La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a deschis vineri după-amiază Expoziţia celei de-a VI - a ediţii a Taberei Internaţionale de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi vitor”.
Lucrări realizate de 12 artişti dinCehia, Slovacia, Rusia, Ucraina, Bulgaria şi România
Expoziţia prezentată în foaierul muzeului humorean, spaţiu care se deschide către cele două saloane în care sunt expuse tablourile pictorului bucovinean de la Saint - Tropez, Georges Cotos, etalează circa 40 de lucrări realizate de cei 12 artişti participanţi la ediţia din acest an a taberei organizate de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina, cu susţinerea financiară a UUR şi a Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.
Tabăra, care în acest an s-a desfăşurat în comuna Vama, având ca locaţie Pensiunea “Ştefan” din Prisaca Dornei, a reunit artişti din Cehia, Slovacia, Rusia, Ucraina, Bulgaria şi România.
O pătrime dintre participanţii ediţiei din acest an sunt humoreni
Lucrările, care cu câteva zile în urmă au fost prezentate la Pensiunea “Ştefan” în expoziţia organizată cu prilejul închiderii taberei, au poposit acum pentru două săptămâni în foaierul muzeului humorean, urmând a fi itinerate şi în alte localităţi ale judeţului.
Aşa cum a remarcat la vernisaj directorul instituţiei muzeale, Elvira Romaniuc, Tabăra Internaţională de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor” îşi marchează, ca şi la ediţiile anterioare, prezenţa la Gura Humorului. Prezenţă motivată nu doar de simpla includere a oraşului pe un itinerariu de prezentare, ci de faptul că trei dintre artiştii axpozanţi (o pătrime dintre participanţii ediţiei din acest an) sunt humoreni.
“Este o onoare pentru oraşul Gura Humorului să găzduiască această expoziţie”
Este vorba de Radu Bercea, decanul de vârstă al taberei, şi de doi tineri aflaţi pe treptele afirmării, proaspăt licenţiata în arte vizuale Oana-Cristina Bedrulea şi juniorul Gabriel Lupoaia, în vârstă de 11 ani. De fapt, aşa cum a subliniat Elvira Romaniuc referindu-se la genericul taberei, Bucovina, care are în artă un trecut şi un prezent remarcabil, are prin aceşti tineri şi viitorul asigurat. Primarul Marius Ursaciuc, care a spus la vernisaj că “este o onoare pentru oraşul Gura Humorului să găzduiască această expoziţie”, a solicitat asistenţei să-i aplaude atât pe pictorii humoreni, cât şi pe ceilalţi artişti participanţi la manifestare. “Vă aşteptăm oricând la Gura Humorului”, a spus el, adăugând că are speranţa că va fi redobândită în curând Tabăra “Balada”, care va putea oferi un cadru propice de creaţie pentru artişti.
Expoziţia va fi prezentată în luna septembrie la Galeria “Taras Şevcenko” din municipiul Suceava
Iniţiatorul şi organizatorul Taberei Internaţionale de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, prof. Ioan Bodnar, a subliniat faptul că ediţia 2011, care a avut subgenericul “Dialog între generaţii”, a reunit veterani ai acestei tabere, artişti consacraţi, pictori care au venit pentru prima oară în România şi în perimetrul bucovinean, dar a înregistrat şi prezenţe inedite.
O ediţie în care artiştii participanţi, care au lucrat cu entuziasm, au împărtăşit tehnici şi metode de lucru, au legat prietenii şi au conturat împreună planuri şi proiecte de viitor.
Expoziţia, care etalează lucrări în ulei, acuarele şi guaşe (peisaje, naturi statice, portrete, alegorii…), va fi prezentată în luna septembrie la Suceava, la Galeria “Taras Şevcenko” de la sediul UUR-Ţinutul Bucovina.
Artişti participanţi
Artiştii participanţi la ediţia din acest an a Taberei Internaţionale de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, care a avut subgenericul “Dialog între generaţii”, sunt: Roman Kharevsky (Cehia), Mykhaylo Besareba (Slovacia), Igor Zubko şi Yulia Motina (Rusia), Serghej Sukhinin (Ucraina), Pavel Mitkov (Bulgaria), Ioan Bodnar, Radu Bercea, Oana Bedrulea, Tiberiu Cosovan, Briana Ohmt şi Gabriel Lupoaia (România).