„Micii Picasso”, grupul de copii pe care artista plastică Puşa Pîslaru îi învaţă să picteze în propriul său atelier, şi-au etalat marţi, în cadrul unei expoziţii organizate la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, lucrările de pictură.
48 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, au expus peste 250 de lucrări
Un număr de 48 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, au expus peste 250 de lucrări de pictură în prezenţa susţinătorilor lor, părinţi, bunici, fraţi şi surori, cadre didactice şi reprezentanţi ai unor instituţii şi asociaţii care apreciază şi încurajează activitatea lor creativă.
O manifestare la care entuziasmul copiilor (şi în aceeaşi măsură al susţinătorilor) părea greu de monitorizat şi de stăpânit, dar „Mama Puşa”, ca dascăl experimentat, a coordonat perfect desfăşurarea vernisajului, cerându-le învăţăceilor săi (ca la începutul fiecărei ore de predare în clasă) să păstreze liniştea şi să se comporte ca nişte adevăraţi artişti.
Întreaga asistenţă a ascultat alocuţiunea de deschidere în care „Mama Puşa” a punctat faptul că a mai trecut un an de la expoziţia precedentă, an în care „Micii Picasso” şi-au sporit cunoştinţele, au devenit mai experimentaţi şi au realizat lucrări mai elaborate.
Lucrări optimiste, cu o cromatică explozivă, peisaje cu vegetaţie luxuriantă, chipuri umane surâzătoare, păsări şi animale prietenoase, fluturi şi flori multicolore.
Diplome şi premii
„Un balsam pentru suflet”, aşa cum a remarcat subprefectul Angela Zarojanu, care şi-a manifestat încrederea în şansele de reuşită ale acestor copii minunaţi.
„Un prilej de bucurie”, cum a spus artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava, care a pus în balanţa aprecierii această expoziţie (care debordează de exuberanţă şi frumuseţe) cu „spectacolele de toloacă” prin care sunt tocate fonduri bugetare.
O expoziţie la care a venit în mână cu o mică floare pe care i-a oferit-o la intrare o fetiţă, pentru a oferi la rândul său, din partea Asociaţiei „Artă şi umanitate”, câteva diplome şi premii. Distincţii oferite copiilor pentru „creativitate” (şase diplome) şi pentru „armonie cromatică” (şapte diplome), dar şi artistei plastice Puşa Pîslaru „pentru întreaga activitate de creaţie”.
Diplome pentru „Micii Picasso” au acordat apoi şi Cubul Lions (pentru 15 copii), precum şi „Explora Group” (tuturor copiilor expozanţi).
„Povestea creionului”
Festivitatea a continuat cu un moment în care Puşa Pîslaru le-a mulţumit tuturor pentru gestul de susţinere şi încurajare, moment urmat de audierea, în lectura uneia dintre premiante (Andreea Buburuzan, în vârstă de 12 ani) a unei poveşti pilduitoare.
„Povestea creionului”, de Paulo Coelho, care, prin sublinierea celor cinci calităţi ale acestui instrument de scris şi de desenat pe care i le prezintă bunicul nepotului, este o înţeleaptă lecţie de viaţă. O lecţie ca şi cea pe care o predă copiilor Puşa Pîslaru, în atelierul ei. Aşa cum îi spune bunicul nepotului său, dacă creionul „lasă totdeauna o urmă”, tot aşa „tot ce faci în viaţă va lăsa urme, astfel că trebuie să încerci să fii conştient de fiecare faptă a ta”.
Şi pentru că finalul a fost rezervat surprizelor, „Micii Picasso” au primit cadouri, iar Puşa Pîslaru, care a fost îmbrăţişată de toţi copiii, a fost acoperită cu flori.
„Mici Picasso”
Cei 48 de „Mici Picasso” sunt: Georgiana Apopei, Ovidiu Bejinariu, Miruna şi Ştefan Biholaru, Irena şi Amedeea Bilius, Andreea Buburuzan, Francesca Bucaciuc, Alesia Bucătaru, Ioana Mara Budeanu, Letiţia şi Vlad Cibotariu, Ana Cîrligeanu, Diana Corlăţeanu, Mălina Corodescu, Irina Cuconu, Andreea Darie, Sabin Doboş, Fiona Drafta, Magdalena Drăgoi, Ioana Duceac, Ştefan Gheban, Anamaria Golea, Maria Hriţcu, Ştefan Jescu, Mariam şi Rania Kutkut, Mihai Lateş, Ştefania Mangîr, Maria Mititelu, Ioana Maria Martiniuc, Karla Mihai, Ruxandra Mihailiuc, Andrei Mihordea, Maria Mitulschi, Mihalis Nicolau, Maria Olaru, Tudor Ostaficiuc, Ioana Papuc, Ioana Robciuc, Iustina Stanca, Claudia Şufaru, Maria Terteliu, Carmen şi Ingrid Trifina, Andreea Ungureanu, Beatrice Ursulean, Vida Ştefana.