Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mai 2011 - Anul XVI, nr. 126 (4724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Patrimoniul Bucovinei

Grinda-meşter, din casa Porumbeştilor de la Breaza

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul “Ciprian Porumbescu” din Stupca va fi expusă în premieră la sfârşitul acestei săptămâni, când localitatea va găzdui manifestările circumscrise Festivalului European al Artelor care poartă numele compozitorului bucovinean, grinda-meşter din casa Porumbeştilor de la Breaza.

 

Grinda, lungă de 6 m, cu inscripţie în limba slavonă

Grinda, lungă de 6 m, cu inscripţie în limba slavonă, a fost achiziţionată la intervenţia scriitorului Ion Drăguşanul, care a aflat de existenţa ei în timpul documentării pentru scrierea cărţii „Breaza, satul primei iubiri a lui Iraclie Porumbescu”, volum care va fi lansat în cadrul festivalului.

Grinda-meşter („inima casei” sau grinda care “leagă casa” şi susţine celelalte grinzi) era păstrată în podul casei în care locuieşte Felicia Nichiforean, o descendentă a Porumbeştilor din localitatea Breaza.

Casa (căreia i s-a înlocuit grinduiala şi i s-a refăcut podul şi acoperişul) a aparţinut lui Ioan (fratele lui Tănase - tatăl lui Iraclie) şi Maria Golembiowski şi se află lângă pârâul Făghiţel.

 

“Această casă a fost construită de harnicii gospodari Ioan şi Maria Golembiowski, soţia lui, în anul 1841 luna august”

Grinda, destul de bine conservată, înnegrită de fum, are pe una dintre feţe inscripţia (cioplită cu litere chirilice) de blagoslovire a locuinţei: “Această casă a fost construită de harnicii gospodari Ioan şi Maria Golembiowski, soţia lui, în anul 1841 luna august”. Grinda mai are, pe altă faţă, o inscripţie încă nedescifrată, iar pe altă parte are semnul crucii.

Grinda inscripţionată a fost pomenită de Iraclie, tatăl lui Ciprian Porumbescu, în scrierea cu titlul “Încă însurat nu fusesem”.

După această grindă pe care a văzut-o în casa de la Breaza, Ciprian şi-a cioplit numele pe două dintre scândurile podului casei părinteşti din Stupca. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost entuziasmat de această piesă din patrimonial bucovinean, care va fi conservată şi păstrată de muzeul Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grinda-meşter, din casa Porumbeştilor de la Breaza.
 Vizualizări articol: 1422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Grinda-meşter, din casa Porumbeştilor de la Breaza2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei