pentru a-l omagia pe marele poet român la împlinirea a 162 de ani de la naşterea lui au început în Suceava, la ora 9:00 fiind organizată o ceremonie de depunere de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din centrul Sucevei.
,n moment special a fost organizat apoi în localitatea Călineşti Cuparencu, din comuna Şerbăuţi, acolo unde autorităţile judeţene, dar şi poeţi şi scriitori din Suceava, Huşi, Iaşi, Craiova şi Cernăuţi, au participat la o ceremonie de depunere de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu.
Manifestările, la care a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, au fost organizate pentru a-l omagia pe cel mai mare poet român şi au avut loc la Ateneul Cultural „Mihai Eminescu” din Călineşti Cuparencu, localitate în care s-a născut tatăl poetului, Gheorghe Eminovici. După depunerea de coroane, poetul sucevean Ion Cozmei a ţinut să reamintească faptul că deschiderea Ateneului „Mihai Eminescu” din această localitate a fost posibilă prin contribuţia inginerului Florin Usatiuc, cel care a plătit pentru aducerea „Casei Eminovici”, precum şi pentru bustul poetului realizat de sculptorul botoşănean Marcel Mănăstireanu.
La rândul său, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a precizat că omagiile aduse poetului Eminescu trebuie să fie „primele obligaţii ale noastre, ale celor care suntem de pe aceste meleaguri”. Flutur a arătat că sucevenii ar trebui să aibă un sentiment de mândrie pentru că din acest judeţ izvorăsc cultura şi poezia.
„Ne bucurăm că putem să comemorăm şi să aducem omagii marelui Eminescu, aici, acasă la tatăl lui, la familia Eminovici. Nouă, celor care suntem astăzi diriguitori şi administratori, nu ne rămâne decât să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a pune în valoare marea operă şi să încurajăm generaţiile care vin să facă acelaşi lucru. Sunt bucuros că sunt aici pentru a-l omagia pe marele Eminescu, la el la obârşie”, a declarat Gheorghe Flutur.
Printre invitaţii care au participat la manifestările din localitatea Călineşti Cuparencu s-au numărat şi eminescologul, istoricul şi criticul literat Theodor Codreanu, precum şi scriitorii Liviu Antonesei, Nicolae Coande şi Paul Aretzu. În cuvântul său, eminescologul Theodor Codreanu a ţinut să sublinieze faptul că locul în care au fost organizate evenimentele de ieri din Călineşti Cuparencu este „un spaţiu sacru”. „Parcă nimic nu ar spune, la prima vedere, că ne aflăm într-un spaţiu sacru. Dar iată că în mijlocul acestui loc se află un simbol. Avem această statuie a poetului, şi prin Mihai Eminescu spaţiul devine altceva, un spaţiu sacru”, a spus Theodor Codreanu. La finalul manifestărilor de ieri, la şcoala din satul Călineşti Cuparencu a avut loc un concert în memoria poetului Mihai Eminescu susţinut de elevii din această localitate.