Decanul de vârstă al Taberei de creaţie de la Păltinoasa, tabără care s-a desfăşurat în intervalul 11 - 17 iulie a.c. sub egida şi cu susţinerea Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova - Iaşi şi a Asociaţiei ART - Meşteşugurile Prutului, a fost sculptorul ieşean Gheorghe Durac.
Pictează şi sculptează în manieră naivă de aproape patru decenii
Septuagenarul Gheorghe Durac pictează şi sculptează în manieră naivă de aproape patru decenii.
Pasiunea cultivată din tinereţe i-a adus numeroase premii, precum şi recunoaşterea în rândul creatorilor de artă naivă din România.
A lucrat în domeniul mecanicii fine şi, după ieşirea la pensie, s-a dedicat total sculpturii în lemn, obţinând cu câţiva ani în urmă, la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Naivă (salon prezentat atât la Complexul Expoziţional ROMEXPO din capitală, cât şi la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iaşi) Premiul special al juriului, alături de sculptorul Gavril Nichitean.
Sculpturi statuare şi basoreliefuri cu teme istorice sau cu personaje şi scene din lumea satului
Gheorghe Durac, care este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) Iaşi, participă la saloanele şi expoziţiile asociaţiei, dar şi la târgurile de meşteri populari, lucrările sale, sculpturi statuare (ronde-bosse) sau basoreliefuri, vizând cu precădere teme istorice sau prezentând personaje şi scene din lumea satului românesc („Badea Cârţan”, „Cele patru anotimpuri”, „Legenda lui Burcel”, „Sacagiul”...).
Una dintre lucrările sale, intitulată „Plăcerea vinului”, se află, din anul 2001, la Muzeul din Piteşti - Galeria de Artă Naivă, iar alte câteva lucrări („Harap Alb cu suita”, „Capra cu trei iezi” şi „Ionică la cireşe”) pot fi văzute la Bojdeuca din Ţicău, a lui Ion Creangă.
La tabăra de la Păltinoasa a participat pentru prima oară
În octombrie 2010, Gheorghe Durac a fost unul dintre sculptorii invitaţi să participe cu lucrări la Expoziţia Naţională de Artă Naivă prezentată la Centrul Cultural UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, eveniment organizat cu prilejul lansării enciclopediei „50 de ani de Artă Naivă în România”, lucrare realizată de Costel Iftinchi.
La tabăra de la Păltinoasa, Gheorghe Durac a participat pentru prima oară şi s-a alăturat grupului de meşteri cioplitori alcătuit din basarabenii Grigore Posternac, Vitalie Grumeza şi Ştefan Ciumaşu, nemţeanul Vasile Neamţu şi bucovineanul Toader Ignătescu, iniţiatorul şi gazda taberei.