După ce sâmbătă i-au încântat pe cernăuţeni cu două spectacole „pe cinste”, unul pe terasa unui restaurant românesc şi altul pe scena Teatrului din Cernăuţi, Ansamblul Folcloric „Poieniţa” din Poiana Stampei a revenit duminică în mijlocul iubitorilor de folclor românesc din Ucraina.
De această dată, a fost vorba de Voloca, o localitate locuită în proporţie de 90% de români.
Spectacolul a început în acordurile tarafului condus de profesorul Dănuţ Lăcătuş şi ale soliştilor vocali pregătiţi de Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură din Poiana Stampei. Evoluţia a făcut parte, ca şi precedentele, din seria de manifestări derulate, pe parcursul a două zile, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene”.
Aşa cum am aflat de la Petrică Chiforescu, aceste spectacole au intenţia de a prezenta publicului o imagine despre cultura noastră, despre stilul de viaţă şi despre tradiţiile din Bazinul Dornelor.
O notă de mulţumirepentru „Poieniţa”
Profesionalismul membrilor ansamblului a fost de fiecare dată la un înalt nivel, fapt reflectat de numeroasele aprecieri ale organizatorilor spectacolului de la Voloca, printre care s-au numărat reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi Corneliu Senciuc, fost şef al Administraţiei Culturale a Cernăuţiului, profesor de muzică, dirijor de renume internaţional, fost preşedinte de jurii la festivaluri şi concursuri muzicale din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, autor de cărţi dedicate muzicii instrumentale şi tarafurilor din Bucovina istorică.
“Eu, astăzi, la acest spectacol, nu pun note. Pun o notă de mulţumire tuturor celor care au urcat pe scenă. L-am remarcat pe dirijorul tarafului, Dănuţ Lăcătuş, un trompetist care promite foarte mult, dovadă că a fost premiat cu premiul cel mai mare, trofeul, în urmă cu doi ani, la Cernăuţi, la unul din cele mai grele concursuri folclorice. Din partea tuturor organizatorilor, din partea mea personal vă mulţumesc din suflet, pentru modul cum s-a prezentat orchestra şi soliştii care au perspectivă şi viitor. Mulţumesc dansatorilor, am văzut că aveţi coloritul localităţii. Vă iubesc, suntem o familie. Nu avem ce împărţi, noi vă stimăm şi dumneavoastră ne stimaţi”, a spus Corneliu Senciuc.
Colaborare artistică între Poiana Stampei şi Voloca
Cu ocazia întâlnirii de la Voloca, Petrică Chiforescu i-a oferit primarului din localitate o icoană din partea Parohiei Poiana Stampei şi un coş în care au fost puse, pe un prosop ţesut cu motivele specifice comunei sucevene, afinată bucovineană, colac tradiţional şi o cobză de păstrăv.
Tot în cadrul întâlnirii de la Voloca, la care a participat şi contabila Ana Rusu, în calitate de reprezentant al Primăriei Poiana Stampei, s-au pus bazele unei colaborări, astfel încât, în a doua zi de Crăciun, o delegaţie a satului Voloca şi câţiva artişti vor veni la Poiana Stampei pentru a participa la spectacolul de datini şi obiceiuri din această localitate, urmând ca pe 7 ianuarie 2012, sucevenii să fie din nou la Voloca cu spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă.
“Acest teritoriu al satului Voloca, pe care ne aflăm noi astăzi, conform primelor date istorice, a făcut parte din pământurile Mănăstirii Putna. Însă, anii au trecut şi noi suntem în statul Ucraina, iar voi sunteţi cei mai apropiaţi vecini ai noştri. Chiar dacă suntem despărţiţi de hotar, cultură, limba cea română ne este comună. De aceea sunt foarte bucuros, ca primar al acestui sat, să avem în ospeţie Ansamblul <Poieniţa>. Vă mulţumesc că aţi participat la “Întâlniri Bucovinene” şi aţi ajuns în satul nostru. Vă doresc să fiţi aşteptaţi pe cele mai înalte scene europene, pe scene din România şi Ucraina. Eu doresc ca Ansamblul <Poieniţa> măcar o dată pe an să viziteze şi Voloca”, a spus Valentin Glopina, primarul satului Voloca.
În finalul spectacolului, cei prezenţi au dansat, împreună cu membrii Ansamblului „Poieniţa”, Hora bucovineană.