marţi, 29 nov 2011 - Anul XVI, nr. 282 (4880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Învăţământ

Colegiul Naţional „Nicu Gane”, implicat într-un parteneriat internaţional „Live-Learn-Work”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul proiectului multilateral Comenius cu titlul ”Live- Learn- Work”, parteneriat ce se va derula în perioada 2011-2013, reprezentanţii Colegiului Național ”Nicu Gane” Fălticeni au participat recent la prima întâlnire comună de proiect în Łódź, al doilea oraş ca mărime din Polonia, cu o bogată istorie multiculturală, în care se întrepătrund patru mari tradiţii europene: poloneză, germană, evreiască, rusă. Au participat profesori şi elevi din cele şapte instituţii înscrise în proiect: România, Lituania (coordonatoarea proiectului), Cehia, Polonia, Suedia, Italia şi Turcia.

Din partea Colegiului Naţional ”Nicu Gane” au participat Ioan Caulea (profesor de ştiinţe socio-umane, responsabilul cu proiecte europene al colegiului şi coordonatorul proiectului), Dorin Nistor (profesor de limba engleză şi membru în echipa de proiect – responsabil cu pregătirea lingvistică), Dana-Mihaela Grădinaru (elevă, clasa a XI-a B, profilul matematică-informatică, intensiv engleză) şi Ioana-Daniela Uţă (elevă, clasa a XI-a F, profilul filologie). Elevii au fost găzduiţi de către familii ai elevilor şcolii din Łódź, Publiczne Gimnazjum nr. 15.

 

Colegiul Naţional „Nicu Gane” va avea ca responsabilitate realizarea revistei proiectului

Aşa cum ne-a declarat Ioan Caulea, coordonatorul proiectului, obiectivul principal al acestui parteneriat este acela de a dezvolta în rândul elevilor deprinderile de bază pentru a munci într-un mediu multicultural, multilingvistic şi într-o continuă schimbare, pentru a trăi, a învăţa şi a munci într-un spaţiu european comun în care limbile şi culturile diferite, artele şi tradiţiile îi leagă pe oameni aparţinând unor grupuri sociale şi etnice variate, fie că e vorba de intelectuali, de erudiţi, bogaţi sau săraci, de la oraş sau de la ţară.

Profesorul Ioan Caulea a declarat: „Cunoaşterea diferitelor culturi din Europa ajută la luarea deciziei legate de o viitoare carieră şi oferă oportunitatea de a ne familiariza cu unele deprinderi profesionale nu numai în ţara natală, ci şi în străinătate. Primul an va fi dedicat împărtăşirii valorilor culturale, familiarizării cu tradiţiile şi obiceiurile ţărilor partenere, comunicării cu oameni din alte ţări, îmbunătăţirii spiritului civic prin artă, muzică şi dansuri. Astfel, se va consolida interacţiunea culturală şi socială”.

Profesorul de limba engleză Dorin Nistor, responsabil cu pregătirea lingvistică a elevilor participanţi în mobilităţile aferente proiectului, a precizat că „această primă întâlnire a avut ca scop stabilirea programului definitiv pentru primul an de proiect, alegerea logo-ului proiectului şi stabilirea principalelor responsabilităţi pentru fiecare şcoală implicată în proiect. Colegiul Naţional <Nicu Gane> va avea ca responsabilităţi realizarea revistei proiectului şi raportul de activitate pentru primul an al proiectului”.

 

Impresii

Eleva Dana Grădinaru a declarat: „Prima reuniune de proiect, din Polonia, a fost prima mea călătorie în străinătate, dar sper că nu şi ultima… Programul a inclus o excursie la Varşovia - capitala Poloniei. Clădirile, aleile, oamenii, toate par a fi puse perfect împreună, doar pentru a te bucura. Ne-am plimbat pe străzile frumoase şi chiar ne-am bucurat de un mini-festival ce avea loc într-o piaţă de lângă Castelul Regal. A doua zi în Varşovia şi ultima petrecută în întregime în Polonia a început cu sirenele Varşoviei, apoi biserici şi catedrale, Palatul Regal, Academia de Teatru şi Film şi, în cele din urmă, Muzeul Frederic Chopin. Acest loc a fost, cred, locul meu favorit din întreaga călătorie”.

Pentru cealaltă elevă care a participat la mobilitatea din Polonia, Ioana Uţă, acest parteneriat în care a fost implicată reprezintă un mediu educaţional internaţional şi multicultural, unde profesorii şi elevii interacţionează în contexte tehnologice, culturale şi sociale noi, total diferite de cele din care provin ei. „Elevii care acceptă o astfel de provocare au o dispoziţie firească de a-i înţelege pe oamenii care aparţin altor culturi, de a învăţa de la ei şi de a acţiona împreună, reuşind astfel să atingă obiectivele propuse” ne-a declarat Ioana Uţă.

Pentru următoarea întâlnire de proiect, cea din Cehia, organizată în perioada 12-16 decembrie 2011 de partenerii din localitatea Roudnice nad Labem, fiecare şcoală trebuie să prezinte câte două sărbători naţionale/locale, două feluri de mâncare tradiţională, două dansuri sau cântece tradiţionale alături de toţi ceilalţi parteneri implicaţi, acestea urmând să fie prezentate în format digital.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Naţional „Nicu Gane”, implicat într-un parteneriat internaţional „Live-Learn-Work”.
 Vizualizări articol: 831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Colegiul Naţional „Nicu Gane”, implicat într-un parteneriat internaţional „Live-Learn-Work”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei