Cea de-a XVI-a ediţie a Atelierului de creaţie „Micii meşteşugari”, acţiune organizată, în intervalul 4 - 23 iulie a.c., de Secţia de Etnografie a Muzeului Bucovinei în incinta Muzeului Satului Bucovinean, s-a încheiat sâmbătă cu o întâlnire festivă în cadrul căreia organizatorii le-au înmânat copiilor Diplomele de participare.
Ateliere de sculptură în lemn, pictură icoane pe sticlă şi încondeiat ouă
Cei aproximativ 80 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, care au fost antrenaţi în atelierele de creaţie de sculptură în lemn, pictură icoane pe sticlă şi încondeiat ouă, coordonate de meşteri populari şi artişti, şi-au etalat cu acest prilej lucrările realizate pe parcursul celor trei săptămâni, le-au arătat părinţilor, bunicilor, fraţilor mai mari sau mai mici, le-au comparat între ei şi le-au luat apoi acasă ca preţioase mărturii ale activităţii lor creative din această vacanţă de vară.
Lucrările, piese realizate din lemn sub coordonarea meşterului cioplitor Florin Cramariuc (diverse obiecte ornate cu crestături decorative executate cu vârful cuţitului sau cu dalta - linguri, troiţe miniaturale, blidare, lingurare, cuiere sau lădiţe de zestre), icoane pe sticlă pictate sub îndrumarea artistei plastice Oana Chilariu-Moruz, şi ouă încondeiate cu ceară, în relief, sau cu motive ornamentale multicolore făcute cu vopsele în tehnica „batik”, aşa cum i-a învăţat meşterul popular Celica Nistor, au alcătuit împreună bogata „recoltă” a micilor meşteşugari.
Atelierul „Micii meşteşugari” a devenit dintr-o activitate locală o manifestare cosmopolită
„Recolta” câtorva săptămâni de creaţie petrecute în perimetrul rustic al muzeului în aer liber, locaţie în care copiii au învăţat tainele unor meşteşuguri sau şi-au perfecţionat tehnicile de lucru deprinse în anii anteriori.
Aşa cum au subliniat organizatorii, Atelierul de creaţie „Micii meşteşugari” este unul dintre cele mai importante programe derulate anual de Muzeul Bucovinei.
Serii de copii s-au perindat şi s-au format în aceste ateliere lucrative, adresate copiilor talentaţi care devin astfel purtători ai unor tradiţii.
Atelier de creaţie care „dintr-o activitate locală a devenit o manifestare cosmopolită”, întrucât, atât la ediţia din acest an, cât şi la câteva ediţii anterioare, au participat şi copii veniţi în vacanţă la rude din ţări ca Austria, Portugalia sau Canada.
„Dacă v-a plăcut ceea ce s-a întâmplat aici vă aşteptăm să veniţi şi la anul!”
„Nu avem pretenţia să vă transformăm în mari meşteri - a spus muzeograful Iustina Humă - ci să vă iniţiem în tainele unor meşteşuguri şi să vă oferim totodată o vacanţă plăcută!”.
Ea a subliniat faptul că unii copii care participă la una dintre secţiunile atelierului îşi stârnesc apetitul şi la ediţia următoare se înscriu pentru învăţarea unui alt meşteşug.
Copiilor li s-au înmânat apoi Diplomele de participare nominalizate, diplome pe care le vor păstra alături de lucrările realizate în această vară.
„Dacă v-a plăcut ceea ce s-a întâmplat aici - a spus Iustina Humă - vă aşteptăm să veniţi şi la anul!”.
Până atunci însă, copiii au primit invitaţia de a vizita şi la sfârşitul acestei săptămâni Muzeul Satului Bucovinean, pentru a vedea ce fac adevăraţii meşteri şi artizani (între care şi cei care le-au coordonat activitatea în cadrul atelierului) la Târgul meşterilor populari, precum şi să participe, în cea de-a doua jumătate a lunii august, la Festivalul Medieval, care va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei.