La Zilele Oraşului Cernăuţi, a fost vernisată sâmbătă, 8 octombrie, şi expoziţia de pictură “Artiştii – pentru Cernăuţi”, aparţinând unui număr de 20 de artişti plastici suceveni şi din Regiunea Cernăuţi.
Expoziţia de pictură vernisată în aer liber, pe strada Mihai Eminescu din Cernăuţi, a cuprins lucrările realizate în două tabere internaţionale de creaţie pentru artişti plastici, la Berehomet - Ucraina şi la Suceviţa - România şi a fost deschisă prima dată în holul Primăriei Suceava, cu ocazia Zilelor Sucevei.
Din partea română, au expus la Cernăuţi: Liliana Bujdei, Oana Chinchişan, Adrian Ştefan Smântancă, Ramona Ilincăi, Bogdan Doroftei, Adrian Huţanu, Rodica Buşcu, Florin Grosu (din Botoşani). Expoziţia de pictură face parte dintr-un proiect transfrontalier intitulat “Dezvoltarea unei reţele de turism festiv în Bucovina”, iniţiat de Primăria Cernăuţi şi derulat în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina, Primăria municipiului Suceava şi Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc.
Managerul de proiect este Tetyana Tatarchuk, care a declarat la vernisajul expoziţiei de la Cernăuţi că artiştii din cele două regiuni dovedesc un spaţiu cultural comun, indiferent de tehnica folosită de fiecare. Prezentă la manifestare, Carmen Steiciuc, consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina, a spus la rândul său că proiectul are ca misiune păstrarea şi promovarea identităţii culturale în judeţul Suceava şi în Regiunea Cernăuţi, dar şi a patrimoniului cultural comun al celor două regiuni, arătând că astfel de proiecte se vor mai derula.
Pictura, un alt mod de a reprezenta Bucovina
“Ne aflăm la Zilele Cernăuţiului, în cadrul proiectului transfrontalier <Dezvoltarea unei reţele de turism festiv în Bucovina>, care a ajuns la etapa finală din punct de vedere al artelor plastice. Suntem la vernisarea expoziţiei lucrărilor care au fost executate în cadrul celor două tabere de creaţie, una desfăşurată la Berehomet, în Regiunea Cernăuţi, şi una desfăşurată la Suceviţa, în judeţul Suceava. Ne bucurăm că au fost tineri artişti, care au reuşit să surprindă frumuseţea Bucovinei, să o exprime într-un mod cu totul şi cu totul de excepţie, astfel încât operele pe care le-au lăsat în urmă şi care actualmente fac parte din patrimoniul Primăriei Cernăuţi vor reprezenta o piesă importantă în istoria artelor plastice din Bucovina. Felicităm Primăria Cernăuţi, în special pe doamna Tetyana Tatarciuk, care a pus foarte mult suflet în iniţierea şi derularea acestui proiect, şi sperăm ca Centrul Cultural Bucovina şi Primăria Cernăuţi să continue să desfăşoare proiecte minunate prin care să fie păstrate şi promovate valorile autentice bucovinene”, a declarat consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina, Carmen Steiciuc.
La această etapă finală a proiectului "Artiştii - pentru Cernăuţi", dar şi la restul manifestărilor a fost prezent reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Hreniuc, inspector la Departamentul de Relaţii Internaţionale.