Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Primăria Oraşului Siret şi Primăria Comunei Bălcăuţi au organizat, în zilele de 18 - 19 iunie a.c., cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”.
Ediţie dedicată celei de-a XX-a aniversări a independenţei Ucrainei
Festivalul, care a reunit ansambluri şi grupuri vocal-instrumentale ale minorităţilor naţionale din judeţele Suceava, Timiş, Neamţ, precum şi solişti din Ucraina, a debutat în oraşul Siret cu o paradă a portului popular specific fiecărei minorităţi.
Deschiderea festivă, la care au participat reprezentanţi ai organizatorilor, oficialităţi, oaspeţi din ţară şi din Ucraina vecină, a avut loc la Casa de Cultură „Mihai Teliman”, pe scena căreia au evoluat apoi ansamblurile şi formaţiile participante.
Prim-vicepreşedintele UUR şi preşedintele UUR-Ţinutul Bucovina, prof. Ioan Bodnar, a subliniat la deschiderea manifestării că ediţia din acest an a festivalului (festival în care minoritatea ucraineană a avut şi are preponderenţă încă de la prima ediţie) este dedicată celei de-a XX-a aniversări a independenţei Ucrainei.
În calitate de organizator şi de gazdă, primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a pus accentul pe multiculturalitatea şi multilingvismul localităţii, oraş care constituie „o interfaţă, o punte între România şi Ucraina” şi a declarat deschisă manifestarea.
Marea familie a bucovinenilor alcătuită din minorităţi
Consilierul principal al MCPN, Iaroslava Colotelo, iniţiatoarea acestui festival, le-a urat bun venit participanţilor, remarcând pentru prima oară prezenţa în oraşul Siret a unui grup vocal instrumental din Banat.
Ex. Sa, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, şi-a manifestat bucuria de a fi alături de organizatorii festivalului şi l-a felicitat personal pe prof. Ioan Bodnar pentru faptul că a dedicat ediţia din acest an celor două decenii de independenţă a Ucrainei.
Un salut din partea celor 25.000 de studenţi de la Universitatea de Stat „Iurii Fedkovici” din Cernăuţi a fost transmis de către prorectorul Tamara Maruseac (care le-a urat tuturor „sănătate, bucurie, linişte, pace şi armonie”), iar un alt oaspete din Ucraina, Valerii Karbashevski, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi, a făcut referire la „marea familie a bucovinenilor alcătuită din mai multe minorităţi, care convieţuiesc bazându-se pe respect reciproc”.
Spectacolul a fost prezentat în limbile română şi ucraineană
Desfăşurarea spectacolului de cântece şi dansuri susţinut de ansamblurile şi grupurile vocal-instrumentale a fost coordonată de Mihai Mihăiescu Aniuk, directorul complexului cultural siretean. Spectacolul a fost prezentat bilingv, în limbile română şi ucraineană.
Au evoluat Ansamblul „Kozaciok” al comunităţii ucrainene din Bălcăuţi, Grupul vocal instrumental „Moloda Nadia” din Timiş, Formaţia de dansuri a Grădiniţei Germane din Siret şi Grupul vocal-instrumental al Forumului Democrat German Suceava, grupurile vocal-instrumentale „Niki” - al comunităţii elene din Piatra Neamţ, „Soacrele” - al Organizaţiei de femei UUR-Ţinutul Bucovina, „Mlădiţe huţule” din Brodina, Grupul de copii din Cacica şi Grupul vocal-instrumental al Detaşamentului de pompieri militari Rădăuţi, Ansamblul „Kolomeika” Siret şi soliştii Olena Petriuk şi Alexandru Tărâţeanu, din Ucraina.
Festivalul a continuat duminică la Casa de Cultură din Negostina. Organizatorii au oferit diplome tuturor formaţiilor participante.