La Gura Humorului s-a desfăşurat vineri prima activitate din cadrul proiectului „Lectura şi aventura”, proiect iniţiat de profesoarele de limba şi literatura română Antoanela Pohoaţă şi Oltea Nistor şi derulat, în parteneriat cu Alexandria Librării, de şcolile humorene „Petru Comarnescu” şi „Teodor Balan”.
„Proiectul a pornit din credinţa că România se poate transforma prin lectură”
Evenimentul, aşa cum aflăm de la prof. Antoanela Pohoaţăde la Şcoala „Petru Comarnescu”, se circumscrie proiectul naţional “Lecturi urbane - Oraşul citeşte”, proiect de implicare socială, care are ca scop crearea unui nou model de coeziune comunitară.
La manifestarea care s-a desfăşurat în două locaţii (Librăria Alexandria şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului), elevii celor două şcoli partenere, dar şi numeroşi adulţi din oraş, au citit împreună din cărţile adunate prin donaţii, după care le-au luat acasă pentru a continua lectura.
„În cadrul proiectul <Lectura şi aventura> - spune prof. Antoanela Pohoaţă- în care s-a implicat cu mare entuziasm şi domnul Cezar Căilean, director de marketing la Alexandria Librării, proiect care a pornit din credinţa că România se poate transforma prin lectură, vom face toate eforturile pentru a creşte numărul celor care citesc şi a trezi interesul pentru carte în rândul tinerilor”.
„Contactul direct cu cartea este concurat de informaţia oferită de calculator”
„Dorim - precizează prof. Antoanela Pohoaţă - ca prin schimbul real de experienţă dintre participanţi să-i convingem pe copii, dar şi pe adulţi de valoarea culturală şi spirituală a cărţii, deoarece în ultimii ani se observă o scădere dramatică a interesului faţă de lectură. Televizorul, jocurile video şi calculatorul sunt cele care au <furat> interesul copiilor şi chiar al adulţilor pentru a citi o carte. Contactul direct cu cartea este concurat mai ales de informaţia oferită de calculator”.
„Unii părinţi nu mai reprezintă un model pentru copii din acest punct de vedere, pentru că nici ei nu citesc. Deşi în cadrul orelor de curs, parcurgând programa şcolară şi manualul, încercăm să dezvoltăm la elevi gustul pentru lectură, se pare că nu este suficient”, subliniază prof. Antoanela Pohoaţă.