Zilele Culturii Polone, care se desfăşoară la Suceava în zilele de 8 - 10 septembrie a.c., organizate de Uniunea Polonezilor din România (UPR) „Dom Polski”, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Polonez Bucureşti, Muzeul Bucovinei Suceava şi Asociaţia „Wspolnota Polska”, s-au deschis joi dimineaţa, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava.
„Bun venit în Bucovina!”
La festivitatea de deschidere, care a precedat simpozionul cu genericul „Lumea relaţiilor polono-române”, la care-au participat oficialităţi din Polonia şi România, oaspeţi speciali, delegaţi din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai comunităţilor poloneze, istorici, filologi, sociologi preocupaţii de relaţiile polono-române, preşedintele UPR - „Dom Polski”, deputatul Ghervazen Longer, a precizat că Zilele Culturii Polone se desfăşoară sub înaltul patronaj onorific al Mareşalului Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, şi al preşedintelui Asociaţiei „Wspolnota Polska”, organizaţia care sprijină diaspora poloneză din întreaga lume.
Prezent la festivitate, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a urat oaspeţilor „Bun venit în Bucovina!”, subliniind faptul că în relaţiile cu comunităţile etnice de pe teritoriul judeţului cea cu minoritatea poloneză constituie „un model de colaborare”. „Am fost şi rămânem prietenii şi vecinii Poloniei”, a spus Gheorghe Flutur, asigurându-i pe cei prezenţi de tot sprijinul pe care-l poate acorda CJ Suceava în menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor culturale, economice şi sociale dintre România şi Polonia, vizând în mod direct Voievodatul Subcarpatia, al cărui prim reprezentant, mareşalul Miroslaw Karapyta, a onorat cu prezenţa manifestarea.
„Zilele Culturii Polone s-au impus ca unul dintre cele mai importante evenimente care se desfăşoară în România”
Miroslaw Karapyta, mareşalul acestei regiuni administrative din S-E Poloniei („sociolog al culturii”, cum a precizat el, autor al unei teze de doctorat pe tema relaţiilor transfrontaliere), a accentuat asupra importanţei unor astfel de întâlniri, întrucât cu ţări ca Polonia şi România „trebuie să se definitiveze forma Uniunii Europene”.
Subprefectul Angela Zarojanu, care a transmis mesajul prefectului judeţului Suceava, Sorin Arcadie Popescu („voievod Popescu”, cum a sunat traducerea în limba polonă), a menţionat că „Zilele Culturii Polone au câştigat respect” şi s-au impus ca „unul dintre cele mai importante evenimente care se desfăşoară în România datorită implicării deputatului Ghervazen Longer”.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care le-a adresat oaspeţilor un „sincer bun venit la Suceava!”, a reliefat deviza „Mai aproape unii de alţii”, sub care se desfăşoară Zilele Culturii Polone, cu un exemplu personal, spunând că şi-a început viaţa profesională alături de un etnic polonez.
Ion Lungu a precizat că în cadrul relaţiilor de înfrăţire existente între judeţul Suceava şi Voievodatul Sileziei se află acum o delegaţie de la Liceul cu Program Sportiv la turneul de rugby de la Sosnowiec, unde urmează şi el să plece în curând pentru a participa la un forum de administraţie locală.
„Cultura tradiţională, pe care ne străduim să o păstrăm deopotrivă, este cea care ne uneşte!”
Deputatul Cătălin Nechifor, care a făcut parte în anul 2004 din două delegaţii de stat în care l-a însoţit pe preşedintele României Ion Iliescu la Varşovia şi Katowice, a declarat că Polonia şi România sunt „două state mari, importante, care pot fi factori de politică europeană”. „Sunteţi - s-a adresat el reprezentanţilor polonezi - una dintre ţările performante în actuala construcţie a comunităţii europene!”.
Mariusz Grudzien, reprezentantul Asociaţiei „Wspolnota Polska”, care este directorul celui mai mare festival al polonezilor din diaspora, a precizat că are o foarte bună colaborare cu UPR - „Dom Polski” şi este încrezător că relaţiile se vor dezvolta în continuare.
Relaţii asupra cărora s-a pronunţat şi viceprimarul oraşului Zakopane, Mariusz Koperski, care a mărturisit că a găsit aici, la Suceava, „o bucată de patrie unde ne simţim ca acasă”. „Cultura populară, cultura tradiţională pe care ne străduim să o păstrăm deopotrivă, este cea care ne uneşte!” - a subliniat viceprimarul unui oraş care „trăieşte de pe urma turismului”, care organizează „Festivalul pământurilor munteneşti”, la care participă ansambluri şi formaţii din toată lumea.
„În lumea istoriei”, „Munţii din inimă” şi „Sărbătoarea Roadelor”
Festivităţii de deschidere i-au urmat apoi dezbaterile secţiunii „În lumea istoriei” din cadrul simpozionul intitulat „Lumea relaţiilor polono-române”, dezbateri care au antrenat istorici, sociologi şi cercetători de la universităţi şi instituţii culturale din Polonia şi România. Comunicările de interes reciproc au vizat „Activitatea misionară a francmasonilor polonezi în Moldova medievală” (dr. Dariusz Karczewski), „Ucenicia militară a lui Ştefan cel Mare, bătălia de la Crasna din 5-6 septembrie 1450” (prof. Constantin Rezachievici), „Hotin - loc al contactului istoriei a trei popoare” (dr. Aleksander Smolinski), „Raporturile lui Nicolae Bălcescu cu exilul şi revoluţionarii polonezi în anii 1848-1849” (dr. Nicolae Mareş) sau „România şi problema emigranţilor polonezi şi a refugiaţilor din sudul Rusiei în anii 1818-1920” (dr. Tomasz Ciesielski).
Lucrările simpozionului au continuat ieri cu susţinerea altei serii de comunicări („Carol Miculi - un prieten uitat al lui Frederic Chopin” - dr. Adam Galkowski, „Un pictor polonez la curtea regelui Carol I - Tadeusz Ajdukiewicz” - col. (r) prof. Eugen Ichim, „Însemnări autografe în limba polonă pe filele unor cărţi vechi” - dr. Olimpia Mitric, sau „Ioan Paul al II-lea în România. Despre drepturile şi importanţa minorităţilor naţionale” - dr. Boleslaw Karcz), dezbateri, concluzii şi lansarea volumului „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor”, de Adam Burakowski, precum şi a unor publicaţii dedicate relaţiilor polono-române.
Seara, în Sala de spectacole „Dom Polski”, a avut loc concertul susţinut de Jan Trebunia - Tutka, cu genericul „Munţii din inimă”.
Astăzi, la Soloneţul Nou, are loc „Sărbătoarea Roadelor”, în cadrul căreia vor fi expuse şi degustate produsele locale, sărbătoare care se va încheia cu un spectacol folcloric în care vor evolua ansamblurile „Solonczanka”, „Mala Pojana” şi formaţia Jan Trebunia - Tutka.