Muzeul de Istorie Suceava a găzduit joi o nouă întâlnire din seria cu genericul „Conferinţele Muzeului Bucovinei”, în cadrul căreia sucevenii au avut prilejul să audieze prelegerea intitulată „Naţionalismul în viziune personalistă”, susţinută de scriitorul, criticul de artă şi realizatorul TV Radu George Serafim.
„Oglindirea întru românism ca rânduială şi dumirire”
La sugestia muzeografului George Ostafi, întâlnirea, care în programul zilei a urmat vernisajului expoziţiei personale a artistului plastic Liviu Suhar, nu s-a mai desfăşurat pe palierul de la etajul muzeului, ci chiar în saloanele de expoziţie, în proximitatea cromatică a lucrărilor pictorului, care, aşa cum a mărturisit, deşi de patru decenii s-a stabilit la Iaşi, sufleteşte nu a plecat niciodată din Bucovina.
Prelegerea a avut ca suport teza de doctorat a conferenţiarului, publicată în volum cu titlul „Oglindirea întru românism ca rânduială şi dumirire”, „o antologie de texte - aşa cum a spus autorul - privind naţionalismul la gânditorii români din perioada interbelică”.
Lucrarea, structurată pe XIV capitole, cu un adaos substanţial de note şi comentarii, investighează fenomenul mistic îngemănat cu naţionalismul în viziunea unor personalităţi interbelice.
Valorile de „neam” şi „naţiune” în contextul globalizării
Radu George Serafim, care a subliniat faptul că după 1990 s-a încercat „resuscitarea, nu reabilitarea acestor autori”, la care „naţionalismul venea din interior”, a precizat că în sec. XXI se simte necesitatea „redefinirii unor termeni”, punând totodată accentul pe valorile de „neam” şi „naţiune” în contextul globalizării.
Pornind de la elementele definitorii ale naţionalismului (arealul geografic, istoria comună), uzând de exemple şi de citate (Eclesiastul: „Ce a fost, va mai fi, şi ce s-a făcut, se va mai face!”), accentuând faptul că „cea mai groaznică moştenire a regimului trecut este duplicitatea” şi pronunţându-se clar că dacă nu ne vom asuma valorile pomenite „procesul de dispariţie a naţiunii române se va împlini în 50 de ani”, Radu George Serafim şi-a exprimat la final credinţa că va exista un moment în care se va redeştepta demnitatea naţională şi „concordia va reuşi să izbândească” pentru a ne continua dăinuirea ca neam.