A căzut cortina peste prima ediţie a Festivalului de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni, eveniment organizat de către Asociaţia Fălticeni Cultural, Asociaţia culturală Grigore Vasiliu Birlic, în parteneriat cu Primăria Fălticeni, în perioada 31 august – 4 septembrie.
Timp de cinci zile, la Fălticeni s-au organizat workshopuri, s-a jucat teatru şi s-au înmânat premii, iar duminică, festivalul a fost încheiat prin prezentarea, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, a piesei de teatru “Doi pe o bancă”, în regia lui Tudor Mărăscu, cu Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu.
Workshop-uri şi teatru
Ediţia de toamnă a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic” a debutat în dimineaţa zilei de 31 august, cu două workshop-uri susţinute de studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) Bucureşti şi de actriţa Carmen Trocan, la care au participat peste o sută de tineri concurenţi şi elevi fălticeneni care au dorit să afle “direct de la sursă” ce înseamnă a juca teatru.
De la ora 17,00, publicul a fost invitat la trei spectacole, un recital de poezie şi două piese de teatru în interpretarea studenţilor de la universităţile cu profil teatral.
Prezenţa studenţilor de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” a fost considerată o premieră naţională la Festivalul de Teatru pentru Tineret de la Fălticeni.
Actorul Eusebiu Ştefănescu a anunţat derularea în cadrul concursului de teatru a unei secţiuni de teatru studenţesc. Drept dovadă, primele trei piese prezentate publicului fălticenean, aflat în număr neaşteptat de mare în sala de spectacole a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, au fost puse în scenă de studenţi ai UNATC Bucureşti şi ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Hyperion”. Este vorba de spectacolele „Preţul Fericirii” (în distribuţie: Loredana Benga, Monica Muşat şi Andreea Tănase – studenţii ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Hyperion” – Bucureşti, clasa prof. Eusebiu Ştefănescu), “Urmăreşte-mă”, de Peter Shaffer (în distribuţie: Alexandra Buză şi Alina Badea – UNATC – Bucureşti), „Tigrul” de Murray Schisgall (în distribuţie: Andreea Tănase şi Dan Clucinschi).
Un juriu de prestigiu, concurenţi bine pregătiţi
Joi, 1 septembrie, au început emoţiile pentru tinerii înscrişi la secţiunile „Recitare poezie sau monolog” şi „Trupe de teatru”. S-au înscris concurenţi şi trupe de teatru din Bucureşti, Bârlad, Piatra Neamţ, Roman, Botoşani, Plopeni, Băicoi, Panciu, Dărmăneşti, Rădăuţi, Coşna, Frumosu, Suceava şi Fălticeni. Spectacoleleşi recitalurile de poezie sau monolog s-au desfăşurat pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” şi pe scena Amfiteatrului Colegiului „Nicu Gane”.
Şi ziua de vineri, 2 septembrie, a fost dedicată în întregime concursului la Secţiunea “Trupe de teatru”, concurs care s-a finalizat cu puţin înainte de Gala extraordinară a decernării premiilor Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”
Evoluţiile tinerilor actori au fost apreciate şi punctate ca atare de membrii juriului, printre aceştia regăsindu-se actorii Eusebiu Ştefănescu, Carmen Trocan, Dan Clucinschi, Catrinel Dumitrescu, Emil Hosu, regizorul Radu Nichifor şi preşedinta juriului – Draga Olteanu Matei.
“Tigrul” a obţinut marele premiu
Vineri, începând cu ora 17,00, pe treptele Casei de Cultură din Fălticeni, actorii Draga Olteanu Matei şi Eusebiu Ştefănescu au anunţat câştigătorii celor trei secţiuni: „Monolog”, „Trupe de teatru” şi „Teatru studenţesc”.
Dacă, la secţiunea „Monolog”, fălticenenii au monopolizat podiumul prin Denis Bubuţanu şi Briana Benţa – categoria 10 – 14 ani, respectiv Valentin Hriţcu şi Codruţa Ciobanu, la categoria 15 – 25 de ani, în schimb, la secţiunile de teatru, premiile au plecat la Piatra Neamţ şi Botoşani.
Premiul I, “Premiul Mihail Şerban”, a fost adjudecat de cea mai bună trupă de teatru în viziunea juriului, “Atelierul de teatru” din Botoşani.Premiile la categoria „Teatru studenţesc” au fost împărţite între Facultatea de Arte din cadrul Universităţii "Hyperion" şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. Premiile financiare au fost susţinute de către doi dintre descendenţii marelui actor Grigore Vasiliu Birlic, fraţii Alex şi George Şerban.
Secţiunea „Monolog”, grupa de vârstă 10 – 14 ani
Premiul I - Denis Bubuţanu (Fălticeni)
Premiul II - Bogdan Ciuresu (Piatra Neamţ)
Premiul III – Briana Benţa (Fălticeni)
Secţiunea „Trupe de teatru”, grupa de vârstă 10 – 14 ani
Premiul I – Trupa “Artis” (Piatra Neamţ)
Premiul II - Trupa “Micii Justiţiari (Frumosu – Suceava)
Premiul III – Trupa “Trei” (Boroaia)
Secţiunea „Monolog”, grupa de vârstă 15 – 25 ani
Premiul I – Valentin Hriţcu (Fălticeni)
Premiul II – Codruţa Ciobanu (Fălticeni)
Premiul II – Noemi Tătaru (Panciu)
Premiul III – Vlad Ianus (Roman)
Secţiunea Teatru, grupa de vârstă 15 – 25 ani
Premiul I “Mihail Şerban”, marele premiu al festivalului – Trupa “Atelierul de teatru” (Botoşani)
Premiul II “Radu Beligan”, Trupa “Gong” (Roman)
Premiul III “Ion Lucian”, Trupa “Les neuf fantastiques” (Fălticeni)
Secţiunea „Teatru studenţesc”
Premiul I – Piesa “Preţul fericirii” – studenţii Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Hyperion, clasa Eusebiu Ştefănescu (Andreea Tănase şi Monica Muşat)
Premiul I – Piesa “Urmăreşte-mă” – studenţii UNATC Bucureşti (Alexandra Buză şi Alina Badea)
Marele premiu - Piesa “Tigrul” – studenţii Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii "Hyperion", clasa Eusebiu Ştefănescu (Andreea Tănase şi Dan Clucinschi).
Au mai fost acordate diplome de excelenţă profesorilor coordonatori, organizatorilor, membrilor juriului şi principalilor sponsori.
Teatru cu casa închisă
O invitaţie la teatru a fost lucrul cel mai preţios căutat săptămâna trecută de fălticenenii iubitori de teatru. Trei zile, la Fălticeni s-a jucat teatru cu casa închisă, invitaţiile gratuite oferite de organizatori epuizându-se cu rapiditate, mulţi dintre doritorii de teatru preferând să privească spectacolele în spatele sălii, în picioare. Peste 300 de persoane au aplaudat joi prestaţiile studenţilor de la UNATC, care au prezentat piesa „Clovnii”, dar mai ales prestaţia savuroasă a actorilor Teatrului Municipal "Traian Grozăvescu" din Lugoj, cu piesa „Haide, ucide-mă, dragoste!”.
Vineri, 2 septembrie, în ziua a treia a Festivalului de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic” a fost pusă în scenă piesa de teatru “Doi pe o bancă”, în regia lui Tudor Mărăscu, cu Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu. Şi de această dată, sala fostei Case de Cultură devenită din toamna acestui an Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” s-a dovedit a fi şi mai neîncăpătoare pentru fălticenenii care au dorit să vadă evoluţia scenică a celor doi mari actori.
Sâmbătă, la ora 19, Compania Teatrală „Draga Olteanu Matei” din Piatra Neamţ a susţinut pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” un spectacol apreciat de spectatori şi care au regăsit printre personaje o parte dintre „actorii” politici locali. “Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, o comedie savuroasă care pune în scenă lupta electorală dintr-un orăşel de provincie, pentru postul de primar. A fost ultimul spectacol oferit publicului fălticenean în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”, ediţia I.