Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”, care s-a desfăşurat la sfârşitul celei de-a doua decade a lunii iunie la Siret, s-a încheiat cu un spectacol organizat pe scena Căminului Cultural din Negostina.
O localitate de referinţă pentru comunitatea ucraineană
Negostina, o localitate de referinţă pentru comunitatea ucraineană din judeţul Suceava, un sat reprezentativ în ceea ce priveşte păstrarea şi promovarea limbii materne, a credinţei, tradiţiilor şi obiceiurilor minorităţii ucrainene din Bucovina, şi-a întâmpinat oaspeţii la Căminul Cultural cu intrarea străjuită de bustul poetului Taras Şevcenko.
Dedicând momentul de la începutul manifestărilor memoriei preşedintelui fondator al Uniunii Ucrainenilor din România, poetul, prozatorul, eseistul Ştefan Tcaciuc, deputat al minorităţii ucrainene în Parlamentul României, organizatorii au prezentat apoi un spectacol în care, alături de ansambluri şi grupuri vocal-instrumentale, şi-au dat concursul recitatori şi solişti vocali.
Aplauze şi diplome pentru prestaţia artistică
În prezenţa consulului general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, şi a soţiei sale, Nadia Boeciko, a consilierului principal din Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Iaroslava Colotelo, precum şi a unor preşedinţi de organizaţii ale Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), prim vicepreşedintele UUR şi preşedintele UUR - Ţinutul Bucovina, prof. Ioan Bodnar, a poftit pe scenă, pentru a evolua în faţa publicului spectator câteva formaţii-etalon ale minorităţii ucrainene.
Au fost aplaudate (şi li s-au oferit diplome pentru prestaţia artistică) Ansamblul „Kozaciok” din Bălcăuţi, Grupul vocal-instrumental din Paltinu, Grupul de dansatori-copii „Veselka” din Văşcăuţi, Ansamblul „Barvinok” din Milişăuţi şi Grupul „Nehostynka”, din Negostina.
„Toţi cei prezenţi merită diplome...”
Au urcat pe scenă şi au cântat în duet soliştii Mihai Cobziuc (preot în localitatea Muşeniţa) şi profesorul Ştefan Lupşac (Tulcea) şi a recitat un impresionant poem de Taras Şevcenko eleva Andreea Grigoraş (clasa a VIII-a), „o adevărată artistă”, cum a apreciat-o consilierul principal al MCPN, Iaroslava Colotelo.
Diplome din partea UUR au primit atât organizatorii şi susţinătorii festivalului, oaspeţii invitaţi, precum şi câţiva reprezentanţi activi şi merituoşi ai comunităţii ucrainene.
De fapt, aşa cum a spus prof. Ioan Bodnar, „toţi cei prezenţi merită diplome, fie pentru implicarea şi participarea la festival, fie pentru susţinerea şi încurajarea celor care au urcat pe scenă”.
O dovadă a profesionalismului
Un moment deosebit a fost cel în care, deşi a existat o pană de curent electric provocată de intemperii, membrii Ansamblului „Kozaciok” din Bălcăuţi, care se aflau pe scenă, şi-au continuat nestingheriţi spectacolul dansând fără muzică, sub coordonarea şi la îndemnurile instructorului Petru Şoiman, „acompaniaţi” doar de aplauzele spectatorilor.
O dovadă a profesionalismului lor, care va fi răsplătit în această vară prin participarea la un festival internaţional în Italia.