sâmbătă, 18 iun 2011 - Anul XVI, nr. 142 (4740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Festivalul Internaţional de Teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Fălticeni a fost, timp de trei zile, în perioada 15 – 17 iunie, gazda Festivalului Internaţional de Teatru pentru tineret care poartă numele unui mare actor Grigore Vasiliu Birlic. Această primă ediţie s-a bucurat de participarea în juriu şi prezenţa în spectacolele care au avut loc în fiecare seară a unor actori cunoscuţi, cum ar fi Draga Olteanu Matei, Eusebiu Ştefănescu, Carmen Trocan, Catrinel Dumitrescu, cantautoarea Maria Gheorghiu.

 

Grigore Vasiliu Birlic, un actor mai mare ca Louis de Funes

Referitor la numele festivalului, “Grigore Vasiliu Birlic”, preşedinta juriului, Draga Olteanu Matei, a precizat că este cea mai bună alegere.

“Sunt atât de fericită şi onorată că am fost invitată la acest festival. Pentru mine maestrul Grigore Vasiliu Birlic a fost o stea, nu cred că există termeni de calificare a unui asemenea actor. Face parte din cei mai mari actori ai României. El a fost un actor mai mare decât Louis de Funes. Dar acest actor s-a bucurat de mai mult sprijin financiar, de condiţii mai bune. Şi maestrul Grigore Vasiliu Birlic a avut condiţii, până la un moment dat. Comuniştii au ştiut să-l respecte, au ştiut să-l preţuiască, dar nu a avut sprijinul lui Louis de Funes. Amintirea maestrului Grigore Vasiliu Birlic este o bucurie, este o fericire pentru mine, care am avut onoarea să joc cu el, să-mi încep primii paşi pe scenă alături de el. Nu pot să vă spun ce înseamnă. Acest festival m-a incitat în aşa fel, încât m-am gândit să vin la Fălticeni câteva zile în toamnă şi să pun umărul pentru a corecta unele lucruri”, ne-a spus Draga Olteanu Matei. 

 

Concurs de recitare poezie sau monolog

În prima zi a avut loc concursul de recitare poezie sau monolog, concurs împărţit în două grupe de vârstă, 10-14 ani şi 15-25 ani. Pentru că la categoria de vârstă 10 – 14 ani s-au înscris în concurs mai puţini concurenţi, organizatorul festivalului, Asociaţia “Fălticeni Cultural”, a decis participarea în concurs şi a copiilor proveniţi din grădiniţe.

Juriul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a premiat în seara primei zile de concurs, înainte de prezentarea filmului documentar „Măria Sa, Birlic”, realizat de Carmen Olaru (TVR Iaşi), primii câştigători din istoria festivalului. Premiile I la secţiunea interpreţi – poezie sau monolog au rămas la Fălticeni, fiind adjudecate de Ariana Coman, la categoria copii până în 14 ani, şi de Filip Elisabeta şi Valentin Hriţcu, la categoria 15 – 25 de ani.

Doamna teatrului românesc, Draga Olteanu Matei, şi actorul Eusebiu Ştefănescu le-au dat celor prezenţi şi câteva lecţii de actorie. Cei doi artişti le-au împărtăşit concurenţilor din prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” o parte din tainele prezenţei scenice.

 

Eminescu, sărbătorit în cadrul festivalului

Fiind 15 iunie, fălticenenii s-au întrecut pe sine sărbătorindu-şi poetul naţional. În organizarea Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, intelectualitatea din urbea de pe Şomuz şi-a amintit de Mihai Eminescu mai întâi la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, apoi la bustul poetului din faţa Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, unde a fost depusă o coroană de flori.

Înalt Prea Sfinţitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat o slujbă de pomenire închinată lui Mihai Eminescu şi marilor personalităţi fălticenene.

„Apreciez această iniţiativă a domniilor voastre ca, la acest moment de pomenire a acestui om mare, să se adauge şi numele atâtor oameni de cultură care s-au născut aici, care au activat aici sau în împrejurimi. Aici regăsim conştiinţa comuniunii pentru cultură, pentru credinţă. Frumoasă gândire şi iniţiativă aţi avut. Este o iniţiativă sfântă şi preasfântă, pentru că întreaga literatură  a noastră, începând cu manualele şcolare, au urmărit educarea omului în spiritul dragostei de muncă, dragostei de neam, dragostei de Dumnezeu”, a precizat ÎPS Pimen.

 

Concursul trupelor de teatru

Joi, în a doua zi a festivalului, a avut loc concursul trupelor de teatru, grupa de vârstă 10-14 ani şi grupa de vârstă între 15 şi 25 ani. Şi în această zi, juriul şi spectatorii prezenţi în sală au avut surpriza ca pe scenă să urce o grupă de copii de la grădiniţa „Lizuca” pentru a-şi susţine, în faţa părinţilor, serbarea de sfârşit de an.

La categoria de vârstă 10 – 14 ani, câştigătorii concursului la secţiunea trupe de teatru au fost membrii trupei “Micii justiţiari”, de la Şcoala “Ion Şuhale” din localitatea Frumosu, Câmpulung Moldovenesc.

Cea mai „gustată” de public şi aplaudată a fost evoluţia la secţiunea dedicată liceenilor, acolo unde, în „lupta” pentru locul I au participat trupe de teatru din Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni.

Juriul a decis ca două trupe de teatru de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni: “Le Meilleurs” şi “Les neuf fantastiques” să reprezinte judeţul la ediţia internaţională a festivalului.

Şi elevul Şerban Vornicu, de la Colegiul  la “Nicu Gane”, a fost remarcat de preşedinta juriului, Draga Olteanu Matei, pentru interpretarea de excepţie a unui rol feminin, cel al Anetei Duduleanu, din piesa “Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu. Artista vrea să îl sprijine pe tânărul artist să-şi urmeze visul de a juca teatru.

Aplauze îndelungi au primit şi actorii Companiei Teatrale „Bucovina”, care au prezentat fălticenenilor piesa „Doamna şi specialistul”. Printre actorii care au urcat pe scenă au fost şi actorii Teatrului Nottara Bucureşti Catrinel Dumitrescu şi Carmen Trocan.

 

Festival de teatru sau festival de serbări şcolare?

După primele două zile de concurs, preşedinta juriului, Draga Olteanu Matei, ne-a spus că are o “impresie foarte simplă. Oamenii au muncit enorm, atât profesorii, care şi-au dat foarte multă strădanie, cât şi copiii, care s-au conformat. Au fost nişte copiii care la limba şi literatura română merită toţi nota 10. Dar nu se poate numi un festival de teatru. Se poate numi un festival de serbări şcolare. Asta este cu totul altceva. La şcoală sunt minunaţi, foarte bine fac. La sfârşitul anului, când se dau premii sau când se intră în vacanţă, se fac serbări. Dacă este vorba să discutăm despre un festival, şi încă internaţional, trebuie să facem o mică diferenţă. Eu m-am gândit să mă întâlnesc după ce se va termina acest festival cu domnii profesori care au pus în scenă, să stăm să discutăm un pic şi să trasăm nişte jaloane ca dumnealor să ştie diferenţa dintre teatru şi serbarea şcolară. Dacă se va ţine cont de aceste sfaturi, cred că la toamnă va fi mult mai interesant. Important nu este să se prezinte multe trupe, important este să se prezinte trupe bune. Şi probabil că înainte de un festival ca acesta trebuie să existe o preselecţie.

Având în vedere că este prima încercare, acest festival trebuie susţinut din punct de vedere material, din punct de vedere moral. Trebuie ca publicul să fie atras, să vrea să vadă aceste spectacole, nu să plece din sală că le vine a căsca din cauza copiilor care au evoluat pe scenă şi care nu au ştiut cum să se adreseze publicului, nu ştiau ce să facă”, a spus actriţa Draga Olteanu Matei.

        

Înainte de „Şantaj” au fost oferite ultimele premii

Vineri, 17 iunie, toţi cei prezenţi la Festivalul de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic”, au participat la o excursie la Casa memorială „Nicolae Labiş” – Mălini şi la o agapă la Mănăstirea Slatina. De la ora 15 a avut loc simpozionul „Teatrul la Fălticeni”, organizat de profesorii şi elevii Colegiului Naţional „Nicu Gane”, sub coordonarea prof. Neculai Sturzu.

Înainte de spectacolul de teatru „Şantaj”, oferit de studenţii anului III ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” Bucureşti, specializarea Arta Actorului, coordonaţi de maestrul Florin Zamfirescu, au fost acordate premiile juriului pentru cei mai buni actori, pentru cele mai reprezentative costumaţii, cel mai bun rol secundar, etc..

Parteneri în organizarea Festivalului Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” sunt Primăria Municipiului Fălticeni, Asociaţia „Gr. V. Birlic”, Muzeul „Ion Irimescu” Fălticeni, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Ocolul Silvic „Silva” Bucovina

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.
 Vizualizări articol: 1376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Festivalul Internaţional de Teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic”5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei