Artistul plasticMihai Şerbănescu, profesor la Universitatea “Valahia” şi la Şcoala de Arte “Octav Enigărescu” din Târgovişte, care a participat şi la ediţia din acest an a Taberei de artă plastică „Lumina Nordului”, a apreciat cele câteva zile petrecute în Bucovina ca „o mângâiere pe suflet”.
„Lumina Nordului”
Tabăra, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina şi Şcoala de Arte „Ion Irimescu” (în intervalul 26 mai - 5 iunie), circumscrisă Festivalului European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, a reunit un număr de 15 participanţi, elevi, absolvenţi şi profesori de la şcolile de artă din ţară, selectaţi din cele cinci ediţii anterioare.
Directorul taberei, criticul de artă ieşean Valentin Ciucă, a vernisat expoziţia cu lucrările participanţilor la manifestările organizate sâmbătă, la Muzeul „Ciprian Porumbescu” din Stupca, în prezenţa preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Lucrările realizate de participanţii la ediţia din acest an (artişti din Bacău, Botoşani, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Focşani, Piatra Neamţ, Târgovişte, Suceava şi din Republica Moldova), ediţie care a avut tema „Univers porumbescian”, au fost expuse pe şevalete în saloanele muzeului.
Scândurile îmbătrânite ale unor garduri părăginite capătă profilul unor viori
Mihai Şerbănescu a fost unul dintre profesorii coordonatori, alături de artiştii plastici suceveni Dumitru Rusu şi Viorica Moruz.
În câteva dintre lucrările sale, scândurile îmbătrânite ale unor garduri părăginite capătă profilul unor viori.
De fapt, aşa cum a spus criticul de artă Valentin Ciucă la vernisaj, făcând referire şi la lucrările executate în tabăra de sculptură de studenţii de la Academia de Arte „George Enescu” din Iaşi (lucrări cioplite în lemn de stejar, care s-au înfrăţit cu bronzul statuii lui Ciprian Porumbescu, realizată de sculptorul Dimitrie Căileanu), la Stupca „lemnul se află în intimitatea lui şi rezonează ca un diapazon în acest spaţiu generos”.