La Muzeul “Ciprian Porumbescu” din Stupca va fi expusă în premieră la sfârşitul acestei săptămâni, când localitatea va găzdui manifestările circumscrise Festivalului European al Artelor care poartă numele compozitorului bucovinean, grinda-meşter din casa Porumbeştilor de la Breaza.
Grinda, lungă de 6 m, cu inscripţie în limba slavonă
Grinda, lungă de 6 m, cu inscripţie în limba slavonă, a fost achiziţionată la intervenţia scriitorului Ion Drăguşanul, care a aflat de existenţa ei în timpul documentării pentru scrierea cărţii „Breaza, satul primei iubiri a lui Iraclie Porumbescu”, volum care va fi lansat în cadrul festivalului.
Grinda-meşter („inima casei” sau grinda care “leagă casa” şi susţine celelalte grinzi) era păstrată în podul casei în care locuieşte Felicia Nichiforean, o descendentă a Porumbeştilor din localitatea Breaza.
Casa (căreia i s-a înlocuit grinduiala şi i s-a refăcut podul şi acoperişul) a aparţinut lui Ioan (fratele lui Tănase - tatăl lui Iraclie) şi Maria Golembiowski şi se află lângă pârâul Făghiţel.
“Această casă a fost construită de harnicii gospodari Ioan şi Maria Golembiowski, soţia lui, în anul 1841 luna august”
Grinda, destul de bine conservată, înnegrită de fum, are pe una dintre feţe inscripţia (cioplită cu litere chirilice) de blagoslovire a locuinţei: “Această casă a fost construită de harnicii gospodari Ioan şi Maria Golembiowski, soţia lui, în anul 1841 luna august”. Grinda mai are, pe altă faţă, o inscripţie încă nedescifrată, iar pe altă parte are semnul crucii.
Grinda inscripţionată a fost pomenită de Iraclie, tatăl lui Ciprian Porumbescu, în scrierea cu titlul “Încă însurat nu fusesem”.
După această grindă pe care a văzut-o în casa de la Breaza, Ciprian şi-a cioplit numele pe două dintre scândurile podului casei părinteşti din Stupca. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost entuziasmat de această piesă din patrimonial bucovinean, care va fi conservată şi păstrată de muzeul Bucovinei.