Artistul plastic humorean Radu Bercea, care, cu câteva zile în urmă, se afla încă în Tabăra Internaţională de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor” de la Vama, a expus la galeria ieşeană “Pod Pogor - fiul” un număr de 62 de lucrări de artă decorativă.
“Abe ’65 - Pro amicitiae”
Răspunzând invitaţiei jurnalistului şi scriitorului Aurel Brumă, care în luna iulie a fost alături de el şi a asigurat prezentarea expoziţiei “Matrice 2011” organizată la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, Radu Bercea, pentru care prietenia este una dintre cele mai preţioase valori ale existenţei, a marcat cu blazonul său de artist plastic bucovinean dubla lansare de carte a prietenului său din oraşul celor şapte coline.
Sub genericul “Abe ’65 - Pro amicitiae”, Galeria de Artă “Pod Pogor - fiul” a fost gazda unei manifestări în care Muzeul Literaturii Române Iaşi, Editura Performantica şi Asociaţia Scutul Albastru au organizat un eveniment cultural care a circumscris lansarea volumelor “Doctor Manolo - Mirele luminii” şi “Umbra păsării pe cer - Mărturisitorii”, de Aurel Brumă, expoziţia de artă decorativă “Matrice 2011”, a lui Radu Bercea, şi recitalul cantautorului folk Cristi Corcioveanu.
“Frumuseţea şi bogăţia mesajului pro amicitia”
Dacă Aurel Brumă, aşa cum a mărturisit, şi-a aniversat prin lansarea celor două volume “un fel de 65 de ani” (scriitorul a trecut pragul acestei vârste în luna mai, dar ieşirea de sub tipar a cărţilor a subliniat această împlinire), Radu Bercea a anticipat cu câteva zile aniversarea celor 72 de ani care se înscriu pe răbojul vieţii din data de 29 august.
A fost o seară a artelor (literatură, pictură şi muzică) degustată de circa o sută de participanţi la eveniment (între care mulţi tecuceni), o seară în care s-a dat semnalul de începere cu celebra talagă junimistă şi s-a stins lumina târziu, când nu s-a mai auzit clinchetul paharelor cu vin de Cotnari şi afinată de Bucovina.
O seară în care s-a vorbit despre “frumuseţea şi bogăţia mesajului pro amicitiae” şi despre “rostul spiritualizat al întâlnirilor amicale” (Mircea Dascaliuc), despre cultura tehnică şi despre inventatori (prof. dr. ing. Boris Plahteanu, directorul Institutului Naţional de Inventică, redactor-şef al Revistei „Inventica” şi director al Editurii Performantica), despre cărţile lui Abe (“ipostaza ficţionalizată a lui Aurel Brumă”, aşa cum a subliniat prof. Nicolae Creţu) şi despre “universul plin de simboluri” al lui Radu Bercea, “care a înnobilat galeria ieşeană” (Cotinel Munteanu).
“Ghepardul din Gura Humorului”
Dacă, aşa cum a precizat Aurel Brumă, cărţile sale sunt “mărturisiri către oameni” (“autorul - a accentuat prof. Nicolae Creţu - iubeşte oamenii, dar nu pe toţi, ci doar pe cei adevăraţi”), lucrările de artă decorativă expuse de artistul plastic bucovinean sunt (a spus-o Aurel Brumă la Gura Humorului) “psalmii lui Radu Bercea despre dorinţa de a fi fericit”.
Participanţii au avut prilejul să vizioneze şi filmul “Spovada”, realizat de Valentin Brumă, un dialog emoţionant între jurnalistul Aurel Brumă şi Traian Zapodeanu din Gherăieşti - Neamţ, omul care vorbeşte cu florile, “om bolnav de floare” şi “bolnav de rugăciune pentru părinţi”, cum îl prezintă autorul în volumul “Umbra păsării pe cer - Mărturisitorii”, carte în care Aurel Brumă (care, aşa cum scrie Mircea Dascaliuc, “interpretează realităţile de care se apropie” şi “le trece prin vămile de gând, de conştiinţă, de simţire”) creionează, sub titul “Ghepardul din Gura Humorului”, portretul lui Radu Bercea.
Despre Bucovina, despre Radu Bercea şi despre prietenul său, pictorul Ioan Bodnar
Executate cu forme în relief şi “luminate de duh” prin “picurarea unui strop de auriu sau albastru” (cum spunea Abe la Gura Humorului), lucrările lui Radu Bercea, care se remarcă prin maniera originală care l-a impus ca un inovator în domeniul decorativului (forme configurate uneori după ecuaţiile imprevizibilului, care l-au determinat cu câţiva ani în urmă pe sculptorul Ion Maftei să le definească prin sintagma “hazardul bine temperat”), au fost unanim apreciate de publicul prezent la manifestare.
În galeria de artă străjuită la intrare de şevaletul lui Sabin Bălaşa pe care se află ultima sa lucrare (“Arcul de triumf” - 2008, acrylic pe pânză, donaţie făcută după moartea artistului de fiul său, Tudor Bălaşa), galerie în care Cristi Corcioveanu a cântat acompaniindu-se la chitară câteva piese pe versurile lui Aurel Brumă, s-a vorbit aşadar despre Bucovina, despre Radu Bercea, dar şi despre prietenul său, pictorul Ioan Bodnar, iniţiatorul şi organizatorul Taberei Internaţionale de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, a cărui prezenţă a fost salutată de public. O manifestare în spiritul pro amicitiae.