Primăria oraşului Gura Humorului, Uniunea Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina şi Consulatul General al Ucrainei la Suceava au organizat duminică, 27 noiembrie, o manifestare dedicată aniversării a 148 de ani de la naşterea scriitoarei ucrainene Olga Kobylianska (27 noiembrie 1863, Gura Humorului - 21 martie 1942, Cernăuţi).
Depunere de coroane de flori, discursuri, comunicări, lansări de carte
Organizatorii şi invitaţii au depus jerbe şi coroane de flori la monumentul Olgăi Kobylianska din parcul din imediata apropiere a Casei de Cultură din Gura Humorului, după care au participat la simpozionul omagial care s-a desfăşurat la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.
Alături de primarul Marius Ursaciuc, de Ex. Lor consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boiechko, şi consulul Vasyl Nerovney, precum şi de Ioan Bodnar, preşedintele UUR - Ţinutul Bucovina, s-au aflat invitaţi de la Cernăuţi şi numeroşi etnici ucraineni din Bucovina.
S-au susţinut discursuri, au fost prezentate comunicări şi au fost lansate cărţile „Olga Kobylianska în ultima perioadă de creaţie” (autoare Iaroslava Melniciuk), „<Curierul Bucovinean> despre viaţa şi activitatea literară a Olgăi Kobylianska” (autor Bogdan Melniciuk) şi „Chemarea înălţimilor” (autor Ioan Chideşciuc).
Moment artistic şi vernisajul expoziţiei de icoane-goblen a Nadiei Boiechko
Actriţa Anepska Dina Serghievna, de la Teatrul Naţional „Olga Kobylianska” din Cernăuţi, le-a oferit participanţilor surpriza de a se întâlni cu... Olga Kobylianska. Îmbrăcată aidoma scriitoarei ucrainene, ea a susţinut un monolog bazat pe textele autoarei. Momentul artistic a fost completat cu un moment muzical prezentat de grupul vocal „Maidancek” din Cacica (coordonator preotul Nicolaie Nicolaieşen).
A fost vernisată totodată expoziţia de icoane-goblen a Nadiei Boiechko, soţia Ex. Sale consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boiechko, expoziţie care, aşa cum a remarcat prof. Roman Istrati, a transformat salonul muzeului într-un altar.
(30 nov 2011, 10:56:52