În saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis luni expoziţia de pictură cu genericul „Repere 2005 - 2011”, a artistului plastic sucevean George Ostafi OST.
„Un remarcabil eveniment plastic”
La împlinirea vârstei de 50 de ani şi a două decenii de când îşi desfăşoară activitatea în cadrul colectivului de muzeografi de la Muzeul Bucovinei, George Ostafi OST, „un inginer convertit în artist”, aşa cum l-a prezentat la vernisaj unul din vechii săi prieteni, arhitectul Constantin Gorcea, se prezintă în faţa publicului sucevean cu această expoziţie în care etalează un număr de 37 de lucrări, care se circumscriu unor proiecte de succes desfăşurate pe simeze europene.
Expoziţia, pe care directorul general al instituţiei muzeale sucevene, Constantin Emil Ursu, a apreciat-o ca fiind „un remarcabil eveniment plastic”, a reunit în saloanele de expunere membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi, care l-au felicitat pe autor pentru această desfăşurare vizuală, care survine după 15 ani de la ultima sa expoziţie personală organizată la Suceava.
„Un inovator care împlineşte dezideratul lui Kandinsky”
Mărturisindu-şi emoţia care-l cuprinde ca şi la expoziţiile „seniorului Ostafi”, (tatăl artistului, pictorul septuagenar George L. Ostafi), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie s-a declarat impresionat de „luminozitatea şi coloritul frumos al lucrărilor”.
Lucrări în care, aşa cum a spus apoi prof. Vespasian Ionaşcu (al cărui elev a fost George Ostafi OST), artistul „supune formele de expresie unei poetici interioare”, exprimându-se într-o manieră în care „figurativul a pierdut semnificaţia şi capacitatea transcendentă”.
George Ostafi OST, care uzează de o „cromatică impresivă” (nu impresionistă), cu „eclatare hertziană”, este, în viziunea prof. Vespasian Ionaşcu, „un inovator care împlineşte dezideratul lui Kandinsky”, împlinindu-şi vocaţia artistică prin „configurarea ideatică a unor stări de spirit”.
„Nu este un mimetic...îşi construieşte propria lui realitate”
Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, care semnează în catalogul expoziţiei un text intitulat „Temă şi variaţiuni” (în care înţelege pictura lui George Ostafi OST ca „o continuă căutare”), a accentuat asupra „notei de solaritate, de optimism”, care caracterizează compoziţiile sale („compoziţiile unei conştiinţe alerte, neconvenţionale, fugitive, care îşi caută în non-figurativ propria identitate”), lucrări care sunt „măşti ale propriului său stil”.
George Ostafi OST, care potrivit lui Mircea A. Diaconu „nu este un pictor de concepţie, ci unul de intuiţie”, „nu este un mimetic”, „îşi construieşte propria lui realitate” şi are „un stil propriu şi recognoscibil”.
Ferestre deschise prin care se vede lumea lui OST
Lucrările lui OST, aşa cum a spus arh. Constantin Gorcea, sunt ca nişte „ferestre deschise prin care se vede lumea lui”.
„În ceea ce face George Ostafi este uşor să identifici realitatea”, a subliniat el, adăugând că OST, care lucrează pe suprafeţe pătrate, „decupează câte un pătrat din lumea lui şi ni-l oferă”, pătrat care „dezvoltă o forţă concentrică ce depăşeşte ambiţiile absurde ale geometriei”.
Artistul expozant, care a mulţumit la final celor care i-au fost alături pe parcursul anilor de creaţie, i-a invitat pe participanţi să rămână după vizionarea expoziţiei la „discuţii, dezbateri şi interpretări cordiale”.
În catalogul expoziţiei, pe care George Ostafi OST l-a oferit celor prezenţi, artistul ne oferă o „Explicaţie”.
O explicaţie asupra pătratului (forma pânzei pe care pictează) în care înscrie cercul „şi astfel, tot dintru toate”, asupra principalului avantaj al autodidactului care este libertatea (libertate care îi potenţează curajul) şi asupra artei abstracte, considerată ca „o formă de exprimare inepuizabilă în generozitatea cu care se adresează imaginaţiei receptorului, cerându-i şi permiţându-i coparticiparea, autodefinirea”.