Casa de Cultură din municipiul Câmpulung Moldovenesc a găzduit, cu câteva zile în urmă, o întâlnire a umoriştilor ieşeni şi bucovineni, membri ai Academiei Libere „Păstorel” şi ai Cenaclului „Nectarie” din Vama.
Întâlnirea, prilejuită de lansarea volumelor „Lumea pe clape de rondel”, de Sorin Cotlarciuc, şi „Pete de rugină”, de Cătălina Orşivschi, doi autori membri ai Academiei Libere „Păstorel” şi, ca vrednici vămeni, ai Cenaclului „Nectarie” (cenaclu apreciat de unul dintre participanţi ca fiind „aripa tânără şi vioaie” a academiei ieşene), a reunit nume cu rezonanţă din elita epigramei şi umorului românesc.
„Rondeluri epigramatice...foarte bine construite, care au miez şi formă”
Avându-l ca moderator pe scriitorul Mihai Burduja, care a avertizat de la bun început asistenţa că „vom râde pentru că atâta ne-a mai rămas de făcut”, evenimentul a înviorat pentru câteva ore urbea câmpulungeană.
Despre cartea lui Sorin Cotlarciuc (prezentată în luna octombrie la Iaşi, la Palace Cafe, în cadrul manifestărilor care s-au desfăşurat cu prilejul organizării celei de-a XI-a ediţii a Memorialului de box „Iosif Matteş”) s-a spus că este „un volum muzical” (George Bodea), care cuprinde „rondeluri epigramatice” (Mihail Batog-Bujeniţă, preşedintele Academiei Libere „Păstorel” şi directorul revistei satirice „Booklook”), „foarte bine construite, care au miez şi formă” (Eugen Deutsch, membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România, senior membru al Academiei Libere „Păstorel” şi redactor-şef al revistei „Booklook”).
Autorului, medic stomatolog, câmpulungeanul Constantin Tiron (personaj impozant, laureat în toamna acestui an la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului de Umor „Tudor Muşatescu” - secţiunea interpretare individual - unde a primit Marele Premiu) i-a ticluit pe loc următoarea epigramă: „Ne-a dăruit azi, Sorinel / În stil de mare umorist / <Lumea pe clape de rondel> / Şi ne-a lăsat...ca la dentist”.
„Prima epigramistă de mare vocaţie a Bucovinei”
Cartea „Pete de rugină” a Cătălinei Orşivschi (lansată în premieră în această toamnă la Vama, când s-au organizat Festivalul Hribului şi Zilele Comunei Vama), pe care Mihai Burduja (care a subliniat faptul că avem de-a face cu „prima epigramistă de mare vocaţie a Bucovinei”) a prezentat-o ca fiind “o carte plină de duh, o carte cu un umor nedezminţit, profund provocator, de cea mai înaltă calitate”, s-a bucurat de aprecierile lui Vasile Larco (“epigrame bine meşteşugite, care respectă principalele cerinţe: rimă, ritm, prozodie, adresabilitate, poantă…”) şi ale lui Emil Ianuş, precum şi de atenţia epigramistică a aceluiaşi Constantin Tiron: “Aceste <Pete de rugină> / Au un efect lămuritor: / A apărut înc-o regină / În stupul umoriştilor”.
„Criza ne îndeamnă pe toţi să ne ascuţim uneltele”
De la conclavul umoriştilor ieşeni şi bucovineni nu au lipsit Mihai Haivas, „arheologul-explorator al epigramei”, autorul recentului volum „Restituiri în patru rânduri” (o selecţie comentată a concursurilor revistei „Epigrama”), Ion Mugurel Sasu, preşedintele în exerciţiu al cenaclului vămean (care a solicitat „suport de membri” pentru cenaclu), Gheorghe Vicol (cu dedicaţii epigramistice pentru cei prezenţi, dar şi pentru Ion Cozmei, Arcadie Opaiţ şi Dumitru Covalciuc), Ion Grămadă, Constantin Moldovan şi surprinzătorii umorişti locali Simion Tudorean şi Vasile Andreescu.
Nu au lipsit, desigur, nici caricaturiştii, fraţi buni ai epigramiştilor. Graficianul satiric sucevean Doru Ghiocel Olaş (ilustratorul volumelor lansate) a realizat portretele protagoniştilor pe parcursul întâlnirii, iar Mihai Pînzaru PIM a pledat la final pentru epigramă şi caricatură, „genuri considerate de unii minore”. „Criza ne îndeamnă pe toţi să ne ascuţim uneltele”, a spus el pronunţându-se pentru lansarea unor concursuri de carigramă. „Trebuie să colaborăm, să scoatem cărţi împreună şi să nu neglijăm generaţia de mâine”, a subliniat PIM.
Emil Ianuş („jovialul avocat şi rectorul umoriştilor bucovineni” cum l-a numit Mihai Burduja), care a prezentat câteva sonete şi rondeluri cu dedicaţie („Sonetul Cătălinei”, „Sonetul şahistului Mihai Burduja”, „Rondelul rondelistului - dentist” şi „Legenda unui dentist”), complexat de gabaritul şi talentul lui Constantin Tiron, a întocmit următoarea epigramă: „Eu mă rog lui Dumnezeu / Ca la şah un mic pion / Doamne, fă talentul meu / Cu-nălţime de Tiron”.
(26 nov 2011, 13:19:12
SUBSCRIU LA ASCUTIREA UNELTELOR.CINE STIE?
DE RESTUL,GUNOI DE TOATE ,,FELURILE",CAINI DE TOATE VARSTELE[INCLUSIV CEI INFO],VAGAUNE IN ASFALT DE TOATE MARIMILE,SI CEI MAI ,,MINUNATI" EDILI,BUNI GOSPODARI, CU MULTA SCOALA SI MUUULTA PROTECTIE, DE ACEEA SUNT SI MAI PRESUS DE LEGE SI LIBERI,INCA.SPERAM DOAR,TEMPORAR. FISCUL STIE DE CE!
UN WEEKEND SI MAI MINUNAT!