luni, 20 iun 2011 - Anul XVI, nr. 143 (4741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XVIII-a

Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Primăria Oraşului Siret şi Primăria Comunei Bălcăuţi au organizat, în zilele de 18 - 19 iunie a.c., cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”.

 

Ediţie dedicată celei de-a XX-a aniversări a independenţei Ucrainei

Festivalul, care a reunit ansambluri şi grupuri vocal-instrumentale ale minorităţilor naţionale din judeţele Suceava, Timiş, Neamţ, precum şi solişti din Ucraina, a debutat în oraşul Siret cu o paradă a portului popular specific fiecărei minorităţi.

Deschiderea festivă, la care au participat reprezentanţi ai organizatorilor, oficialităţi, oaspeţi din ţară şi din Ucraina vecină, a avut loc la Casa de Cultură „Mihai Teliman”, pe scena căreia au evoluat apoi ansamblurile şi formaţiile participante.

Prim-vicepreşedintele UUR şi preşedintele UUR-Ţinutul Bucovina, prof. Ioan Bodnar, a subliniat la deschiderea manifestării că ediţia din acest an a festivalului (festival în care minoritatea ucraineană a avut şi are preponderenţă încă de la prima ediţie) este dedicată celei de-a XX-a aniversări a independenţei Ucrainei.

În calitate de organizator şi de gazdă, primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a pus accentul pe multiculturalitatea şi multilingvismul localităţii, oraş care constituie „o interfaţă, o punte între România şi Ucraina” şi a declarat deschisă manifestarea.

 

Marea familie a bucovinenilor alcătuită din minorităţi

Consilierul principal al MCPN, Iaroslava Colotelo, iniţiatoarea acestui festival, le-a urat bun venit participanţilor, remarcând pentru prima oară prezenţa în oraşul Siret a unui grup vocal instrumental din Banat.

Ex. Sa, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, şi-a manifestat bucuria de a fi alături de organizatorii festivalului şi l-a felicitat personal pe prof. Ioan Bodnar pentru faptul că a dedicat ediţia din acest an celor două decenii de independenţă a Ucrainei.

Un salut din partea celor 25.000 de studenţi de la Universitatea de Stat „Iurii Fedkovici” din Cernăuţi a fost transmis de către prorectorul Tamara Maruseac (care le-a urat tuturor „sănătate, bucurie, linişte, pace şi armonie”), iar un alt oaspete din Ucraina, Valerii Karbashevski, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi, a făcut referire la „marea familie a bucovinenilor alcătuită din mai multe minorităţi, care convieţuiesc bazându-se pe respect reciproc”.

 

Spectacolul a fost prezentat în limbile română şi ucraineană

Desfăşurarea spectacolului de cântece şi dansuri susţinut de ansamblurile şi grupurile vocal-instrumentale a fost coordonată de Mihai Mihăiescu Aniuk, directorul complexului cultural siretean. Spectacolul a fost prezentat bilingv, în limbile română şi ucraineană.

Au evoluat Ansamblul „Kozaciok” al comunităţii ucrainene din Bălcăuţi, Grupul vocal instrumental „Moloda Nadia” din Timiş, Formaţia de dansuri a Grădiniţei Germane din Siret şi Grupul vocal-instrumental al Forumului Democrat German Suceava, grupurile vocal-instrumentale „Niki” - al comunităţii elene din Piatra Neamţ, „Soacrele” - al Organizaţiei de femei UUR-Ţinutul Bucovina, „Mlădiţe huţule” din Brodina, Grupul de copii din Cacica şi Grupul vocal-instrumental al Detaşamentului de pompieri militari Rădăuţi, Ansamblul „Kolomeika” Siret şi soliştii Olena Petriuk şi Alexandru Tărâţeanu, din Ucraina.

Festivalul a continuat duminică la Casa de Cultură din Negostina. Organizatorii au oferit diplome tuturor formaţiilor participante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”.
 Vizualizări articol: 1098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei