Caravana „Naţiunii Poeţilor”, care a fost prezentă sâmbătă la Stupca şi la Corlata, a poposit duminică, după festivitatea de premiere a laureaţilor Festivalului European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, care s-a desfăşurat la Casa de Cultură din municipiul Suceava, la Gura Humorului.
Prezentări de carte alternate cu audiţia muzicală şi citirea de epigrame
Publicul humorean şi-a întâmpinat oaspeţii la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, unde au avut loc lansările şi prezentările de carte, recitalul poeţilor şi inerentele surprize ale gazdelor.
Întâlnirea, la începutul căreia Vera Romaniuc, directorul muzeului humorean, i-a încredinţat atribuţiile de amfitrion scriitorului Ion Drăguşanul, iniţiatorul Festivalului Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor” şi al Societăţii Literare Transfrontaliere cu acelaşi nume, s-a desfăşurat în foaierul instituţiei muzeale în care, ca suport vizual pentru lansarea volumului humoreanului Radu Bercea, a fost etalată expoziţia cu reproducerile fotocopiate ale desenelor din carte.
Ion Drăguşanul, care a lansat volumele editate în întâmpinarea primei ediţii a Festivalului „Ciprian Porumbescu”, festival care a reunit sub aceeaşi cupolă muzica, artele plastice şi literatura („Naţiunea Poeţilor” circumscriindu-se ca secţiunea literară a manifestării), a moderat întâlnirea alternând prezentările de carte cu audiţia muzicală (a fost audiat magistralul concert de toacă înregistrat cu prilejul desfăşurării proiectului „Paştele în Bucovina”) şi citirea de epigrame.
Cărţi oferite în dar, recital multilingv de poezie şi surprize
Cărţile prezentate (“Inimă de român”, de Ciprian Porumbescu, “Lumini bucovinene”, de Eugen Dimitriu, “Răsare soarele pe grind” de George Ungureanu, “Folclor instrumental din nordul Moldovei”, de Emil Havriliuc, şi monografia “Breaza, satul primei iubiri a lui Iraclie Porumbescu”, de Ion Drăguşanul) dăruite în pachete tuturor participanţilor la manifestare, cuvântul autorilor (Ion Drăguşanul, Emil Havriliuc) şi recitalul multilingv (română, engleză, ebraică) al poeţilor (Vasile Tărâţeanu, Ben Eidelsztein, David Eisenberg, George Crintă, Anatol Viere, Constantin Severin, Menachem Falek) i-au încântat pe humorenii prezenţi la manifestare.
Au apărut şi surprizele, prima dintre acestea fiind conferirea de către interpreta de muzică populară Maria Macovei a unei Diplome speciale poetului nord-bucovinean Vasile Tărâţeanu. Un gest care l-a emoţionat profund pentru că, aşa cum a spus el, „înseamnă foarte mult când un artist preţuieşte şi premiază un alt artist”. O altă surpriză a fost momentul muzical susţinut de unul dintre elevii Mariei Macovei, interpretul de muzică populară Alexandru Brădăţean.
Radu Bercea, „o emblemă a oraşului Gura Humorului şi a Bucovinei”
A fost păstrat pentru final momentul lansării cărţii artistului plastic humorean Radu Bercea, „Ţara lui tercea-bercea”. Evenimentul, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, este cel pentru care „Naţiunea Poeţilor” a inclus oraşul Gura Humorului pe traseul deplasării prin Bucovina. „Am venit aici pentru Radu Bercea”, a accentuat Ion Drăguşanul, iar graficianul Mihai Pînzaru PIM, care a reamintit un episod mai puţin plăcut petrecut la Gura Humorului în care inclusiv lui Radu Bercea i s-a adus un afront, l-a apreciat ca fiind „un om care a întors întotdeauna, ca un bun creştin şi obrazul celălalt”. „Radu Bercea - a subliniat el - este o emblemă a oraşului Gura Humorului şi a Bucovinei”. „Un om complex şi complet”, cum a întărit primarul Marius Ursaciuc care a mărturisit că a învăţat de la Radu Bercea ce este smerenia.
„De la Radu Bercea - a spus Vera Romaniuc - am învăţat ce înseamnă să fii om, să fii artist şi ce înseamnă să ştii să dăruieşti”.
150 de desene însoţite de tot atâtea catrene
Cartea, cu “prefaţă şi ilustrare epigramistică” de Ion Drăguşanul, “cumulează întru armonie - aşa cum scrie prefaţatorul - metafora grafică, caricatura metaforă şi caricatura propriu-zisă, portretul caricaturizat şi portretul personalizat”, realizate de Radu Bercea, însoţite de câte un catren prin care Ion Drăguşanul, ca autor al textelor, se înfrăţeşte pe fiecare pagină cu desenatorul.
Cartea, care conţine peste 150 de desene însoţite de tot atâtea catrene, este rezultatul unei colaborări în care “desenul deja creat, provoacă naşterea unei epigrame sau a unui catren, a cărui poantă se află, de fapt, în caricatura pe care o slujeşte”. Desenele fotocopiate au fost expuse pe panouri în foaierul muzeului.
*
Radu Bercea a avut, la final, cel mai scurt cuvânt, mulţumindu-le celor care l-au sprijinit să scoată cartea, precum şi publicului care a venit să participe la lansare. Manifestarea de la Gura Humorului s-a încheiat cu momentul acordării de autografe.