Scriitorul câmpulungean George Ungureanu, “un om vechi” - aşa cum se prezintă el, care a împlinit în această primăvară vârsta de 99 de ani, şi-a lansat zilele trecute încă o carte, un roman care a văzut lumina tiparului după… 57 de ani de aşteptare.
“Răsare soarele pe grind”
Volumul, cu titlul “Răsare soarele pe grind”, care face parte din seria “Cărţi arse” iniţiată de scriitorul Ion Drăguşanul, a apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, fiind o onorare a promisiunii preşedintelui Gheorghe Flutur, promisiune făcută în anul 2009, cu prilejul conferirii (lui George Ungureanu şi altor patru autori supravieţuitori ai închisorilor comuniste - cărturarul Eugen Dimitriu, poeţii Vasile Pânzariu şi Dumitru Oniga şi artistul plastic Radu Bercea) Trofeului Bucovinei şi Certificatului de Martir al Spiritualităţii Româneşti din Bucovina. Promisiunea consta în tipărirea câte unei cărţi fiecăruia dintre cei cinci supravieţuitori, care însumau atunci 416 ani de viaţă trăită cu demnitate.
Portretul liric al seniorului
Cartea a fost lansată cu prilejul desfăşurării ediţiei din acest an a Festivalului poeziei europene “Naţiunea Poeţilor” şi a Comemorării Arderii Cărţilor Românilor, acţiuni care s-au circumscris Festivalului European al Artelor “Ciprian Porumbescu”.
Prezentată şi dăruită cititorilor pe traseul de desfăşurare al festivalului (Stupca, Corlata, Gura Humorului, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Câmpulung, Breaza, Vama, Suceava), cartea a fost lansată în prezenţa autorului la Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc.
În “porterul liric al seniorului George Ungureanu”, creionat la lansare de scriitorul Mihai Burduja, s-a spus că autorul “cu vârstă de patriarh biblic” se menţine ca “un vas smălţuit cu pulbere aurită”.
Cartea a fost scrisă în anul 1954
Cartea, un roman al vieţii rurale, a fost scrisă în anul 1954 şi a stat în sertar foarte multă vreme. Manuscrisul a fost citit în anul 1955 de Geo Bogza, care a promis chiar s-o publice, dar după arestarea (în anul 1957) lui George Ungureanu, publicarea nu a mai fost posibilă.
Manuscrisul a fost păstrat mulţi ani de prof. Ştefan Cuciureanu din Iaşi, fiind recuperat ulterior de autor şi, prin intermediul scriitorului câmpulungean Horaţiu Stamatin, a ajuns în mâinile lui Ion Drăguşanul, care a cules textul şi s-a îngrijit de editarea cărţii sub egida Centrului Cultural Bucovina şi a Consiliului Judeţean Suceava.
Poemul despre motanul Somnorilă
Nonagenarul câmpulungean George Ungureanu, decanul de vârstă al foştilor deţinuţi politici bucovineni, autor între alte scrieri a unei cărţi cutremurătoare („Camera zero”), a fost condamnat la moarte şi şi-a măcinat viaţa în închisori (alături de Constantin Noica, Valeriu Anania, Alexandru Mironescu, Sandu Tudor...), dar a răzbit şi (cu ajutorul lui Dumnezeu, aşa cum subliniază el de fiecare dată) a ajuns acum în pragul vârstei centenare.
A doua zi după lansarea de la Câmpulung Moldovenesc, George Ungureanu a venit cu trenul la Suceava pentru a fi prezent la Adunarea Generală a filialei judeţene a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR).
Cu acest prilej el i-a încredinţat artistului plastic Radu Bercea (membru al AFDPR) textul dactilografiat al unei alte cărţi pentru a-i face ilustraţiile.
Cartea, pe care George Ungureanu o pregăteşte pentru a-şi marca centenarul, este un poem despre un motan cu numele Somnorilă.
Aşadar, lansarea volumului „Răsare soarele pe grind” n-a fost decât o avanpremieră pentru lansarea cărţii de la centenar.