Ceainăria Librăriei Cărtureşti, din incinta Iulius Mall Suceava, a oferit vineri seara spaţiu de desfăşurare pentru „Atelierul Cărturarilor”, un „workshop de bookbinding, sau cum se naşte o carte”, aşa cum au precizat organizatorii acestui atelier realizat de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, în parteneriat cu Palatul Copiilor Suceava, Tipografia „Muşatinii” şi Librăria Cărtureşti.
„Cartea măiastră făcută de copii pentru copii”
Atelierul, care se circumscrie proiectului intitulat „Cartea măiastră făcută de copii pentru copii”, îşi propune să-i înveţe pe participanţi cum să realizeze o carte, antrenându-i în activităţi care vizează, deopotrivă, creaţia literară (textul), ilustraţia (tehnici grafice şi gravură), precum şi legătoria şi decorarea exterioară a cărţii.
Îndrumătorii celor cca. 50 de copii implicaţi în acest proiect, profesorii Sabina Roman, Camelia Rusu Sadovei şi Iulian Asimionesei, cred că la sfârşitul acestui vor avea deja gata macheta unei cărţi, care va putea fi propusă pentru publicare.
Deocamdată, în cadrul atelierului se lucrează pe secţiuni, se pregătesc texte (prof. Sabina Roman ne spune că sunt copii premiaţi pentru text literar oferindu-ne exemplul elevei Ioana Simionel, care a obţinut Premiul I la un concurs jurizat de Editura Humanitas), se fac „jocuri” artistice de caractere (litere de tipar ornamentate), se învaţă tehnici de decorare (cum este marmorarea hârtiei) cu culori tipografice (prof. Camelia Rusu Sadovei) şi se realizează ilustraţii de carte (prof. Iulian Asimionesei).
Prezentarea produselor de atelier în vederea valorificării
Este vorba, aşa cum ne-a spus prof. Camelia Rusu Sadovei, de o activitate extracurriculară, care a demarat la data de 1 noiembrie a.c., realizată cu elevi din clasele VI - X de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Organizarea „Atelierului Cărturarilor” de la Ceainăria Cărtureşti are un scop bine definit: prezentarea produselor de atelier în vederea valorificării.
Copiii au expus spre vânzare „pachete” care conţin o „carte unicat” (de fapt un carnet de însemnări, pentru că filele nu conţin şi text), frumos legată, cu copertele ingenios decorate (cu mărgele, cu decupaje din diverse materiale - carton, piele, pânză, hârtie colorată...), o lumânare decorativă şi o felicitare, cu preţul de 50 lei.
„Banii pe care-i vom obţine prin vânzarea acestor produse de atelier - spune prof. Camelia Rusu Sadovei - îi vom reintroduce în proiect sub formă de materiale. Scopul nostru este de a cumpăra o presă pentru gravură, care, într-o variantă rezonabilă, costă cca. 8000 lei”:
Micii „breslaşi cărturari”
Workshopul de la Cărtureşti, la care au participat micii „breslaşi cărturari”, a avut şi o şedinţă de lucru în cadrul căreia copiii au desenat litere de tipar, pe care au trebuit să le decoreze artistic.
Înarmaţi cu caiete, blocuri de desen şi creioane colorate, copiii şi-au ales câte o literă, au desenat-o, au colorat-o şi au realizat pe structura ei ornamente grafice.
Lucrările au fost apoi expuse pe panourile din faţa Librăriei Cărtureşti, panouri care etalau producţii ale secţiunilor de creaţie literară, decorare carte şi ilustraţie grafică, precum şi fotografii realizate în diverse etape de desfăşurare ale proiectului.